home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A megmenekült templom
Tóth Lívia
2016.09.12.
LXXI. évf. 36. szám
A megmenekült templom

Az elmúlt két évben többször foglalkoztunk a szerbcsernyei (korábbi nevén: németcsernyei) katolikus templommal. Nemrégiben olyan hírt kaptunk, amely arra késztetett bennünket, hogy ismét — immár negyedszer — ellátogassunk erre a román határ közelében lévő bánáti településre. A korábbi riportutakon szerzett ismerőseink üzentek, hogy megkezdődött a templom renoválása, vagyis a több mint kétszáz éves épület megmenekült a lebontástól.


Mindenki örül a munkálatok megkezdésének (Szabó Attila felvételei)

2014-ben az anyaországi, a vajdasági magyar, de a szerb média is foglalkozott azoknak a rossz állapotban lévő bánáti templomoknak a sorsával, amelyek esetében felmerült a megsemmisítés lehetősége is. Ezek közé tartozott a szerbcsernyei Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese templom is. Ugyanennek az évnek a végén a Nagybecskereki egyházmegye internetes oldalán hivatalos közleményben olvashattuk, hogy megállapodást írnak alá a magyarországi Teleki László Alapítvánnyal, mely elkészítené a tervdokumentációt a németcsernyei (Srpska Crnja-i) és a párdányi (međai) katolikus templomok legfontosabb állagmegóvási munkálataihoz. Az állapotfelmérés 2015-ben meg is történt, de a mesterek csak az idén, körülbelül egy hónappal ezelőtt emelték fel állványaikat az objektum körül. Ahogyan azt sejteni is lehetett, az első fázisban a rendkívül rossz állapotban lévő tetőt hozzák rendbe az alapítvány forrásaiból.


Julijana Kljajić és Duško Daničić

Julijana Kljajić pedagógus, osztálytanító, a Szülőföldünk Gyökerei Német Hagyományőrző Egyesület elnöke asszonytársaival rengeteget tett azért, hogy felélessze a közömbösségbe süllyedt szerbcsernyei katolikus közösséget. Elsősorban arra törekedtek, hogy a templomukra leselkedő veszélyről minél többen értesüljenek, és a nyilvánosság támogató erejével meggátolják a bontást.

Julijana boldogan újságolta, hogy a magyarcsernyei község vállalta az áram és a víz visszakapcsolásának költségeit (a templomban hosszú éveken át ezeket az alapszolgáltatásokat is nélkülözniük kellett), valamint — szükség szerint — a helyi kommunális vállalat is felkínálta a segítségét.

— Amikor megtudták, hogy a tervezett beruházás valóban létrejön, az emberek azonnal reagáltak. Sokan kérdezték, mivel járulhatnának hozzá a munkálatok sikeréhez. Egyesületünk tagjai koordinációs szerepet vállaltak: a mesterek dolgoznak, mi viszont itt vagyunk, és mindent megteszünk azért, hogy a renoválás zökkenőmentesen haladjon. Nagyon örülünk, hogy a közelmúltban több esküvő és keresztelő is volt, mert ezek az események is felkeltették a lakosság érdeklődését a templomunk iránt. Mindenki úgy gondolja, hogy meg kell őrizni az utánunk jövő generációk számára ezt a jelentős kultúrtörténeti emléket. Jelenleg — a püspök atya engedélyével — évente háromszor, húsvétkor, karácsonykor és a templom ünnepén van mise, a többi hónapban egy-egy alkalommal tarthat a plébánosunk, Király Tibor atya hittanórát a felnőtteknek. Én most is azt mondom, hogy a küzdelmünk nem lett volna ennyire eredményes, ha a cél érdekében — vallási hovatartozástól függetlenül — nem áll mellénk Szerbcsernye teljes lakossága.

A templomnál néhány szót váltottunk a kivitelező, a topolyai Baumont Kft. munkásaival, akik Magyarkanizsáról utaznak ide mindennap. Már indultak volna haza, de egy fotó erejéig még maradtak.


A fiatalok ebben a templomban szeretnének összeházasodni

Ránk várt egy fiatal pár, Juhász Zoltán és kedvese, akik a „nagy nap” dátumát még nem tűzték ki, de már tervezik a házasságot. A leendő férj — mint sokan mások a településen — egy kicsit beszél magyarul, de inkább szerb nyelven mondta el, mennyire örül a munkálatok megkezdésének:
— Számomra ez nagyon fontos, mert ebben a templomban kereszteltek meg, és itt szeretném tartani az esküvőmet is. 

Pera Milankov községi elnök elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen, viszont üzenetet küldött nekünk: a lehetőségeikhez mérten támogatják ezt a projektumot, mert szeretnék, ha a szerbcsernyei katolikus templom megmaradna. Találkoztunk Duško Daničić helyi közösségi elnökkel, aki ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik bármivel hozzájárultak a templom megtartásához. Mint mondta, ez az épület rendkívül jó példa, hiszen három nép és két vallás békés együttéléséről tanúskodik.

Király Tibor atya is fontosnak érezte hangsúlyozni, hogy a templomot az egész falu a sajátjának tartja, és mindenkit jó érzéssel tölt el a munkálatok megkezdése.

— Helybeli lelkipásztorként tele van a szívem örömmel, mert a templomot felújítják, hiszen így Isten dicsőségére tovább szolgálhatja az itteni hívőket. Igaz, hogy kevesen vannak, de arról, hogy így alakult a sorsuk, nem csak ők tehetnek. Jó, hogy ennek a kis közösségnek ismét lesz temploma, mert ez az egyetlen hely, ahol találkozhatnak, magyar szót hallhatnak. A misét magyarul szolgáltatom, a prédikációt szerb nyelven tartom. Ez az épület, Isten háza, létfontosságú a hívők számára, mert hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben még bátrabban és büszkébben vallják magukat katolikusnak.

 


Felállványozva


Szent Mária, Magyarország patrónája imádkozik érettünk

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..