home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A magyar fiatalok itthon tartása a cél
Bíró Tímea
2018.05.08.
LXXIII. évf. 18. szám
A magyar fiatalok itthon tartása a cél

Vállalkozói fórum Szabadkán

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon belül működő Karrierépítő Központ (KÉK) megtartotta az első vállalkozói fórumát, melynek elsődleges célja az ismerkedés, a kapcsolatteremtés, a meglevő jó viszonyok ápolása és az új lehetőségek közös feltérképezése.

Április 21-én az MTTK dísztermében megrendezett eseményen elsőként dr. Námesztovszki Zsolt, az intézmény pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében röviden ismertette a kar eddigi tevékenységét, területeit, illetve azt is elmondta, hogy a jövőben két új szak is nyílik, méghozzá a kommunikátor és a kollégiumi nevelő.

Ezután Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi segédtitkár szólt a jelenlevőkhöz. Kiemelte, hogy nagy eredményt szülne, ha az ipart és a tudományt közelebb lehetne hozni egymáshoz. Általánosságban elmondható, hogy a műszaki tudományok kapcsolódnak az iparhoz, viszont a társadalomtudományokra ez már nem igaz, ezért a humánerőforrás-fejlesztésen kellene dolgozni.

A fórumon bemutatták a Karrierépítő Központ Képzéskatalógusát is. Zsoldos Búzás Brigitta, Tóth Izabella és Sós Nóra jóvoltából megtudhattuk, hogy a KÉK tavaly alakult meg, azóta rendszeresen programokat szervez, és nem titkolt célja, hogy a magyar diákokat meggyőzze arról, hogy itthon is lehet érvényesülni. A központ igyekszik olyan képzési lehetőségeket felkínálni az érdeklődőknek, amelyek segítségével fel tudnak zárkózni a legújabb oktatási rendszer követelményeihez, emellett az animátorok és önkéntesek közvetítése, illetve a cserediákprogramok szervezése is a célok között szerepel.

Az eseményt Veres Márton, a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) külügyi megbízottjának előadása zárta. Mósa Tamás közreműködésével bemutatta a HÖOK külhoni magyar fiatalokkal és hallgatói szervezetekkel kapcsolatos új stratégiáját.

— A Külhoni Program azért jött létre, mert számtalan példa van arra, hogy a hallgató vagy nem itt kezdi el a felsőoktatási tanulmányait, vagy pedig itt kezdi el, illetve el is végzi, ám utána továbbmegy Magyarországra és Nyugat-Európába. Számtalan olyan fiatal barátunkat veszítettük el, akinek nagy kvalitásai vannak. Rájuk kellene alapozni a területeink fejlesztését, fejlődését, illetve magát a magyar gazdaságot a határon túl. Ennek kapcsán indultunk el, és hoztunk létre egy munkaerőportált.

A Vajdasági Ifjúsági Fórum és a Vajdaági Magyar Diákszövetség közreműködésével a HÖOK a magyarországi fiataloknak lehetőséget nyújt arra, hogy néhány hetet eltöltsenek a határon túli régiókban, hogy megtapasztalják, hogyan is élnek a magyar nemzetiségűek Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken és Kárpátalján. Veres hangsúlyozta, hogy a magyarországi és a határon túli fiatalok is ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek, ám ezek mértéke eltérő. Mind az anyaországban, mind pedig a határon túlon hatalmas gondot okoznak a pályaorientációs problémák, hiszen a fiatalok nem is kapnak megfelelő tájékoztatást a szakirányokról. A célcsoport a 16 és 30 év közötti korosztály, a cél pedig az, hogy megfelelő vezetőket képezzenek ki.


Tekintse meg az esemény többi képét is, Szalai Attila felvételeit:▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..