home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A lovassport testet, lelket gyógyít
Cérna Lenke
2017.10.25.
LXXII. évf. 42. szám
A lovassport testet, lelket gyógyít

A történészek úgy tartják, hogy a magyar lovas nép.

Volt idő, amikor elődeink még az ennivalót is a nyeregben fogyasztották el — állítják a múltat feltáró néprajzkutatók. Mára ez az életmód természetesen megváltozott, viszont a lovaglás szeretete továbbra is él, és főként a sportban mutatkozik meg. Hogy milyen érzelmek szabadulnak fel a lóra pattanva, arról egy bácskossuthfalvi, fiatal tehetség beszélt, emellett pedig pszichológusok véleményének is utánajártam.

— Megnyugtat, letisztulnak a gondolataim, és minden megszűnik körülöttem. Ilyenkor csak a lovamra és a kettőnk kapcsolatára összpontosítok — mondta a lovaglás felemelő érzéséről Víg Barbara, aki kicsi korától kezdve foglalkozik ezzel a sportággal. Kezdetben csak szabadidős tevékenységként ült nyeregbe, manapság viszont versenyekre is eljár. Természetesen az elismerések sem maradnak el. Az idén aranyérmet szerzett a Vajdasági Vágtán, és a Budapesten megrendezett Nemzeti Vágtán is részt vett. A fiatal lány rengeteg időt tölt Panny nevű lovával, aki családtagnak számít. Barbi szerint a pacira fordított energia kamatostul megtérül, hiszen négylábú társa hűséges és ragaszkodó. A ló szeretete munkájának legédesebb gyümölcse.

Beszélgetőtársamtól azt is megtudtam, hogy Bácskossuthfalván egyre nagyobb teret igyekeznek adni az érdeklődőknek, hogy megtapasztalják a nyeregbe ülés örömét. A szabadtéri lovaglás során a lovak és a lovaglók is jól érzik magukat. Az efféle lehetőséggel több okból kifolyólag is érdemes élni.

A pszichológusok szerint a ló hátán megnő az ember önbizalma. Ez azzal magyarázható, hogy egy erős állaton helyet foglalva — magasabban a földön járó embereknél — magabiztosabbnak érezzük magunkat. Arról is jó néhány írás tanúskodik, hogy a lovassportok a zárkózott, depressziós embereket nyitottságra serkentik. Ez a ló-ember barátságnak köszönhető, melynek elmélyítésére ezek az állatok igencsak alkalmasak. Fontos megemlíteni a lovaglás stresszoldó hatását is, mely mindenki számára előnyös, hiszen általa számos szorongás okozta szervi betegség megelőzhető.

A lovakat más egészségügyi célokra is kiterjedten alkalmazzák. A lovas terápia egy speciális, komplex fejlesztési módszer, mely rehabilitáció vagy fejlesztés során is bevethető. Például a fogyatékkal élők izomkontrollját erősítik ily módon, mert ez javítja a tartásukat, a mozgásukat és végső soron az értelmi tevékenységüket is.

A lovaglás mint testedzés is hatékony: csak úgy jöhet létre egy harmonikus, közös mozgás, ha a lovas szinte minden izomcsoportot igénybe vesz. Máskülönben képtelenség megtartani az egyensúlyt, aminek esés lehet a következménye. A lovon való mozgás tehát fenék-, comb- és csípőformáló hatású. Ezenkívül az egyenletes, ritmikus mozgás növeli, illetve magasan tartja a pulzust, ami serkenti a zsírégetést, így megfelelő táplálkozással fogyáshoz is vezethet. Lovaglás közben helyes testtartást veszünk fel, ezért a törzs-, a hát-, sőt, a hasizmokat is erősítjük.

A lovakkal való barátkozás a gyerekek és a felnőttek számára is nagy élmény. Ez a kedves állat a szabályok betartására, önkontrollra és fegyelemre tanítja az embert. És ami még ennél is fontosabb: kötődésre és feltétel nélküli szeretetre nevel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..