home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A múlt visszatért
(—)
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám
A múlt visszatért

Tizenegy és fél év után súlyos betegségére való tekintettel a hágai Nemzetközi Bíróság a múlt héten ideiglenesen szabadlábra helyezte Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét, akit a többi közt Vajdaság, Horvátország és Bosznia-Hercegovina területén elkövetett etnikai tisztogatással vádolnak.

Šešelj a múlt szerdán érkezett meg Hollandiából. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren a családtagokon kívül a párt teljes vezetősége, illetve több száz — bizonyos jelentések szerint másfél ezer — híve fogadta. A radikálisok vezetője első nyilatkozatában azt mondta: Hágában arról tájékoztatták, hogy ideiglenesen helyezték szabadlábra, amire ő úgy válaszolt, hogy ez az ideiglenesség addig fog tartani, amíg meg nem dönti Tomislav Nikolić szerb államelnök és Aleksandar Vučić kormányfő hatalmát. Šešelj szerint Nikolić és Vučić is elhajlók, árulók, akik lemondtak a szerb nacionalizmus ideológiájáról, és „a nyugati erők szolgái lettek”. Volt párttársát, a mostani államelnököt azzal is megvádolta, hogy a felsőfokú végzettségét igazoló okirat egyszerű hamisítvány, és emiatt már régen le kellett volna mondania. Šešelj többi kijelentésében is alkalmazta az általa használt régi terminusokat. A hágai törvényszékről például az a véleménye, hogy az „egy megsebesült globális szörny, mely megsemmisíti a szerb politikai és katonai vezetők életét”, azokét, akik a kilencvenes években a szerbek színe-virágát adták.

Šešelj a visszatérése másnapján megtartott első sajtótájékoztatóján már aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozott. Úgy értékelte, hogy az elmúlt 25 évben sosem volt olyan rossz a szerbiai helyzet, mint most.

— Itt semmilyen koncepció nincs, amikor a gazdaságról beszélünk. Mindig beharangoznak valamit, aztán abból semmi sem lesz. Az EU-tagság Szerbia számára a teljes bukást hozná, nekünk ott nincs helyünk. Hiába ordít Vučić az albán miniszterelnökre. Miért nem azokkal szállt szembe az EU-ból, akik osztják az albán elnök véleményét? — kommentálta a radikális vajda a hét első felében Belgrádban kitört nemzetközi botrányt.

Šešelj a sajtótájékoztatón egyébként azt is nyomatékosította, hogy pártja létezésének a célja továbbra is a Nagy-Szerbia eszméje, mely nélkül nekik nincs helyük a nap alatt.

A radikális pártvezért az újságírók Zoran Đinđić kormányfő meggyilkolásáról is megkérdezték, amivel kapcsolatban a következőket mondta:

— Amikor Đinđićet megölték, örültem, és büszke voltam rá, mert a szerb nép megszabadult egy maffiózótól és egy hazaárulótól.

Az egészségi állapotával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a szívproblémáit időközben kezelték. Két rákos áttétele van, melyeknek nevet is adott. Az egyiket Aleksandar Vučićnak, a másikat pedig Tomislav Nikolićnak hívja, és reményét fejezte ki, hogy mindkét daganat műtéti úton eltávolítható.

Šešelj hazatérésével kapcsolatban Aleksandar Vučić úgy nyilatkozott, hogy sokkal fontosabb feladatai vannak annál, mintsem hogy a radikális pártelnök hazatérésével foglalkozzon. Attól sem tart, hogy pártjából tömeges visszaáramlás indulna meg a Radikális Pártba. A Borban tartózkodó szerb kormányfő volt pártelnökének jó egészséget és sok szerencsét kívánt.

Šešelj hazatérésével kapcsolatban Sonja Biserko ismert szerb emberjogi aktivista arra hívta fel a figyelmet, hogy a volt pártelnök kijelentései elterelik a figyelmet arról, hogy miért is folyik ellene eljárás. „Vojislav Šešelj az etnikai tisztogatás szimbóluma. A tervező Slobodan Milošević volt, a terepi operatív feladatokat viszont Šešelj látta el, amikor elüldözték a szerémségi horvátokat” — mondta Biserko.

Maja Sedlarević, a vajdasági parlament európai integrációs bizottságának elnöke pedig szörnyű relativizációnak tartja a radikális vajda visszatérése kapcsán a személye körül kialakuló áldozati szerepkört.

„Herkócáról jövök, pontosan emlékszem arra, amit Šešelj ott művelt, emlékszem a horvát szomszédjaimra, akiknek végül Horvátországba kellett költözniük” — mondta Sedlarević.

Múlt szombaton a radikális vajda Belgrád központjában — a független hírügynökségi jelentések szerint több mint tízezer ember előtt — tartott nagygyűlést, melyen a már ismert kirohanásokon kívül a hatalom megszerzéséért indított harcot is bejelentette. „Nem fogjuk megvárni a (kormány) mandátum(ának a) végét, jövőre választások lesznek. A mostani hatalmat nemzeti, gazdasági és szociális argumentumokkal fogjuk legyőzni” — jelentette ki magabiztosan a radikális pártelnök, és hozzátette, hogy Szerbiának semmi keresnivalója sincs Nyugaton.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..