home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A loft lakberendezési stílus
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.03.26.
LXXIII. évf. 12. szám
A loft lakberendezési stílus

A loft a két világháború között alakult ki Amerikában.

A nagyvárosokban levő elhagyatott gyárépületeket, ipari csarnokokat ellepték a szegény sorsra jutott, éhező, nincstelen művészek. Az épületeket lakhatóvá tették, ezáltal kialakult az úgynevezett New York-i soho művésznegyed — később ezt a stílust nevezték el loft lakberendezésnek. Európa országaiban sokkal később vált ismertté és kedveltté.

A loft a hagyományos lakások fogalmának újragondolása. Különleges berendezési tárgyakat igényel, és lényeges, hogy tágas, napfényes, stílusos legyen. Akár nevezhetjük egyfajta különleges életstílusnak is.

 

Ipari épületből lakás

A nagyvárosokra jellemző szűkös lakásokkal szemben a loftot a hatalmas, egybefüggő terek, az óriás ablakfelületek jellemzik. A kezdetek kezdetén, a ’60-as és a ’70-es években ezek az épületek nagyon olcsóak voltak, azóta viszont a luxus megtestesítőivé váltak, a stílus ugyanis meghódította a világot.

 

Stílusjegyei

A stílus kötelező védjegye a csupaszon hagyott betonoszlop, a szabadon futó csőrendszer, a rozsdamentes acélból készült hűtők, a különféle kiegészítők (mint amilyen a krómból készült fürdőszobai vízcsövek) pedig látványelemmé váltak.

Természetesen a látványon kívül jelentős tényező, hogy a felhasznált ipari anyagok a legerősebb használattal szemben is ellenállóbbak és tartósabbak egyszerűbb társaiknál. A lakás közösségi terei, a konyha, az ebédlő, a nappali és az előszoba egyetlen, fel nem osztott térben található. Az sem lehetetlen elképzelés, hogy az intimitást igénylő helyiségek (mint amilyen a fürdőszoba vagy a háló) nincsenek elkülönítve a közösségi terektől. A végeredmény egy tágas, áramló tér, egy különleges életstílus.

 

Anyagok

A nyers beton az egyik legkiemelkedőbb anyag a loft berendezésben. A speciális betont speciális kezeléssel folttaszítóvá teszik, olykor festik is. Ezt az anyagot a padlókhoz, a konyhapulthoz, a mosdóhoz, a kádhoz, sőt zuhanytálcaként is kötelezően használják. Emellett még a fa, a kő és az üveg is nagy szerepet kap, leggyakrabban a pultok és a padlók anyagaként találkozhatunk velük.

 

Berendezés

A nyitott terű loftban semmi sem marad látatlanul. Emiatt, hogy a rengeteg holmi elrejtve maradjon, érdemes beépített szekrényeket, tárolókat használni, ez az alapfelszereltséghez tartozik. A hatalmas szekrényrendszerek rengeteg apróbb és nagyobb tárgyat képesek befogadni, rendszerezni, és az avatatlan szemek elől elrejteni. Ám ha mégis rendetlenség van, egy paraván mögé is rejthető minden, ami a napi rutint kendőzi. A bútorok lehetnek túlméretezettek, mivel hatalmas térről van szó, nem okoz túlzsúfoltságot, másfelől inkább az óriási térhez fog alkalmazkodni. Bátran használhatunk kétszemélyes fotelt, akár tizenkét személyes étkezőasztalt, hosszú íróasztalt, a konyhában magas pultot és kellően sok bárszéket. Ebben az otthonban inkább az egyszerű vonalvezetés, az ipari jelleg számít örökzöldnek — legyen éppen trendi bármi más a lakberendezésben. Persze a modern stílus keveredhet az eredeti, klasszikus dizájnbútorokkal vagy másolataikkal is.

A loft stílusban megtalálhatjuk a meghökkentő, érdekes darabokat is. Ezek közé sorolnám a kopott padlózatra és a csupasz téglafalak közé elhelyezett antik darabokat. A tereket bútorokkal, szőnyegekkel, művészeti alkotásokkal is tagolhatjuk.

 

Loft — nem a város tetején

Ha kedveljük ezt a stílust, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy átköltözzünk egy ilyen otthonba, akkor is van néhány praktikus megoldás, mellyel belophatjuk saját otthonunkba is ezt az irányzatot.

Ilyen esetben használjunk loft hangulatú elemeket, mint például az ebédlőasztal fölé lógatott, indusztriális stílusú mennyezeti lámpát. A konyhában igyekezzünk nagy teret hagyni a munkavégzéshez, és ha nagy belmagasságú lakásunk van — már közelebb kerültünk ehhez a stílushoz.

Amennyiben aktív társadalmi életet élünk, szeretjük a barátainkkal, a családdal együtt tölteni az időnk nagy részét, akkor már csak egy nyitott terű konyha-ebédlő-nappali együttesre van szükségünk. Dekorálhatunk bontott téglából kirakott falfelületeket, ezáltal csempészve be némi modern ipari jelleget az otthonunkba.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..