home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A művészet tiszta és örömet árasztó ragyogása
Martinek Imre
2011.07.27.
LXVI. évf. 30. szám
A művészet tiszta és örömet árasztó ragyogása

A hertelendy hagyományőrzők veteránjaiA fennállásának fél évszázadát méltató rendezvénysorozat ünnepi nyitányát tartotta meg a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület. A műsor keretében, amelynek gerince egy rendhagyó kézimunka-kiállítás volt, az egybegyűltek a szaba...

A hertelendy hagyományőrzők veteránjai

A fennállásának fél évszázadát méltató rendezvénysorozat ünnepi nyitányát tartotta meg a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület. A műsor keretében, amelynek gerince egy rendhagyó kézimunka-kiállítás volt, az egybegyűltek a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Folklorközpont (VMF) Alapfokú Szövő- és Fazekasiskola szövőtanfolyamán részt vevő fiatal helybéli reménységekkel is megismerkedhettek.
A Temes-parti kisváros székelységének művelődési életében megkülönböztetett helyet foglal el az 1961-ben bejegyzett egyesület népművészeti csoportja, hírnévhez és elismeréshez juttatva a Tamási Áron SZMME-t, s egyben átmentve a székelyvarrottasok felbecsülhetetlen értékű ornamentikáját az idők szakadékain. Megannyi színes szállal varrva beléjük számolatlan órák türelmét, örömét és bánatát, a bölcsők felett zengett első nóták emlékét. Indoknak teljesen elegendőnek találtatott mindez e kora júliusi nyitányhoz, amit annak szorgalmazói eredetileg egy picit másképpen képzeltek el. A ''vojlovitzi” magyar művelődési vezetőség ugyanis október második felére tervezte a megemlékező díszüléssel egybekapcsolt központi ünnepségét. Bizakodva abban, hogy a szervezési ötletek mellé megfelelő anyagi hátteret is tudnak majd biztosítani.
A székház nagytermében egybegyűlteket Lőcsei Vilmos, az egyesület elnöke köszöntötte, Kerekes Emília ún. guzsalyas-dalcsokrot hozott, majd Nemcsek Marina mondott el egy okító székely népmesét. Mintegy felvezetőként, hiszen valamikor régen a leányok a kenyérsütés mellett a szövés fortélyait is ismerték. A VMF legutóbbi szövőtanfolyamán Györfi Ildikó, Biszak Mária és Biszak Gabriella helybéli fiatal leányok vettek részt. Vállalva azt a kényes feladatot (is), hogy az alaptechnikákat elsajátítva, a közeljövőben immár a hertelendyfalvi otthonokban rejlő szőtteshagyatékok értékmentő másolásához is bátran nyúlhassanak.
Kemény József citerajátéka után előbb Vesna Martinović, Pancsova város polgármester asszonya köszöntötte az egybegyűlteket, majd Raj Rozália, a VMF titkára mondott alkalmi beszédet, továbbá Nada Berkuljan, a városi vezetőség művelődési megbízottja, illetve Silvana Ivazović-Jedjini, a helyi közösség volt elnök asszonya. Kiemelt vendégként jelen volt még Szőllősi Gyöngyi, a Tartományi Képviselőház Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Bizottságának tagja, valamint Fenyvesi Margit óbecsei szövőnő. S egy Kodály-idézet, amit a szervezők természetesen szerb nyelvre is hitelesen átültettek.
''Rokon szellemek közt minden időben támad valami titkos kapcsolat. Fűzzétek szorosabbra a kört, összetartozók, hogy a művészet igazsága egyre tisztábban ragyogjon, örömet és áldást árasztva mindenfelé.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..