home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A megoldáskeresés ösvényein
Martinek Imre
2011.09.28.
LXVI. évf. 39. szám
A megoldáskeresés ösvényein

A dél-bánsági Torontálvásárhely és a Balaton melléki Balatonszabadi elöljárói 2005-ben írták alá a testvérvárosi nyilatkozatot. Körültekintően teret hagytak a két település iskolájának együttműködésére is, s ennek köszönhetően tette meg több száz kilométeres útját Balatonszabadira a közelmúltban a d...

A dél-bánsági Torontálvásárhely és a Balaton melléki Balatonszabadi elöljárói 2005-ben írták alá a testvérvárosi nyilatkozatot. Körültekintően teret hagytak a két település iskolájának együttműködésére is, s ennek köszönhetően tette meg több száz kilométeres útját Balatonszabadira a közelmúltban a debellácsiak küldöttsége. A részletekről ifj. Balogi Andrást, a helyi Moša Pijade Általános Iskola igazgatóját, a torontálvásárhelyi helyi közösség elnökét kérdeztük.
Ipari csendélet a néhai Novi Dom gyárrészlegével

- A két település hat esztendővel ezelőtt ratifikált együttműködése, noha voltak hullámvölgyek, lényegében sohasem szakadt meg. Tavaly az ottani dalkör önkéntes adományt juttatott el művelődési otthonunk megsegítésére, s ezt amatőr színtársulatunk most egy egész estet betöltő, három felvonásos darabbal köszönte meg. A Kincskereső Általános Iskola igazgatónőjével végre azt is körvonalazhattuk, miképpen tudnánk a gyerekeket, konkrétan a felsősöket hatékonyan bekapcsolni a diákcsereprogramba. Terveink szerint a két település iskolája a tanárok kíséretében egyhetes tapasztalatszerzésre küldi őket egymáshoz a tanév folyamán. Ebből a lehetőségből azokat a diákokat sem kívánjuk kizárni, akik nem magyar tagozatra járnak, de beszélik a nyelvet.
" Maradjunk az iskolánál. Az Ön által vezetett intézmény udvarában immár harmadik esztendeje elég ,,komótos'' tempóban épül a sportcsarnok. A tanévkezdés viszont mintha a kivitelezőket is lendületbe hozta volna...
- Ígéretek voltak és lesznek is, de biztos, hogy az építők az év végéig nem tudják befejezni a munkát. Biztató viszont, hogy a csarnok már tető alatt van, és nemcsak az emelődarut, hanem az építőipari hulladék nagy hányadát is elszállították iskolánk udvarából. Időnként nemcsak alkalmazottaink, hanem diákjaink is besegítenek a takarításba, a közeljövőben pázsitot, fákat, díszcserjét ültetünk, és padokat helyezünk ki - és nem autós parkolót tervezünk, ahogy egyes ''jól értesültek” máris rebesgetik.
" Mit mondana az igazgató úr, aki egyben a helyi közösség elnöke is a falufejlesztési tervek kivitelezéséről.
- Mivel ún. látványos munkálatokra a helyi közösségnek pénze nincs, egyelőre az oly szükséges aszfaltozásról sem beszélhetünk. A focipálya melletti gödröt kultiváljuk, a legforgalmasabb Szervó Mihály utcában a közlekedési felügyelőség utasítására új közlekedési táblákat helyeztünk el, és persze a közvilágítást is igyekszünk fenntartani. Új mozzanat, hogy a közművesítési alkalmazottak időnként egy belgrádi ingatlanügynökség által felvásárolt, majd a szó szoros értelmében sorsukra hagyott házak előtt is lekaszálják a burjánzó gazt, holott ennek valóban nem a falu egyébként is szűkös büdzséjét kellene terhelnie. (Kuriózum, hogy az ingatlanjukat áruba bocsátók mindnyájan megkapták az adásvételi szerződésben feltüntetett teljes összeget, mégpedig a szavatolt időpontig. Egyedül csak az új tulaj ''szívódott fel” ezután. - A szerző megjegyzése.) Pozitívumként talán csak a néhai Borovo, majd pedig a helyébe lépő MOF cipőgyárunk megüresedett központi üzlethelyiségének újbóli bérbeadását említhetem.
Arra a kérdésre egyelőre hiába kerestük a választ, hogy a néhai, ,,bravúrosan'' ebek harmincadjára juttatott nagynevű, megannyi helybéli családnak megélhetést nyújtó Novi Dom Faipari Kombinát szeptember végi árverezése esetleg munkaerőigénnyel is jár majd, vagy csak a ''felszabadulás” után konfiskált Tóth Ferenc Néppark és a Nagytemető közé szorított ipari épületsor lebontásával. Így aztán a további kedélyborzolás helyett néhány pozitív gondolat erejéig az iskolai témákhoz kanyarodtunk vissza.
- Minden gazdasági nehézség ellenére a vakáció idején több tanteremben belakkoztuk a parkettát és újrafestettük a falakat. Ez teljes egészében a szülők érdeme, akik időt és munkát nem sajnálva rendbe tették gyermekeik második otthonának néhány helyiségét. Községi támogatással az iskola főbejáratának a lépcsőit is megjavítottuk. Az anyaországi Bethlen Gábor Alaptól nyert kétmillió forintos támogatásból a multimédiás tantermünket szeretnénk korszerűsíteni, továbbá riasztóberendezéssel ellátni az egész épületet. Tervben van még ebből a pénzből további tíz számítógép vásárlása, amihez ha hozzáadjuk a hódmezővásárhelyi önkormányzat által ígért tizenöt, illetve a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar által felajánlott két számítógépet, máris jelentős lépést teszünk az oktatás korszerűsítésére - nyilatkozta lapunknak ifj. Balogi András.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..