home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A magyarkanizsai Vasember
BÖDŐ Sándor
2014.10.22.
LXIX. évf. 43. szám
A magyarkanizsai Vasember

Amikor valaki emberpróbáló teljesítményre törekszik, mi, akiknek ez eszébe sem jutna, csak csóváljuk a fejünket. Miután megvalósítja tervét, elámulunk, hogy nem hittük volna, de megveregetjük a vállát és megdicsérjük. Egyet azonban tudnunk kell: ezek az emberek nem másoknak, hanem maguknak akarnak bizonyítani, nem másokért, magukért tesznek emberfeletti dolgokat.

A magyarkanizsai Kávai Csaba már egy évtizede Budapesten él, ahol számítógép-programozóként dolgozik, de a magyarkanizsai maratonra rendszerint hazajön. Jó alkalom ez arra, hogy meglátogassa szüleit, Kávai Sándort és Annát, s arra is, hogy a számára egyik legkedvesebb versenyen találkozzon itthoni ismerőseivel, valamint hogy edzésként lefussa, illetve leússza a maraton távjait. Jómagam is a maratonon „futottam össze” vele. Nem véletlenül persze, hiszen hírét vettem, hogy Csaba — talán az eddigi egyetlen magyarkanizsaiként — teljesítette a kemény felkészülést igénylő magyarországi Vasember versenyt.

— Korábban is rendszeresen sportoltam, főleg futottam, úszással csak három évvel ezelőtt kezdtem el intenzívebben foglalkozni. Mivel Pesten élek, bejutottam a Fradi triatloncsapatának edzéseire. Ott valójában csak úszni akartam, de biztattak, hogy ha már aktívan futok, kapcsolódjak be a triatlonversenyekbe. Rábeszéltek, és ma már a zöld—fehér klub csapatának igazolt versenyzője vagyok — kezdte a bemutatkozást az igazán sportos alkatú fiatalember. — Eleinte csak a rövidebb, úgynevezett sprinttávokon, majd az olimpiai távokon próbálkoztam. Amikor már úgy éreztem, hogy ezeket kinőttem, úgy döntöttem, megpróbálkozom a nagyobb kihívásokkal is, és beneveztem a negyed évszázada minden évben megrendezésre kerülő nagyatádi Vasember triatlonra. A legutóbbit július utolsó hétvégéjén tartották, a táv 3,8 kilométer úszás volt, 180 kilométer kerékpározás és a teljes maraton majdnem 42 kilométeres távja. A verseny reggel 7-kor kezdődött. A felkészültebbek a délutáni órákban vagy estefelé célba is értek, de akadtak, akik éjfél körül futottak be. A rendezvény népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint hogy az idei évben is több mint hatszázan álltunk rajthoz.

* A legtöbb embernek a magyarkanizsai maraton is nagy erőpróbának számít. Mennyit kell edzeni az Ironman triatlon teljesítéséhez?

— Előrebocsátom, hogy a nagyatádi verseny nem Ironman. Az Ironman sajnos nem egy kategória, mint, mondjuk, a maraton, hanem egy nagy céget takar, ezért az elnevezést levédték mint márkanevet. A világon csak az ő versenyeiket hívhatják Ironmannek. Azok nagyon drága megmérettetések, melyeken elsősorban az üzleti érdekek érvényesülnek, maga a sport, a látszat ellenére is csak másodlagos. A nagyatádi versenyt eXtremeMannek hívják, melynek a távjai és a versenyszámai ugyanazok, mint az Ironmannek. A triatlon név viszont kategória, az szabadon használható, szerintem a magyar fordítás, a Vasember is helytálló. A Vasember triatlonon való részvétel egész évi edzést követel meg. Az a legjobb, ha az ember rövidebb távokon gyakorol rendszeresen, mondhatnám, mindennap, a triatlon teljesítése ugyanis óriási felkészülést igényel, melynek során még versenyeken is indulni kell. Ennek valójában életmóddá kell válnia ahhoz, hogy a végén a sikerélmény sem maradjon el. Ügyelni kell a táplálkozásra is, egy-egy ilyen nagy versenyen 10 000 kalóriát is elégetünk, ezért szükségünk van az energiaételekre és az energiagélekre, valamint a fokozott folyadékbevitelre. Példának okáért kerékpározás közben félóránként kell enni valamit, akkor is, ha úgy érezzük, nem kívánjuk, nem vagyunk éhesek.

* A három versenyszám közül melyik a legnehezebb?

— Nyilván a befejező szakasz, a futás, annak is az utolsó 30 kilométere. Az első 12 bemelegítésnek számít. A vége felé már egyre többször kell belegyalogolni, hogy pihenjünk egy kicsit.

* Egy évben hányszor adódik alkalom végigcsinálni ezt a megerőltető próbát?

— Az úszás miatt a triatlonidény csak a nyári hónapokban tart, de ez alatt az idő alatt csak Magyarországon szinte minden hétvégén rendeznek versenyt. Én hat versenyen vettem részt a Vasember előtt, közben pedig kétszer teljesítettem a Vasember-triatlon minden versenyszámának a felét és néhány olimpiai távot, illetve a csapattal részt vettem a tiszaújvárosi országos triatlon-csapatbajnokságon is, noha a triatlon valójában egyéni kategória.

* Ha az ember egyszer már teljesíti ezt az óriási kihívást, mi ösztökéli arra, hogy újból és újból megpróbálkozzon vele?

— Verseny közben sem erre, sem a feladásra nem gondolunk, de célba érkezés után egyértelműen eldöntjük, hogy legközelebb is jövünk. Ez hozzátartozik az évek során kialakított életmódunkhoz. Nagy versenyről van szó, rengeteg a néző és a szurkoló, aki segít, erőt ad.

Eddig tartott a magyarkanizsai beszélgetésünk. Csabáról már utólag tudtam meg az édesapjától, hogy nem sokkal a magyarkanizsai maraton után New Yorkba utazott, hogy részt vegyen egy ugyancsak ismert és nagy múltú versenyen. Megüzentem neki, hogy várom a beszámolót, ha lehet, fotókkal, de Kávai Csaba — némi késéssel és nagyon szerényen — csak ennyit írt: „New Yorkban nem a világhírű és a földkerekség talán legnagyobb maratonján, hanem a Self-Transcendence Marathon elnevezésű versenyen vettem részt, melyet nem a belvárosi utcákon, hanem a gyönyörű Rockland Lake State Park nevű környezetvédelmi parkban bonyolítottak le. Mivel ez egy kisebb szervezésű maraton, a nagyatádi versenyhez hasonlóan mintegy 600-an indultak rajta, nem is tartanám olyan fontosnak, hogy megemlítse.”

A nagy emberek szerénységére jellemző módon Csaba nem tartotta fontosnak megemlíteni ezt a versenyt — annak ellenére, hogy 3:53:36-os időeredménye egyéni csúcsot hozott számára!

Mit lehet erre mondani? Gratulálunk, csak így tovább! Csaba pedig, mintha ezt meghallotta volna, azóta már újabb magyarországi és külföldi versenyeken is túl van, de a kezét majd csak valamikor a hónap derekán szoríthatom meg, amikor talán arra is lesz ideje, hogy újra hazalátogasson szeretett szülővárosába, Magyarkanizsára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..