home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A mi ünnepünk
Talpai Lóránt
2016.08.27.
LXXI. évf. 34. szám
A mi ünnepünk

Az államalapítást ünnepelték Magyarország-szerte — Új dohányrendelet Magyarországon — Betiltanák a burkinit a francia Riviérán — Az klímaváltozás miatt menekül egy alaszkai falu — Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Kaliforniában

Az államalapítást ünnepelték Magyarország-szerte

Augusztus 20-án, Magyarország egyik legrégebbi ünnepén államalapító Szent Istvánra emlékeztek a fővárosban és vidéken egyaránt. A központi rendezvényre ezúttal is Budapesten, a Kossuth téren került sor. Magyarország lobogójának — katonai tiszteletadással kísért — felvonása után Simicskó István honvédelmi miniszter mondott köszöntőt, majd elkezdődött a honvédtisztek avatása. A katonai rendezvény után ünnepi beszédet mondott Áder János köztársasági elnök. „Mi ma is Szent István népe vagyunk, egy sokszínű nemzet, mely oly sokszor a maga erejéből forgatta a történelem kerekét.” Ezután elkezdődött a Szent Korona-látogatás az Országházban és a Mesterségek Ünnepe a budai várban. A Clark Ádám téren családi programokat és koncerteket tartottak, a Szent István-szobornál pedig kenyéráldást. Az ünnepi szentmisét a hagyományok szerint a Szent István-bazilikában celebrálták a Szent Jobb-körmenet után. Este pedig a szemet kápráztató tűzijátékra került sor.

Új dohányrendelet Magyarországon

Magyarországon augusztus 20-ától lépett életbe a legújabb dohányrendelet, melynek értelmében az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra, de a már piacon lévő márkák és típusok átmeneti mentességet kapnak. A rendelet megfelel az Európai Unió 2014-ben elfogadott irányelvének, melynek értelmében a cigaretták és a fogyasztási dohányok csomagolása kötelezően megváltozik. 2017 májusától pedig már csak olyan dohánytermékek lehetnek kiskereskedelmi forgalomban, amelyek csomagolásának elő- és hátoldali felületét 65 százalékban képpel kombinált szöveges figyelmeztetések fedik. A szabályozás szerint az oldalsó felületeken is általános figyelmeztetések lesznek majd láthatóak, és kötelező feltüntetni a leszokásban segítséget nyújtó portál elérhetőségeit is. Ezenkívül a magyar szabályozás bevezeti a dohányáruk egységes csomagolását is. Ennek értelmében augusztus 20-ától új márkájú vagy típusú cigarettát, illetve fogyasztási dohányt már csak olyan csomagolásban lehet piacra dobni, amelyen jelzés, illetve védjegy sincs.

Betiltanák a burkinit a francia Riviérán

Bizonyos francia nyaralóhelyek polgármesteri hivatalai betiltották a burkini, avagy az egész testet elfedő fürdőruha fürdőhelyi viselését. A döntéssel Manuel Valls francia miniszterelnök is egyetért. „Megértem azokat a polgármestereket, akik ebben a feszült helyzetben megoldásokat keresnek, és el akarják kerülni a közrend megbomlását. Én azokat támogatom, akik az emberek békés egymás mellett élése érdekében tiltják ezt, és nincs politikai hátsó szándékuk. A strandokat, mint minden közterületet, meg kell védeni a vallási előírásoktól. A burkini egy politikai tervnek, egy olyan ellentársadalomnak a szimbóluma, amelyben a nőket nem tartják egyenrangú állampolgároknak. A burkini mögött az a gondolat rejlik, hogy a nő természetes állapotában szemérmetlen, erkölcstelen, ezért teljesen el kell fednie a testét. Ez viszont nem áll összhangban a Francia Köztársaság értékrendjével. A provokációkkal szemben a köztársaságnak meg kell védenie magát” — hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az klímaváltozás miatt menekül egy alaszkai falu

A Bering-szoros közelében található Shishmarefben a lakosság arról szavazott, hogy az emelkedő tengerszint és az egyre pusztítóbb jégzajlások miatt költözzön-e el az egész falu. A többség igennel voksolt, ennek értelmében pedig az Egyesült Államokban ez a kis alaszkai település kényszerült elsőként menekülésre az egyre súlyosabb klímaváltozás miatt. A falu új helyét még nem jelölték ki, ám a költözés költségét a szakértők már megbecsülték, várhatóan 180 millió dollárba kerül majd. A fő szempont természetesen az, hogy az új hely távolabb legyen a tengerparttól, különben az olvadó sarkvidéki jéghegyek miatti tengerszint-emelkedés előbb-utóbb onnan is költözésre kényszerítené a jobbára inupiat törzsbeli lakosokat. Shishmaref egyébként koránt sincs egyedül, az amerikai kormányhivatal összesítése alapján 31 másik település is hasonló cipőben jár, közülük 12 már vizsgálja az átköltözés lehetőségét.

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Kaliforniában

Szinte fékezhetetlen erdőtüzek pusztítanak az Egyesült Államok nyugati partszakaszának közelében. Az amerikai tűzoltók évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen heves és intenzív tűzvészt. A lángokat napokig nem sikerült megfékezni, sőt tovább is terjedtek keleti és déli irányban. A tűzvész miatt a hatóságok Los Angelestől keletre a lakosság kötelező kitelepítését rendelték el. A tűzoltóknak és a rendvédelmi szerveknek csaknem százezer embert sikerült kimenteniük. Az elmúlt napokban mintegy 1300 tűzoltó dolgozott az oltáson, munkájukat a nagy szárazság és az alacsony páratartalom is nehezítette. A lángok elvágták a Kaliforniát Nevadával összekötő utakat is, így azokon a vidékeken megszűnt a közlekedés. A San Bernardino körüli kanyonokat pedig sűrű füst borította. Jerry Brown, az állam kormányzója szükségállapotot hirdetett San Bernardino megyére.


Nyitókép: Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2016. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..