home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A kutyák szerelmesei májusban Kelebián találkoznak
Balázs Szilvia
2018.04.15.
LXXIII. évf. 15. szám
A kutyák szerelmesei májusban Kelebián találkoznak

Az idén tizenkilencedik alkalommal tartják meg a CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást Szabadkán, a Kelebiai Ménesben május 27-én. Dr. Sipos Márta, a Szabadkai Ebtenyésztők Egyesületének elnöke mesélt bővebben az eseményről, és ismertette az ilyen rendezvényeken betartandó legfontosabb szabályokat is.

Dr. Sipos Márta

• Kezdetnek talán mutassuk be magát az egyesületet!

— A Szabadkai Ebtenyésztők Egyesülete az egyik legrégebben megalakult szervezet az országban. Bizonyos források szerint valamikor 1921-ben a szlovén vadászokkal közösen rendezték meg az első kutyakiállítást ezen a területen. A későbbiek során — a háború és a nehéz életkörülmények miatt — az egyesület egészen 1968-ig nem működött, majd az év június 16-án megalakult a Szabadkai Ebtenyésztők Egyesületének mai formája. Évente 80-100 tagja van. Az újonnan született kiskutyák törzskönyvezéséhez elengedhetetlen a tagsági kártya. Ilyen egyesületből Szerbia területén ma összesen 124 működik. Főként a fajtatiszta egyedeket tenyésztők és kedvelők egy intézménybe való tömörítésével, a fajkutyák törzskönyvezésével, népszerűsítésével, valamint különféle rendezvények szervezésével foglalkozunk — ide tartoznak a kiállítások, bemutatók, munkaversenyek...

• Mely fajták most a legnépszerűbbek Szabadkán és környékén?

— Mondhatjuk, hogy két csoportba oszlanak a kutyakedvelők. Az egyikben vannak azok, akik az olyan fajtákat kedvelik, amelyek nem nevezhetőek divatosnak — ilyen például a rottweiler, a német juhász, a belga juhász, a doberman. A másik tábornak az olyan divatos fajták kedvelői a tagjai, mint amilyenek a máltai selyemkutya, a mopsz, a francia buldog, a bichon, a csivava és még sok más.

• Igaz, hogy bizonyos fajták intelligensebbek, okosabbak, mint mások?

— Mondhatjuk, hogy vannak okosabbak és kevésbé okosabbak. Valójában mindegyik eb annyira okos, amennyit foglalkozunk vele. Vannak ranglisták, melyek szerint a legintelligensebb és a legkönnyebben tanuló fajták közé az uszkár (pudli), a border collie, a német juhász, a golden retriever és a doberman tartozik. De hogy mennyire lesz okos a kedvencünk, az attól függ, mennyit foglalkozunk vele.

• Mit kell tudni a szabadkai fajkutyakiállításról?

— Elmondhatjuk róla, hogy Szerbiában a belgrádi után az egyik legrangosabb és leglátogatottabb. Körülbelül 500 eb szokott részt venni a mi rendezvényünkön. Ezek közül nagyon sokat hoznak külföldről, ami növeli az esemény színvonalát. A vendégek közül a legtöbben Magyarországról szoktak benevezni, ám vannak osztrák, német, cseh, szlovák, orosz, ukrán, román, horvát, olasz és montenegrói kiállítók is. Az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) felsorolása szerint a kutyákat tíz csoportba sorolják: I FCI csoport — juhász- és pásztorkutyák; II FCI csoport — pincsek, schnauzerek, moloszerek, svájci hegyi- és pásztorkutyák; III FCI csoport — terrierek; IV FCI csoport — tacskók; V FCI csoport — spiccek és ősi típusú kutyák; VI FCI csoport — kopók és vérebek; VII FCI csoport — vizslák; VIII FCI csoport — retrieverek és vízi kutyák; IX FCI csoport — társasági kutyák; X FCI csoport — agarak. A kiállításokon ilyen sorrendben vonulnak fel az ebek a gazdájukkal együtt, és veszik át a fajtagyőztesnek járó serleget. Minden csoportban három, helyezést elért kutya külön serleget kap, és a verseny végén a vezetőbíró tíz csoportgyőztesből választja ki a legszebb állatot. Az idén május 27-én tizenkilencedik alkalommal tartják meg a CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást Szabadkán, a Kelebiai Ménesben. Minden érdeklődőt szívesen várunk, függetlenül attól, hogy kiállítóként vagy nézőként venne részt a rendezvényen. Akik nevezni szeretnének, azok a honlapunkon (www.kinoloski-su.info) található online nevezőlapot kell, hogy kitöltsék. Kedden és pénteken viszont, 16 és 18 óra között, az egyesület irodájában, a Petőfi Sándor utca 14. alatt is be lehet nevezni a kedvenceket.

• Milyen a „szép” kutya? Milyen szabályoknak kell eleget tennie egy kiállítási egyednek?

— Fajtától függetlenül a bírók több szempont alapján szoktak osztályozni. Elsőként az állat fogát nézik meg. Vannak fajták, melyeknél a foghiány kizáró ok, az ilyen kutyákat a továbbtenyésztésből is ki kell zárni. A fogak záródása is elő van írva, fajtánként más és más. A fejformának, a szem színének, valamint a fül tartásának is meghatározottnak kell lennie. A hátvonal, a feszesség, a faroktartás ugyancsak rögzítve van, és az osztályozólapon minden szabálytalanságot fel kell tüntetni. A bíróknak emellett igen nagy hangsúlyt kell helyezniük a mozgásra és a szőrzet előkészítésére is.

• Beszéljünk röviden arról, hogy mi történik, ha a tenyésztőnél sérült, „hibás” kiskutya születik. Olyan állat, amely egészséges ugyan, de például „rosszul” állnak a fülei, vagy egy kicsit kisebb az előírtnál. Ezeknek az ebeknek mi lesz a sorsuk?

— Azok az egyedek, amelyeket ilyen okokból zárnak ki a tenyésztésből, házi kedvencként élnek majd olyan embereknél, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fajkutyát vásároljanak.

• Mennyire ügyelnek az emberek a kedvenceik egészségére, nő-e a felelősségérzetük?

— Akik fajkutyát tartanak, azok általában a kedvencük egészségére is nagyon odafigyelnek, és szerintem a felelősségérzetük is igen magas. Bizonyos fajták esetében genetikai vizsgálatokat, szűréseket és teszteket kell elvégezni, hogy el tudják őket adni.

• Egyre népszerűbbek a keverékkiállítások. Szabadkán is lesz lehetőség a szép, de nem fajtiszta kutyák benevezésére?

— A keverékek valóban egyre népszerűbbek, az idén negyedik alkalommal szerveznek számukra kiállítást a nemzetközi rendezvény keretében. Évről évre több kedvencet neveznek be. Ezeket az ebeket több kategóriában díjazzák. Van például olyan, hogy legszimpatikusabb, legviccesebb, legszebb szőrű és még sok más csoport. A legfontosabb, hogy mindenki jól szórakozzon, és elégedetten térjen haza.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..