home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A magyar imádságok versenyén
Koncz Erzsébet
2013.12.24.
LXVIII. évf. 52. szám

Tizennegyedik alkalommal tartották meg decemberben a Himnusz-Szózat Szavalóversenyt, melyet az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezett meg Szabadkán. Az egész Vajdaság területéről, sőt a Felvidékről és Magyarországról is érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok a megmérettetésre. Összesen negyvenöt versenyző mérte össze tudását.

A szavalatokat a dr. Havas Judit, Hózsa Éva, Ágoston Pribilla Valéria és Némedi Imre összetételű zsűri bírálta. Némedi Imre, a zsűri elnöke a diákokhoz szólva kiemelte: a versenyről mindenki győztesként tér haza, és hogy erre a megmérettetésre nem is szavalóversenyként kell tekinteni, hiszen Kölcsey és Vörösmarty sorai sokkal inkább imádságok, melyeket csak mi, magyar ajkúak tudunk igazán megérteni és tolmácsolni.

Mint minden szavalóverseny, ez is eredményhirdetéssel végződött: a Himnuszt szavalók közül az első helyezett Brasnyó Mihály, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákja lett, a második helyezést Bálint Beáta, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola tanulója érdemelte ki, a harmadik pedig a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákja, Csehák Csenge lett, akivel osztozott a helyezésen a szlovákiai Kassányi József Alapiskolából érkezett Bukovszki Orsolya. A két különdíjat a hajdújárási Nagy György János, a Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint a horgosi Varga Anikó, az Október 10. Általános Iskola tanulója kapta.

A Szózatot szavalók közül az első a királyhalmi Nagy Krisztián, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákja lett, a második helyezést az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója, Kiskomáromi Zsombor szerezte meg, harmadik helyen pedig a szabadkai Imamović Ines, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákja és Beller Roland, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója végzett. Különdíjas lett a bácsfeketehegyi Fehér Dominik, aki a Nikola Duković Általános Iskolából érkezett, és Balla Vivien Törökfaluról, a Cseh Károly Általános Iskolából.

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában Benák Erzsébet magyartanárnő, és két díjazott tanuló, Kiskomáromi Zsombor és Brasnyó Mihály várnak rám. Szívesen mesélnek a versenyről, az előkészületekről, a terveikről.

Misi a Himnuszt szavalta. Először volt szavalóversenyen, és máris övé lett az első helyezés:

— Nem voltam még szavalóversenyen, a magyartanárnő választott ki. Szeretem a hazafias verseket. Anyukám is biztatott, bátorított, hogy jól szavalok.

Először álltál zsűri előtt. Nem volt lámpalázad?

— Előtte nem, csak mikor már elszavaltam, akkor voltam egy kicsit izgatott.

A rólad készült tévériportban hallottam, hogy szívből szavaltál...

— Igen, a tanárnő is mondta, hogy szívből mondjam. Mikor kiálltam a zsűri elé, mindent beleadtam, talán még a próbákon se mondtam fel a költeményt olyan átéléssel, mint akkor, ott.

Ki gratulált a sikeredhez?

— A magyartanárnőm, a díjazott diákok, tanáraik — szóval mindenki. Még a budapesti dr. Havas Judit is! Telefonon nem jelentettem a szüleimnek a jó hírt, gondoltam, megtréfálom őket. Mikor hazaértem, hátratettem a díszoklevelet, az ajándékba kapott könyveket, és nem árultam el azonnal, hogy győztem. No, nem sokáig bírtam ki...

Az első helyezésért járt egy ötös magyar nyelvből?

— Igen, már benn is van a naplóban!

Jövőre is jelentkezel erre a versenyre?

— Igen, ha egy mód van rá, ott leszek!

Zsombor már nem először járt szavaló– és népmesemondó versenyen. Harmadikos kora óta részt vesz Budapesten a magyarországi és határon túli gyerekekkel a hagyományos Parlamenti Gyermekkarácsonyon, amelyen legutóbb elszavalta Petőfi Sándor Szülőföldemen című versét. Tehát nem először van közönség előtt, s elmondása szerint nincs már lámpaláza.

— Nem félek a fellépéskor — folytatja az élménybeszámolót Zsombor —, most a versenyen mindent beleadtam!

Hogyan készültél?

— Az iskolában sokat gyakoroltunk a tanárnővel, sokkal többet, mint otthon. Az interneten is megnéztem, hogy a színészek hogyan mondják a Szózatot. A történelmi eseményeknek is utána kellett néznem, hogy megértsem a verset.

Te is szereted a hazafias verseket?

— Nem is szavaltam még ilyen komoly verset. Jobban kedvelem a humoros, szerelmes költeményeket.

Mik a terveid?

— Jövőre ismét megyek erre a versenyre, és már készülök Budapestre, a Parlamenti Gyermekkarácsonyra is.

A verseny díjazottjai budapesti jutalomkiránduláson vesznek majd részt januárban, a Magyar Tudomány Napján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..