home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A média misztikus világa
Bíró Tímea
2019.01.17.
LXXIV. évf. 2. szám
A média misztikus világa

Az újságírást nem egyszerű tanulni — és tanítani sem.

Sok-sok gyakorlat kell ahhoz, hogy az ember tolla, ceruzája vagy billentyűzete rutinosabban és könnyedebben alkossa meg a szöveget, mint a kezdetekkor. Vannak, akik már egészen fiatal korukban elkezdik gyakorolni ezt a mesterséget.

Az adai Műszaki Iskola rendkívül hasznos és izgalmas kezdeményezése egy olyan tanfolyam, amely az újságírás elméleti és gyakorlati módszereinek az átadására irányul. Az összejövetel-sorozat két részben valósul meg, az első november elejétől december végéig, a második pedig január közepétől április elejéig tart. Jelenleg tíz lelkes tanuló vesz részt a képzésen. Józó Mónika, az iskola könyvtárosa büszkén mesélte lapunknak, hogy milyen indíttatásból született meg a projektum:

— Az Integrál Pedagógus Egyesület rendszeresen pályáz a Magyar Nemzeti Tanácsnál, így történt ez most is. Mind ez idáig az iskola könyvtárát tudtuk berendezni és felszerelni a támogatás jóvoltából. Már évek óta működik az intézményen belül az újságírócsoport, és az adai újsággal való együttműködésnek köszönhetően a diákjaink írásait közlik a lapban, ezért úgy döntöttünk, hogy most egy kicsit nagyobb fába vágjuk a fejszénket. A gyerekek írás iránti érdeklődése hívta életre ezt a tanfolyamot, ők ugyanis jelezték, hogy szívesen vennének részt egy olyan foglalkozáson, ahol profi és tapasztalt újságíróktól tanulhatnak.


Józó Mónika és Máriás Endre

Mónika elmondta, hogy felkérték partnernek a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületét, mely nagy örömükre igent mondott a megkeresés után. Máriás Endre, az újságíró-szervezet elnöke úgy véli, hogy hiánypótló tevékenységet folytatnak a Műszaki Iskolával.

— A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének a hosszú távú céljai között szerepel az utánpótlás nevelése és a szakmában dolgozók folyamatos továbbképzése. Szerettük volna megragadni ezt a lehetőséget, hogy közös erővel érjük el a célunkat. Szakmai partnerként bekapcsolódott a munkába a TM-People International Kft., melynek a lebonyolításban van szerepe. Ebben a projektumban az adai Körkép nevű lap is részt vesz, mely eddig is megjelentette a fiatalok írásait, és továbbra is teret ad az ifjúságnak arra, hogy a gondolatait a nyilvánosság elé tudja tárni. Úgy állítottuk össze a programot, hogy nem csak a szakmára készítjük fel a résztvevőket, tehát nem az az elsődleges célunk, hogy újságírókat neveljünk, de a szakmai alapokat mindenképp szeretnénk elsajátíttatni velük.

A tanulók gyakorlatok során ismerkedhetnek meg az alapműfajokkal, hiszen a szituációs játékokból le tudják szűrni a saját tapasztalataikat, és ezáltal hosszabb távon, nyomatékosabban marad meg bennük az elsajátított tudás.

— Jelenleg a nyomtatott sajtóra koncentrálunk, de természetesen olyan foglalkozásokat is tervezünk, amelyek során a rádiós, illetve a televíziós műfajokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, emellett a képzés vége felé szerkesztőségekbe is ellátogatunk, mivel szeretnénk, ha látnák egy újság vagy egy műsor elkészítését, és egyáltalán azt, hogy milyen a hangulata az egész folyamatnak, melynek során elkészülnek a médiatermékek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy szóljunk a manipuláció jelenségéről is, mellyel maguk is mindennap találkozhatnak. Ezáltal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ha nem is újságírókká, de tudatos médiafogyasztókká váljanak. Úgy véljük, hogy ilyen szempontból ez a korosztály nagyon ki van szolgáltatva a médiumoknak, és fontos lenne, hogy megtanulja kiszűrni a háttér-információkat. Érdemes összehasonlítani, hogy egy eseményről hányféleképp tudósítanak a sajtóban, mert már ebből is tudnak egy hozzáállást elsajátítani.

Egy foglalkozás időtartama 2 x 45 perc, és az egyik része az elméletre, a másik pedig a gyakorlatra fókuszál. A diákok nem számítógép előtt ülnek, viszont olyan feladatokat is kapnak, amelyekhez szükséges a mobiltelefon használata, ezzel is azt sugallva, hogy a technika az újságíró barátja, hiszen segíteni tudja a munkában. Tudósítást és jegyzetet írnak az órákon, emellett házi feladatot is kapnak, hogy serkenjen a kreativitásuk, mely Máriás Endre szerint minden résztvevőben megvan.

— Elképesztően kreatívak és motiváltak a gyerekek, talán még a gimnáziumban sincsenek ennyire motivált fiatalok, mint az adai Műszaki Iskolában. Ez egyrészt az intézményvezetésnek, másrészt a tanári karnak köszönhető. Úgy gondolom, kívülállóként is látható, hogy az iskolában milyen kiegyensúlyozott munka folyik, és a diákok jól érzik magukat az intézményben.

Három lelkes írást gyakorló fiatal válaszolt arra a kérdésemre, hogy miért jár az újságíró-tanfolyamra:

Bartuc Éva: — Már korábban is írtam a Körkép című lapba. Sokat segít a tanfolyam, hiszen rávezet az újságírás fortélyaira. Leginkább interjúkat szeretek készíteni, mivel bepillanthatok egy másik személy munkájába.

Mihályi Csenge: — Nem újságírással szeretnék a jövőben foglalkozni, de több mindenre megtanít ez a tanfolyam, fejleszti az íráskészségemet. Leginkább egy eseményről szeretek riportot készíteni.

Raffai Dominik: — A képzésre való jelentkezésem oka az, hogy már korábban is részt vettem olyan versenyeken, ahol az írás volt a központi téma. Az alapokat már elsajátítottam, és úgy érzem, hogy ha nem is ezzel szeretnék főállásban foglalkozni, egy jó kiindulási alapot nyújt a tanfolyam. Az olvasást is nagyon fontosnak tartom, hiszen ezáltal az illető szókincse is bővül, és egy egyedi hangú, kerek egész szöveget tud létrehozni, nem pedig egy sablonírást.


Bartuc Éva, Raffai Dominik és Mihályi Csenge

A fiatalok örömmel meséltek a tanfolyam menetéről, valamint arról, hogy nagyon élvezik a képzést, mivel szórakozva tanulnak, és jelentősen megnőtt a tudásuk a publicisztika terén. A jól megérdemelt téli szünet után következik a második felvonás, amikor az adai fiatalok még inkább felfedezhetik az újságírás rejtelmeit.

Az Integrál Pedagógus Egyesület, a TM-People International Kft. és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete által életre hívott újságíró-tanfolyam a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint az adai Műszaki Iskola támogatásával valósul meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..