home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A megfázást komolyan kell venni!
Balázs Szilvia
2016.10.24.
LXXI. évf. 43. szám
A megfázást komolyan kell venni!

Dr. Kasza Bálint nyugalmazott általános szakorvos szerint fontos, hogy figyeljük a testünk jelzéseit, és ha az megálljt parancsol, hallgassunk rá!

— A megfázás és az influenza is vírusok által okozott megbetegedés, vagyis a kórokozók a szervezetünkbe jutva károsítják a sejteket. Arra ösztökélik őket, hogy tovább szaporítsák azokat a vírusokat, amelyek magát a megbetegedést okozták. A különbség az, hogy a megfázás már most, kora ősszel is tapasztalható, váladékozással jár, és hőemelkedéssel vagy anélkül vészelhetjük át. Rosszabb lehet a közérzet, esetleg fejfájás léphet fel, és néhány nap alatt elmúlik. Az influenza már egy sokkal veszélyesebb megbetegedés, mivel a vírus gyorsan behatol a szervezetbe, és már néhány órán belül elesettségérzetet, levertséget, rossz közérzetet, izomfájdalmat, fejfájást okozhat. Ilyen esetben az orrfolyás, a váladékozás sokkal kevésbé erőteljes, inkább más tünetek a jellemzőek: magas láz, rosszullét, étvágytalanság… Influenzajárványról egyelőre nincs hír, de az különben is később, január elejétől március közepéig szokott tartani.

* Összefügg ez a téli napfényhiánnyal és a D-vitamin szintjének csökkenésével?

— A napsugárzás egyik legnagyobb előnye, hogy elősegíti a D-vitamin termelődését. Úgy tartják, hogy nyáron, a teljes testfelületet érintő napozás után körülbelül tíz-húszezer egységnyi D-vitamin szabadulhat fel a szervezetünkben, ami erősíti az ellenálló képességet, javítja a csontok állapotát, az immunrendszer működését és a sejtek normális funkcionálását. A hosszú őszi hónapok alatt azonban előfordul, hogy hetekig nem látjuk a napot, így a vitamintartalék felhasználódik, a szervezet ellenálló képessége pedig igencsak lecsökken. Ezért ebben az időszakban — januártól márciusig — sokkal jellemzőbbek a megfázásos, influenzás megbetegedések. A téli hónapokban ezért fontos, hogy szájon át juttassuk be a D-vitamint a szervezetünkbe.

* Mit fogyasszunk a napfényszegény hónapokban?

— A tejtermékekben, talán a sajtokban van a legtöbb D-vitamin, de a különböző zöldségfélékben, például a sárgarépában és még a húsok egy részében is fellelhető. El kell viszont mondanom, hogy ezek az ételek nem pótolhatják a napfény jótékony hatását, főként nem azoknál az embereknél, akik valamilyen oknál fogva nyáron sem tartózkodtak eleget a szabadban. Emiatt fontos a különböző, lehetőség szerint magas D-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása az őszi-téli, de még a kora tavaszi hónapokban is.

* Mennyire fontos, hogy „kifeküdjük” a betegséget? Napjainkban — a munkahely elveszítésétől félve — sokan akkor is bejárnak dolgozni, ha náthásak, influenzásak. Ez okozhat szövődményeket?

— A fertőző betegségek úgy terjednek, hogy a kórokozók behatolnak a gyengébb immunrendszerű szervezetekbe. Egy munkaközösségben, de családon belül is előfordul, hogy a vírust nem kapja el mindenki. Aki viszont igen, annak a szervezete harcolni kezd, és az összes erejét a vírusok legyőzésére összpontosítja, és ezáltal meggátolja az esetleges szövődmények kialakulását. Ha a beteg ilyenkor nem pihen eleget, nem étkezik rendszeresen, nem visz be sok folyadékot, akkor a kórokozóknak „zöld jelzést ad”, megnyitja a baktériumok előtt is az utat, ezáltal pedig a szervezetben a legkülönfélébb másodlagos megbetegedések, szövődmények (például mandula-, középfül- vagy tüdőgyulladás) alakulhatnak ki.

* A legnagyobb dilemma: oltassuk be magunkat influenza ellen, vagy ne? Mit javasol?

— A védőoltásnak — melyben elölt kórokozók vannak — az a szerepe, hogy abban, aki megkapja, kialakuljon a védettség. A gyógyszergyárak igyekeznek úgy összeállítani a vakcinát, hogy minden olyan vírus ellen védjen, amely egy-egy szezonban aktuális lehet. Az oltás arra ösztökéli a szervezetet, hogy annak ellenálló képessége felpezsdüljön, és ezáltal a valódi kórokozót könnyebben le tudja győzni. Akik hajlamosabbak a vírusos megbetegedésekre, elsősorban az influenzára, azok mindenféleképpen oltassák be magukat. Persze arra is figyelni kell, hogy ezt idejében megtegyék, mert a hatásra legalább két-három hetet kell várni, vagyis a járványszezon kellős közepén már nem érdemes orvoshoz fordulni ilyen kéréssel, sőt, ilyenkor a védőoltás csak még jobban meggyengítheti a szervezetet. Ha viszont a kellő időben adják be, az oltás nem százszázalékos, de nagyon jelentős védelmet nyújthat az influenzavírus ellen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..