home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A magyar nótát szeretni, ápolni és művelni kell
Martinek Imre
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
A magyar nótát szeretni, ápolni és művelni kell

A legmerészebb álmokat is felülmúlta a Torontálvásárhelyen megrendezett magyar nóták és csárdások tizennyolcadik fesztiválja, a VIVE. Annak dacára is, hogy az idén csupán négy amatőr nótaénekes, illetve tizennégy új szerzemény vett részt a nyilvános megmérettetésben. A kiemelt jelentőségű vajdasági magyar rendezvénynek huszonhat támogatója volt, fővédnöke pedig a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap és Antalfalva község önkormányzata volt.

A fesztivált megtisztelte jelenlétével Mészáros Ilonka és Bába Lúcia kultúrlovag, Vitkay Kucsera László, továbbá Balogi András, a torontálvásárhelyi helyi közösség elnöke és Vidács László, az antalfalvi község alelnöke. Az egybegyűlteket Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár köszöntötte.

Az amatőr énekesek vetélkedőjében fellépő négy énekes produkcióját a Gábor Károly, Guzsvány Izabella, Dékány Imre, Szép Antal és Bába Lúcia összetételű bírálóbizottság, illetve a publikum értékelte. A második helyen az udvarszállásiak fiatal kántornője, Horváth Gizella végzett, a pálmát pedig mind a zsűri, mind a közönség egybehangzó szavazata alapján az egykori Junior együttes frontembere, az ürményházai Lapcsevics Jovica vitte el.

A József Attila Művelődési Otthon nagytermében zajló fesztivál színpadi díszlete Széchenyi Jolán nyugalmazott helybéli képzőművész-pedagógus tervei alapján készült.

Az új szerzemények versenykategóriájában meghirdetett pályázat negyven pályaművét Pozsár Erzsébet, Gábor Károly és Linka László bírálta el. A döntőben felcsendülő tizennégy produkciót a korábbi fesztiválok díjnyertes énekesei mutatták be. Előtte az Újvidéki Rádió Népi Zenekarának kíséretében és Schön Ignác prímás vezetésével a muzslyai Mezei Mónika nótacsokrát élvezhette a nagyérdemű. A harmadik díjat az adai Molnár Csikós Gábor által előadott Azért, hogy én ilyen vagyok című alkotás érdemelte ki. Szövegét és zenéjét az a nagybecskereki Fazekas Imre írta, aki a második díjjal és közönségdíjjal jutalmazott Aratódal című műnek is a szerzője. Ezt a nótát a felsőhegyi/torontálvásárhelyi Szabó Dékány Zsófia vitte sikerre. Szövegét a torontálvásárhelyi Jovánovityné Juhász Jusztínia írta, akinek Az alvégi kis kocsmában című felelgetős csárdását viszont Kolinger Béla, ugyancsak torontálvásárhelyi nyugalmazott karnagy, zenepedagógus hangszerelte. Az első díjjal kitüntetett szerzeményt Erős Mónika és Gőz László, a temerini Szimpla Trió együttes énekesei tolmácsolták.

A felsoroltakat, továbbá az előadói díjban részesült temerini Morvai Melindát, valamint a szakbizottság által dicséretben részesített új szerzemények tolmácsolóit — a zombori Rajc Vilmost, a bácskertesi származású Guzsvány Izabella operaénekesnőt és az újvidéki Fésüs Máriát — köszönthette újra a szombat esti gálaműsoron a publikum.

Felvezetőként a neves kántortanító, Vitkay Gyula bácsi dédunokája, Vitkay Kucsera Ágota művésznő adta elő a Varga János—Tarr István szerzőpáros alkotta Lelkem gyógyítója című szerzeményt. Vendégelőadóként Kurina Irén, továbbá az anyaországi Túrkevéről érkező Koltai László nótaénekesek emelték az est hangulatát.

A hajnalig tartó, zenével és vacsorával egybekapcsolt mulatság elején átnyújtották az idei fesztivál három legkiemelkedőbb szerzőjének is a jutalmát. Kolinger Béla, Jovánovityné Juhász Jusztínia és Fazekas Imre az egyik fővédnöknek, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a jóvoltából vehette át az antalfalvi naiv festők egy-egy alkotását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..