home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A mai zene nem zene?!
Zvekán Péter
2018.09.10.
LXXIII. évf. 36. szám
A mai zene nem zene?!

Egész életemben zenével foglalkoztam, gondolom, ezért érzik sokan úgy, hogy éppen nekem kell elmondaniuk a véleményüket egy-egy dal kapcsán.

Persze mindenkit végighallgatok, viszont időnként van, aki lefáraszt. A lényeg az, hogy sok negyven feletti ember ítéli el a mai zenét — állítva, hogy ez már nem is zene. Szerintük az etalon a Beatles, a Rolling Stones, Michael Jackson, Jimi Hendrix és mások. Nos, el kell fogadni, hogy a zene az évek múlásával állandóan változik, ennek pedig sok oka lehet.

Kezdjük rögtön egy példával! Sokan nem tudják, hogy a Genesisnek két fontos korszaka volt. Előbb a Peter Gabriel-es, majd a Phil Collins-os. A két zenekar hangzásban teljesen eltért. A fiúk eleinte progresszív rockot játszottak, melyhez a hatalmas színpadi látvány is hozzátartozott. Akkoriban ez eléggé költségesnek számított, viszont a megrendelők meghívták a Genesist, mert mégiscsak egy világhírű együttesről volt szó. Aztán történt egy csere, Phil a dobok mögül előbújva hirtelen a rivaldafényben találta magát, és beköszöntöttek a ’80-as évek. A progresszív rock kezdett kimenni a divatból, és egyre több olyan popzenekar lett ismert, amelynek a színpadi jelenlét már nem volt annyira fontos, ez pedig azt hozta magával, hogy sokkal olcsóbb lett a fellépése. A Genesis is emiatt fordult a pop felé, és ennek a váltásnak köszönhetően túl is élte ezt az időszakot (is).

Szóval az idő múlásával változnak az igények, a trend, minden. A ’90-es években egy erős diszkóéra kezdődött, mely zeneileg valóban nem volt értékelhető. De akkor nem is ez számított. Azon volt a hangsúly, hogy legyen egy könnyen emészthető dallam- és harmóniavilág, melyet hallgatva az ember egyszerűen jól érzi magát.

Manapság az EDM és a pop népszerű. Olyan előadók ostromolják a toplistákat, mint David Guetta, Sean Paul, Jason Derulo, Nicki Minaj, Ariana Grande, és még sorolhatnám. Igen, természetesen a dalok világa is megváltozott, sokkal elektronikusabb hangzásúak lettek, mint korábban, de ettől még értenie kell a zenéhez annak, aki írja, és annak is, aki előadja.

Akik szerint a mai előadóknak nem kell tudniuk énekelni, mert úgyis a stúdióban „oldják meg” a hangot, azoknak a következőt ajánlom: tessék a YouTube-ba beírni, hogy Ariana Grande vagy Lady Gaga acoustic, és meg fognak lepődni, hogy bizony a mai énekesek között is rengeteg olyan akad, aki eszméletlenül tehetséges. A másik pedig maga a zene. Sokan mondják, hogy a mai felvételekből eltűnt a zene. Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy miről is beszélünk, mire gondol a vádló. Talán arra, hogy a klasszikus hangszereket a különféle effektek és dobgépek váltották fel? Merthogy csupán ennyi történt.

Szeretném külön hangsúlyozni, hogy sikeres dal bizony ma sem születhet úgy, hogy azt ne hozzáértők írják. Az pedig, hogy szerkezetileg túl egyszerűnek ítélünk meg egy mai slágert, valójában a legnagyobb elismerés a szerző számára, hiszen sikerült egy könnyen emészthető dallamot megalkotnia. Ha valaki venné a fáradságot, hogy kielemezze a mai zeneszámokat, akkor rájönne, hogy rengeteg hangsáv és jelentős hangszerelés áll az egész mögött.

A lényeg, hogy ma is zeneszerzők írják a dalokat — ugyanúgy, mint régen. Ja, hogy a mai zene sablonos? Régen is az volt. Aki pedig úgy gondolja, hogy a 2018-ban toplistás dalokat egy tízéves gyerek is össze tudná hozni, annak azt ajánlom, hogy próbálja meg. Ha sikerül neki, a végén még milliomos lesz. Akkor meg kár kihagyni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..