home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A nagycsaládos életforma népszerűsítői
Tóth Lívia
2010.03.10.
LXV. évf. 10. szám
A nagycsaládos életforma népszerűsítői

A péterrévei Molnár Čavić család is készülhet az ikrek találkozójáraA Hét Nap lesz az ikrek nemzetközi találkozójának az egyik médiatámogatója2009 júniusától novemberéig a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) nehéz időszakot élt át, hiszen hónapokon át szinte s...

A péterrévei Molnár Čavić család is készülhet az ikrek találkozójára

A Hét Nap lesz az ikrek nemzetközi találkozójának az egyik médiatámogatója
2009 júniusától novemberéig a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) nehéz időszakot élt át, hiszen hónapokon át szinte semmilyen jövedelme sem volt. Aztán a tartományi titkárságokon átadott pályázataira megkapta az eszközöket, és az év végén hat programot kellett szinte egyszerre lebonyolítania.
- A kisebb pályázatokkal sikerült elérnünk, hogy a családgondozási programunkat, melyre 450 ezer dináros támogatást kaptunk a tartományi népjóléti és népesedési titkárságtól, csak március végén, a projektum befejezésével számoljuk el - mondta Krizsán V. Vilmos, a VANCSESZ elnöke, majd azt is hozzátette, hogy teljesen pályázatfüggővé váltak, hiszen a szövetséget, mely 16 egyesületből és 15 csoportból áll, csak ebből a forrásból működtethetik.
- Nagy gondot jelent számunkra, hogy semmilyen szintű költségvetésben sem vagyunk jelen. Erről már tárgyaltunk Egeresi Sándorral, a Tartományi Képviselőház elnökével. A múlt évben 12 pályázatot dolgoztunk ki, a hét sikeresből pedig mintegy 720 ezer dinár bevételünk volt. Péterrévén elkezdtük a nagycsaládos házunk felújítását, egyelőre a belső villanyvezetékeket és a csatornát cseréltük ki az épületen. Ezekből a pénzekből több, a tagságunk számára fontos rendezvényt is megtartottunk. Az egyik volt a vezetőképzés, amelyen ezúttal tizenhárman vettek részt, valamint rajtuk kívül kilencen a tanfolyam pályázatíró szakaszát látogatták. Örömmel tapasztalom, hogy az egyesületeink egyre bátrabban pályáznak, nemcsak az önkormányzatokhoz, hanem a tartományi titkárságokhoz és alapítványokhoz is folyamodnak támogatásáért. A Magyar Kulturális Alapítvány pénzbeli segítségével házigazdái lehettünk egy Kárpát-medencei jellegű rendezvénynek, a Civil Akadémiának. Mi szerveztük meg, hogy Adán találkozzanak az erdélyi, felvidéki, horvátországi, magyarországi és vajdasági közművelődési civil szervezetek képviselői. Megünnepeltük a vajdasági nagycsaládos mozgalom 15. évfordulóját, valamint együttműködési megállapodást írtunk alá a Banja Luka-i négy- és többgyermekes családok egyesületével és azzal a törökkanizsai szervezettel, amely a multiplex szklerózisban szenvedő betegekkel foglalkozik.
Krizsán V. Vilmos hangsúlyozta, hogy az idei tervekben elsőbbséget élvez a családgondozási programjuk, melyet az első szakasz befejezése után folytatni szeretnének. A munkába eddig nyolc egyesület kapcsolódott be, de várják az újabbak csatlakozását is. Ebben a ciklusban 280 családot látogatnak meg, de kerekasztal-beszélgetéseket, vitafórumokat is szerveznek, valamint népszerűsítik a nagycsaládos életformát. A péterrévei nagycsaládos ház adaptálásában a falak szigetelése, a vízvezeték és a szennyvízcsatorna felújítása, meg az udvarról nyíló ajtó és ablakok cseréje van soron. Közben újabb pályázatot nyújtanak be a belső tér kialakítására. A helyiségeket úgy kívánják berendezni, hogy délelőtt az idős emberek használnák azokat, délután és hétvégén pedig a nagycsaládosok. Ezt az elképzelést támogatja a péterrévei helyi közösség, Óbecse község és a gerontológiai központ is. Készülnek a negyedik nyári ifjúsági táborukra is, amely reményeik szerint ezúttal nemzetközi lesz, hiszen a hazaiak mellett a magyarországi, az erdélyi, a szlovákiai és a Banja Luka-i fiatalokra is számítanak. A beszélgetés során szó esett még arról is, milyen külföldi eseményeken, például a magyarországi nagycsaládosok kongresszusán, szeretnének részt venni, az IPA-programról és a szegedi nagycsaládosokról, akik Ásotthalmon egy régi laktanyát birtokolnak, majd rátértünk arra a rendezvényre, amelynek egyik médiatámogatója a Hét Nap lesz.
- Már megkezdtük az előkészületeit az ikrek nemzetközi találkozója megszervezésének. Az eseménybe természetesen bekapcsoljuk a magyarországi, az erdélyi, a felvidéki partneregyesületeinket, a horvátországi civil szervezeteket és a Banja Luka-i nagycsaládosokat, akik a társszervezői feladatkört is vállalták. Az összejövetel fővédnökének a tartományi képviselőház elnökét kértük fel. A július 11-ére tervezett nagyszabású találkozón, amelyről a sajtóban folyamatosan tájékoztatnánk, több száz ikerpár részvételére számítunk. Természetesen még több pályázatot is meg kell írnunk...
Ezzel vissza is tértünk a beszélgetésünk egyik kulcsmondatához, a pályázatfüggőséghez. Megtudtam még, hogy a VANCSESZ már az idén is négy pályázatot dolgozott ki a különböző aktivitásokra, működési költségekre, három projektumban pedig partnerként van jelen. A pécsiekkel a házasság világnapjára, Orosházával az ottani ifjúsági magyarságtáborra, a budakalásziakkal viszont a Kárpát-medencei közművelődési civil szervezetek vezetőinek a találkozójára készülnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..