home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A magyarság története a torockói Duna-Házban
MTVA
2018.09.24.
LXXIII. évf. 38. szám
A magyarság története a torockói Duna-Házban

Új lendülettel, de a megszokott humoros, közvetlen stílusban folytatódnak Dr. Kovács Sándor egyháztörténész rendhagyó történelemórái.

Az évadkezdő előadás Kolozsvár, a „kincses város" történetének legérdekesebb és legdrámaibb epizódjait idézi föl szeptember 28-án, pénteken délután 18:00 órától a torockói Duna- Házban. 

Az évszázadok során a „kincses városban” fejedelmeket iktattak, ellenzéki politikusokat nyakaztak, harcoltak törökkel, tatárral, vásárokat szerveztek, olykor még boszorkányokat is égettek. Az előadás a Mátyás kori Kolozsvár életének rövid bemutatása után végigköveti a város küzdelmes évszázadait, a fejedelmi kortól a kommunizmus esztendeiig. Erdély szellemi fővárosa, Kolozsvár hétköz- és ünnepnapjaiba nyújt bepillantást a 16. századtól a legutóbbi évekig a szeptemberi történelemóra. Érzékletesen mutatja be a város szellemi, tárgyi értékeit, hétköznapi és ünnepi szokásait, rituáléit.

Nagy érdeklődés övezi a torockói és torockószentgyörgyi közösség javaslatára 2016 januárjától elindított Rendhagyó történelemórák Torockón előadásait a Duna-Házban. Dr. Kovács Sándor egyháztörténész népszerű sorozata ettől az évtől ismét megújult tematikával folytatódott. Mivel generációk nőttek fel úgy Erdélyben, hogy nem tanulhattak magyar történelmet, a felnőtt közönség részéről is nagy az igény a magyarság, különösen az erdélyi magyarság életét meghatározó történelmi tények, összefüggések, érdekességek megismerésére. A hiánypótló előadás-sorozatban az előadó közérthető, élményszerű, humoros stílusban világít rá a történelmi események rejtett összefüggéseire.

Időpont: 2018. szeptember 28. 18:00 óra
 


A Duna-Házról:

A Duna-Ház a Duna Médiaszolgáltató 2014 óta működő sikeres torockói kulturális központja, az elmúlt években a magyar kultúra és a magyar közmédia elismert, küldetését betöltő helyi központjává vált. A közösségi ház évről évre gazdagodó programkínálattal várja közönségét: alkalmi és rendszeres előadásoknak, gyerekprogramoknak, telt házas családi koncerteknek, színpadi produkcióknak, szakmai fórumoknak, alkotótáboroknak, közönségtalálkozóknak ad otthont. Programjai a magyar történelemtől, szépirodalomtól a nyelvművelésen, filmen, fotón, festészeten át az erdélyi magyar vállalkozói készségfejlesztésig széles tematikai skálán mozognak.

Bővebb információk:
http://duna-haz.com/

https://www.facebook.com/dunahaztorocko/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..