home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A magyarok üvölteni fognak az Eurovízión
Zvekán Péter
2018.03.14.
LXXIII. évf. 10. szám
A magyarok üvölteni fognak az Eurovízión

Minden évben izgalommal követem végig a magyarországi eurovíziós előválogatót, mely nemes egyszerűséggel A Dal nevet kapta.

A zenével foglalkozó haverokkal folyamatosan arról beszélgetünk, hogy kinek mekkora esélye van, a döntő közeledtével pedig általában el is találjuk, ki lesz benne a top 3-ban. Viszont sohasem lőttünk ennyire mellé, mint az idén, hiszen olyan fordulatnak lehettünk tanúi, amelyet csak a hollywoodi filmekből szokhattunk meg, hiszen a szavazatok alapján az AWS került ki győztesen.
 


Kezdjük az elején. Minden évben megkapom Magyarországról azt a hivatalosan kiadott lemezt, amely tartalmazza a harminc legjobb dalt, mely azért fog versenyezni, hogy egyikük képviselje Magyarországot az Eurovízión. Végighallgatom őket, majd megjegyzéseket írok hozzájuk, és a rádió elkezdi játszani azokat, amelyekre érdemes odafigyelni. Az idén ilyen volt a Király Viktor-féle Budapest Girl, a Ham Ko Hamtól a Bármerre jársz, Horváth Tamástól a Meggyfa, Odettől az Aranyhal, és Dánielfy Gergelytől az Azt mondtad. Pontosan emlékszem, hogy az AWS dala mellé reflexből a következőt írtam: NEM játszani (túl kemény)!

Aztán, ahogy múltak a hetek, egyre jobban kikristályosodott, kik lesznek a befutók. Király Viktor dala eközben nagy sláger lett, Dánielfy dalszövegétől pedig egyszerűen el lehetett szállni, annyira jól lett megírva. A verseny legvégén viszont megtörtént az, amire senki sem számított. A győztest úgy választották ki, hogy az első körben a zsűri 4, 6, 8 és 10 pontot adott versenyzőknek, majd a nézők a legjobb négy közé került produkciókra szavazhattak, és az győzött, aki a legtöbb szavazatot kapta. Az idei tabella a következőképp festett:
 
 Dánielfy Gergely: Azt mondtad (36 pont)
 Király Viktor: Budapest Girl (30 pont)
 Yesyes: I Let You Run Away (28 pont)
 AWS: Viszlát, nyár (8 pont)

Ebből is jól látszik, hogy az AWS konkrétan alig került be a legjobb négy közé. Ez inkább csak arról szólt, hogy ha már beneveztek egy ilyen üvöltős, hörgős dallal, akkor kapjanak néhány pontot. Az igazi meglepetést viszont az idézte elő, hogy a közönség szavazatai alapján éppen ez a zenekar nyert, amelynek hangzása a nyugalom megzavarására alkalmas. :) A véleményemmel nyilván nem vagyok egyedül. Ez az egész egyébként annyira felfoghatatlan, hogy a zenekar frontembere, Siklósi Örs szinte megdöbbent a színpadon, amikor meghallotta a végeredményt. Nem hitte el, hogy mi történt.

Az viszont már egészen bizonyos, hogy az idén az AWS fogja képviselni Magyarországot az eurovíziós dalfesztiválon május 8-a és 12-e között Portugáliában, Lisszabonban. Hogy erre Európa és a világ miként fog reagálni, azt egyelőre még csak nem is sejthetjük. Gondolom, nagyon rosszul, de nagyon jól is elsülhet. Hiszen mindig ez történik, amikor valaki kísérletezni próbál.

Sokan mondják, miért ne nyerhetne egy ilyen dal, amikor 2006-ban a Lordi is győzedelmeskedett, pedig az a zenekar is elég keményen szólt. Nos, véleményem szerint a Lordi esetében a színpadi látvány és a maskarák is sokat hozzátettek a végeredményhez, de azt mondom: várjuk ki a végét, mert izgalmasan fog alakulni!


Nyitókép: Lokal.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..