home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A mindennapok sovinizmusa
Talpai Lóránt
2010.09.15.
LXV. évf. 37. szám

Az elmúlt nyolc év legnagyobb vesztese a külhoni magyarság volt: felgyorsult körében a népességfogyás és az asszimiláció, politikai szervezetei pedig széttöredeztek -- jelentette ki nemrég Németh Zsolt az állampolgárságról szóló törvény vitájának fideszes vezérszónokaként a Parlamentben. Ezt a kijel...

Az elmúlt nyolc év legnagyobb vesztese a külhoni magyarság volt: felgyorsult körében a népességfogyás és az asszimiláció, politikai szervezetei pedig széttöredeztek -- jelentette ki nemrég Németh Zsolt az állampolgárságról szóló törvény vitájának fideszes vezérszónokaként a Parlamentben.
Ezt a kijelentést talán egy nullával meg is lehetne toldani, azaz az elmúlt nyolc év helyett nyugodtan nyolcvan évet is lehetne mondani. Hiszen ezáltal még érzékletesebben lehetne körülírni egy ország esztelen feldarabolásának tragikus folyamatát, s annak következményeit. Az pedig, hogy a határon túli magyarságot napi, mondhatni hétköznapi szintén érik megpróbáltatások, negatívumok, megkülönböztetés, kirekesztés, atrocitás -- tulajdonképpen minden olyan országról elmondható, ahol határon túli magyarok élnek.
Hathatós példaként érdemes bemutatni egy ,,csokorra valót" az elmúlt hónapok sovinizmusából, nacionalizmusából. Az év bármelyik napjáról, hetéről, hónapjáról legyen is szó, folyamatosan prezentálni lehet ilyen magyarellenes cselekedeteket.
Röviden összefoglalva: beszélni anyanyelven tilos, már az ősi jelképeink sincsenek biztonságban, hiszen rájuk is lövöldöznek, a világháló pedig újabban arra alkalmas, hogy globálisan lehessen ellenségképet kreálni egy egész nemzetből.
Erdélyben fiatal újságírókat vertek agyba-főbe, mert éjjel az utcán anyanyelvükön mertek beszélni. A négy fiatalember és két lány elmondása szerint szálláshelyük felé tartottak, amikor szembejött velük két ismeretlen, egy román és egy magyar fiatal. A román azért kötött bele a marosvásárhelyiekbe, mert egymás között magyarul beszéltek. Egy harmadik személy közben bement a Sziklaszív vendéglőbe, kihívott onnan egy tíz-egynéhány fős csoportot, és ezzel elkezdődött a tömegverekedés. Váratlanul, hátulról támadtak a hatos csoportra. A túlerőben levők agyba-főbe verték a hat marosvásárhelyit, a lányokat sem kímélték. A támadók verekedés közben azt kiabálták, hogy ,,ne beszéljenek magyarul!'
Az egyik a legnépszerűbb közösségi oldalon, azaz a Facebookon Anti-Hungary néven hoztak létre oldalt ismeretlenek. Több mint háromezren rokonszenveznek vele. A magát egy áthúzott magyar címeres zászlóval népszerűsítő Anti-Hungary oldalnak a nevek alapján főleg szlovák követői vannak, létrehozója is szlovák nyelven írja epés megjegyzéseit. A magyar felhasználók körében eközben mozgalom indult, mely rasszistának titulálja az oldalt, és elítélésére szólít fel, így próbálván a Facebook fenntartóit a lap megszüntetésére ösztönözni. Az Anti-Hungary mellett ''A magyarokat a Duna mögé” elnevezésű oldal is létezik a közösségi portálon, melynek egy szlovák zászló a bemutatkozó képe, ezt az oldalt azonban ''csak” mintegy 1300-an támogatták.
Cseppet sem meglepő a magyarellenes eszmék terjedése, hiszen nem régen töltöttek fel Slotáék szélsőséges kormánypártjának honlapjára egy arról szóló rövid beszámolót, hogy több szlovák politikus -- köztük Jaroslav Izák volt környezetvédelmi miniszter is -- ősi magyar jelképre, turulra lövöldözött egy versenyen. A legjobb lövésznek járó kupát a szlovák nacionalistákat tömörítő párt képviselője adta. A rövid beszámoló megállapítja, hogy a rossz idő ellenére is nagy sikere volt a rendezvénynek, ahol frissítőket is felszolgáltak, és gulyáskóstolót tartottak. Az írás ezzel zárul: kár, hogy nem igazi turulokról volt szó.
A felsoroltak pedig csak néhány gyalázatos példa, tulajdonképpen az évszámokat bármikor bárhogyan fel lehetne cserélni, helyettesíteni, hiszen sajnálatos módon az évnek szinte minden időszakában tapasztalhatóak ilyen események.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..