home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A mese, mely mosolyt fakaszt
Zséli Ágnes
2018.03.07.
LXXIII. évf. 9. szám
A mese, mely mosolyt fakaszt

Mesemondó esttel várták az érdeklődőket Törökbecsén az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából, melyet az UNESCO közgyűlésének határozata alapján február 21-én ünnepelnek.

A rendezvényt minden évben megszervezik a bánáti településen.

Az alkalmi műsornak a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület adott otthont. A jelenlevőket az egyesület nevében Koszorús Zsuzsanna köszöntötte, aki Mészely József erdélyi magyar költő verssorait idézte: „Anyanyelvem olyan, / mint a sejtelmes mélység, / mint a fölénk boruló / véghetetlen kékség, / olyan áradóan illatos, / mint a kora nyári rét, a tisztás, / és olyan színes, / mint az álomkép villanás / s patkó is, a szívembe sütve, / hogy velem dobogjon / mindig szerencséje.”


A szerző felvételei

A közönséget az óbecsei Kéringer Karina mesemondó kápráztatta el. A fiatal lány a Kossuth-díjas anyaországi mesemondó, Berecz András gyűjteményéből az Ördögmesét mondta el.

A különféle szemléken sikerrel szereplő fiatal, hagyományápoló lány jelenleg az újvidéki Orvostudományi Kar elsőéves hallgatója. Mint mondta, választott hivatása, a gyógyítás mellett nem szeretné elhanyagolni a mesemondást sem, melyért gyermekkora óta rajong:

— A mesemondás egy életforma, melyet Vajdaságban sajnos kevesen művelnek. Számomra ez lelki boldogság, viszont arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az őseinktől örökölt kincseket nemcsak őriznünk kell, hanem tovább is adnunk a jövő nemzedékének. Harmadikos lehettem, amikor szüleim a tanítónőmmel együtt felfigyeltek a tehetségemre, s mivel szégyenlős típus vagyok, úgy gondolták, az előadó-művészet segíthet majd abban, hogy nyitottabbá váljak. Ez sikerült is, hiszen az előadások, a mesemondás, a fellépések rengeteg élményt hoztak számomra. Amikor népviseletben, sámlin ülve a közönségnek mesélek, tudom, hogy valami olyat teszek, ami hozzájárul a magyar közösség kultúrájának gazdagításához, a szép magyar anyanyelvünk és a tájszólás éltetéséhez. Ezt teszi a példaképem, Berecz András is, akire felnézek. Egyszer volt alkalmam élőben is meghallgatni őt, és mondhatom, hogy felejthetetlen perceket hagyott az emlékeimben. Az a tervem, hogy továbbra is minden évben részt veszek a Zentán megszervezett Kálmán Lajos népmesemondó versenyen.  

A vicces előadás felülmúlta az egybegyűltek várakozását. A nyugdíjas Galbács Éva, valamint az egyetemista Ernyesi Norbert szerint ilyen jellegű műsorokat ritkán tartanak Törökbecsén, ezért is látogattak el a rendezvényre. Mint hangsúlyozták, anyanyelvünk ápolására minden alkalmat meg kell ragadnunk.

Az alkalmi műsorra sokan voltak kíváncsiak, a szervezők pedig azt ígérték, hogy az anyanyelv nemzetközi napja tiszteletére jövőre is megtartják a már tizenöt éves múltra visszatekintő rendezvényt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..