home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A messzerepülő Ghymes
Tóth Lívia
2007.08.01.
LXII. évf. 31. szám

A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes 1984-ben olyan zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. A népzenei elemek lassan az alkotói elképzeléseikhez simultak, és megszületett a...

A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes 1984-ben olyan zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. A népzenei elemek lassan az alkotói elképzeléseikhez simultak, és megszületett a Ghymes-zene - olvashatjuk a honlapjukon (www.ghymes.hu). A hagyományos népi hangszerek mellet (hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató) előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek. Muzsikájuk magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökereken alapul. Zenét kért és kapott már tőlük többek között a Budapesti Nemzeti Színház (Szent Péter esernyője, 1996) a komáromi Szabadtéri Színház (Életeink, 1995) és a Jókai Színház (Vérnász, 2006), a Tancztheater Wuppertal - Pina Bausch 2000, a pozsonyi Nova scéna (A cigánytábor az égbe megy, 2001), de a nevükhöz fűződik az Üvegtigris, 2. című film dallama is. A Ghymes együttes és a magyarországi Vujicsics együttes az Európa-szerte sikerrel szereplő VENTS D´EST (Keleti szél) című produkció egyik résztvevője. Zenei sokszínűségét (népzene, dzsessz, kortárs zene) és földrajzi eredetét (mediterrán, szerb, horvát, magyar, szlovák) tekintve a 17 tagú nemzetközi zenekar a maga nemében kivételes élő zenei mozaikot alkot.
A Ghymes dalait Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága mellett Szarka Gyula különleges, népzenei gyökerű szerzői zenéjének együttese határozza meg. A három aranylemezzel és négy platinalemezzel büszkélkedő zenekar több szakmai elismerésben is részesült. Nem a különbözőségeket, inkább azt keresik, amiben az emberek hasonlítanak egymáshoz. Talán ezért van az, hogy a világ bármely részén lépnek fel (pl. Japán, Irak, Jordánia, Finnország, USA, Kanada), egyaránt szeretettel fogadják őket. Így történt ez az első vajdasági bemutatkozásukon, a zentai Nyári Ifjúsági Játékokon is. Aki ott volt, tanúsíthatja, remek hangulatú koncertet adtak a szép számban összegyűlt, lelkes közönségnek. Az alábbi beszélgetés a fellépés délutánján készült Szarka Gyulával.
* Ghymes-zene - ez a kifejezés már fogalommá vált, különböző magyarázatokat is találhatunk róla, de most az egyik legilletékesebbtől szeretném hallani, valójában mit fed.
- Minden zenekart beskatulyáznak valamilyen stílusba, fiókba. Mostanában divat az úgynevezett word musik, világzene. A mi zenénket is szokás világzenének nevezni, pedig annyira sajátos, kizárólag ránk jellemző.
* Vagyis nem kedvelik, ha a világzene kategóriába sorolják Önöket?
- Igazán nem jelent problémát, csak nagyon bő kosár, amibe sok minden belefér. Ha azt mondanám, hogy világzenét játszunk, akkor nem mondanék semmit. A népzenéből indultunk, a táncházi muzsikát tanultuk meg valamikor ,,száz évvel” ezelőtt, de aztán úgy gondoltuk és éreztük, hogy a saját zenénket kell játszanunk. Amire alapoznunk kell, az a környezetünk, a Kárpát-medence muzsikája, mert abban élünk. Így alakult ki egy stílus, amelyet Ghymes-zenének nevezünk, de hogy pontosan mit jelent, arra mindenki adja meg maga a választ, miután meghallgatta.
* Az emberek közötti hasonlóságot igyekeznek kidomborítani. Válasz-e ez valamilyen formában ennek a kornak, amelyre nagyon is jellemző a megkülönböztetés?
- Oldalak szerint, fajok szerint, határok alapján... Biztosan egyfajta válasz, ha nem is tudatos. Ha normálisan vélekedünk bizonyos dolgokról, vannak emberi kapcsolataink, és azokat ápolni szeretnénk, akkor barátkozzunk, ne az ellenségeskedést keressük. Ne azt nézzük, mi a különböző két ember között, hanem azt, amiben egyet tudunk érteni, találjuk meg a közös pontokat. Ezekre a közös pontokra szeretnénk a hangsúlyt tenni, a zenénk erre módot, példát, lehetőséget ad.
* Világszerte fellépnek, a szakmai elismerések, díjak sem kerülték el az együttest. A különböző országokban hogyan fogadják ezt a zenét?
- Mindegyik koncert emlékezetes a számunkra, ünnepnek tartjuk, ha valahol játszhatunk és a közönség vár minket. A magyarlakta vidékeken szeretik a zenénket, és ez nagyon jó érzés. De láttak már minket Amerikától Japánig nagyon sok helyen. Mindenütt kipróbáltuk, hogyan reagálnak erre a zenére az emberek, és pozitívak a visszajelzések, sikerült nyomot hagynunk. Spanyolországban például a címek alapján kérték tőlünk a dalokat. Vajdaságban először vagyunk, és nem tudjuk, mennyire ismerős a zenekar és zenénk itt, ezen a fertályán a magyarságnak, de reménykedünk, jól fogadnak majd minket. Ebben az évben a fellépéseken döntő többségben az új lemezünk anyagát adjuk elő, amely az ősszel jelent meg. Mindig arra törekszünk, hogy a koncert hangulatos és ütős legyen.
* Messzerepülő az új hanganyag címe, amely platinalemez lett.
- Elég bátor címe van, nem? Számunkra a szövegek is nagyon fontosak. Megpróbálunk minél távolabbra nézni, messzebbre repülni ezekkel a godolatokkal, ezzel a zenével, ami mindig arra visz, amerre a közönség is jön velünk. Azt gondolom, ha ez most platinalemez lett, akkor találkozott a közönséggel a véleményünk.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..