home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A lakberendezési tervezés folyamata
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.04.03.
LXXII. évf. 13. szám
A lakberendezési tervezés folyamata

Szakemberrel könnyebb

Mit is jelent a lakberendezés? Sokan úgy gondoljuk, elegendő, ha megvásároljuk a bútorzatot, és már be is rendeztük a lakásunkat, holott ha előre megtervezzük a belső tereket, sok rossz döntéstől óvjuk meg magunkat.

Egy üres lakás vagy épülő ház rengeteg lehetőséget hordoz magában. Nagyon fontos előre eldönteni, hol milyen funkciójú helyiségünk legyen, valamint hogy a bútorokat, eszközöket hova szeretnénk, illetve hová érdemes tennünk. Éppen ezeknek az előre átgondolt terveknek köszönhetően válik tökéletessé a lakásunk. Például a főzőlapunk helyét előre meg kell határoznunk, a konnektor, valamint a gőzelszívóhoz szükséges kimeneti nyílás megfelelő elhelyezése érdekében. Nem mellesleg pedig a helyes elrendezésről se feledkezzünk meg, ha nem akarunk kilométereket menetelni a konyhában ebédfőzés közben. Arra is ügyelnünk kell, hogy a nappaliba vásárolt ülőgarnitúra elférjen, ne legyen nagy, nehogy összenyomja a már amúgy is apró helyiséget, fordított esetben pedig, ha a hatalmas nappaliba egy apró méretű kanapét teszünk, a nagy térben elvész majd. De sorolhatnék még rengeteg példát, mely miatt fontosak az előre elkészített tervek. A lényeg, hogy ne utólag kelljen felverni a padlót vagy konnektor hiányában lekaparni a vakolatot.

A tervezési folyamat előzetes konzultációval kezdődik. A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb momentuma a munkálatoknak, de ha van pontos alaprajz a meglévő objektumról, akkor az is felhasználható. A lakberendező és a megbízó minden folyamat előtt leülnek beszélgetni. Fontos, hogy a lakástulajdonosok elmondják szokásaikat, igényeiket, elképzeléseiket, hogy hányan fognak ott élni, milyen korúak, vannak-e gyerekeik, vagy esetleg egy nyugdíjas házaspárnak készül a lakás. Ezek mind befolyásolják a térelosztást, stílust, színvilágot, a funkciók elrendezését.

Az igények felmérése után sor kerül az anyagi keret megbeszélésére is, nem mindegy ugyanis, hogy valaki 200 000 dinárt tud-e egy kanapéra költeni, vagy esetleg csak 50 000-et, illetve márványburkolatot szeretne a nappali padlójára, vagy egy olcsóbb parketta is megfelel.

Első lépésként egy kétdimenziós terv készül a beosztásról, a bútorok hollétéről. Ha ezzel egyetértenek a lakás tulajdonosai, akkor folytatódhat a munka a már részletes kidolgozással. Ekkor már a bútorok milyensége, stílusa, színe is látható, azaz egy teljes, háromdimenziós képet kapnak a lakás kialakításáról. Ez azért fontos, mert sokan nem tudják elképzelni, hogy amit elgondoltak vagy amit a lakberendező tervezett, az milyen alakot ölt a valóságban. Ha egy-egy részlet nem tetszik, ekkor még mindig van mód változtatásra. Előfordul, hogy menet közben derül ki valamilyen előre nem látható gond, de a terveknek hála ez is megoldható. Ha például máshová kell helyezni bizonyos eszközt, tárgyat, bútort, tervrajzzal könnyebben módosíthatunk.

Tehát a terv — mely a lakás tulajdonosának igénye szerint és a lakberendező munkájaként jön létre — egyeztetése után megkezdődhet a második fázis, a villany- és vízvezeték-szerelők munkája. Ezáltal nekik is könnyebb dolguk van, mert pontos terv alapján dolgozhatnak, tudják, hova kell tenniük a csapot, a lefolyót, hol lesz a tusoló, hol a WC-csésze, hová kell szerelni a konnektorokat, hová kell vezetéket húzniuk a spotlámpáknak, hol lesz a médiaberendezés helye, és még sorolhatnám.

A következő fázis a fűtés elrendezése, hiszen az is fontos, hogy fal- vagy padlófűtés lesz-e, esetleg radiátorok vagy kandalló, lesz-e kémény, vagy sem, és mindezeknek hol lenne a legjobb elhelyezésük.

A nyílászárók is nagyon lényegesek, hiszen ha egy ház például rusztikus stílusban épül, akkor a legapróbb részletig követni kell ezt a vonalat. Annak is jelentősége van, hogy az ajtók merre nyílnak, illetve tolóajtót is tervezhetünk a helyszűke miatt.

Ezután már nyugodtan válogathatunk a burkolatok között. A hatalmas kínálatból könnyebb választanunk, ha már tudjuk, hogy milyen burkolatot keresünk, és hová szeretnénk azt tenni. Fontos tudni, hogy padlófűtés fölé másféle használható, mint egyéb esetekben. Az is lényeges, hogy a különböző helyiségek fali vagy padlóburkolatai harmonizáljanak egymással, még ha nem is teljesen egyformák. Elengedhetetlen, hogy mindez összhangban legyen a falak színével is, melynek kiválasztása a következő lépés.

Mindezek után már célirányosan tudunk bútort vásárolni, vagy asztalossal is elkészíttethetjük — hiszen a tervek között bútortervek is szerepelnek —, hogy a helyére kerülve örömmel töltse el a lakókat.

Az utolsó pont, mely megkoronázza az egész folyamatot, a kiegészítők, textilek, apró tárgyak, növények kiválasztása. Ezek után már lehet élvezni a munka gyümölcsét, a látvány megéri a befektetett munkát. Megállapíthatjuk tehát, hogy az előre megtervezett belső terek nem költségesek, hanem inkább költségkímélőek, és hogy egy ügyes lakberendező hatalmas terhet vesz le a lakás-, illetve háztulajdonosok válláról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..