home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A küldetéstudattal bíró emberek találkozója
Kónya-Kovács Otília
2017.09.08.
LXXII. évf. 35. szám
A küldetéstudattal bíró emberek találkozója

Küldetésem van! Ezzel a mottóval szervezett háromnapos, képzéssel egybekötött mozgó konferenciát Vajdaságban a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi rendtartománya a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével.

Az összejövetelnek mintegy 400 részvevője volt, közöttük az iskolanővéri intézmények 300 munkatársa és az MNT által meghívott 100 vajdasági magyar pedagógus.


Éneklés Micsik Bélával

A Boldogasszony Iskolanővérek Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Makón működtetnek iskolát, továbbá hozzájuk tartozik az erdélyi, szovátai missziós zeneiskola, valamint a nagybecskereki leánykollégium is. Emellett a nővérek Nagykikindán és Muzslyán teljesítenek még szolgálatot. Mivel a Boldogasszony Iskolanővéreknek fontos az egységes nevelés, a pedagógusok részére évente konferenciát szerveznek. A múlt héten megtartott találkozó volt a negyedik ilyen rendezvényük.


Koncz M. Julianna

Az anyaországból és Erdélyből érkező pedagógusoknak a határ átlépésekor kezdődött meg a program, melynek az első, valódi helyszíne az aracsi pusztatemplom volt. Az egybegyűlteket az egyik fő szervező, Tornay Krisztina M. Petra képzésvezető köszöntötte, majd Lobmayer M. Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi rendtartományának tartományfőnöknője és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. Koncz M. Julianna, a nagybecskereki leánykollégium vezetője pedig a házigazdák nevében kért szót.


Lobmayer M. Judit

A konferencia első állomásán Guba András piarista szerzetes nyitómisét celebrált a paptestvéreivel, Paskó Csaba plébánossal, Káposztássy Béla atyával, Bogdán József papköltővel és Elias Ohoiledwarin verbitai szerzetespappal.

A szentmise után a részvevők Nagybecskerek városával ismerkedtek, és a székesegyházban áldást kaptak Msgr. dr. Német László megyés püspöktől.

A háromnapos eseményen számos előadás hangzott el többek között Csompilla M. Éva fejlesztőpedagógustól, dr. Katona György egyetemi adjunktustól, kutatótól, dr. Katona Györgyné írótól, tanártól, Raffay Judit egyetemi tanártól, Szamkó Eszter kutatótól, valamint Toldi István mesefától…

A további állomáshelyek között szerepelt Pétervárad, Galambóc, a Vaskapu, Belgrád, a Tarcal-hegy ortodox kolostorai és a karlócai Béke-templom. A Délvidék történelmével, kulturális örökségével való megismerkedés és a személyes kapcsolatok építése mellett a szakmai/módszertani képzésről változatos előadások, műhelyfoglalkozások gondoskodtak, melyekre rendhagyó módon a Duna vizén, konferenciahajókon került sor.

A szervezőknek nem titkolt szándékuk volt, hogy a magyarországi pedagógusok megismerjék a gyökereinket, mert nagyon sokan még nem voltak a Délvidéken. Viszont számos vajdasági pedagógusról is elmondható, hogy nem járt még azokon a helyszíneken, amelyeket a konferencia során érintett. Az is fontos szempont volt, hogy a jelenlevők megosszák a hasznos és jó tapasztalataikat egymással, használják ki a felkínált barátkozási lehetőséget, és törekedjenek arra, hogy a jövőben azok között az intézmények között is létrejöjjön az együttműködés, amelyeket képviseltek.       

Említésre méltó, hogy a vendégeket az aracsi pusztatemplom mellett felállított rendezvénysátorban igazi, vajdasági piknik fogadta. A mesébe illő „terülj, terülj, asztalkám” roskadozott a Császár-szigetről származó sok-sok finomságtól. A falatozóknak Madarász Gyula, a Császárkert Kft. igazgatója, az MNT tagja elmondta, minden, amit feltálaltak, az a muzslyai és a környékbeli gazdák terméke. Müllerék tanyájáról hozták a húskészítményeket, a töpörtyűt, a házi kolbászt, a szalámit; a háromfajta sajtot Kanász Jarmila tejtermelő készítette; a sok szép zöldségféle és gyümölcs a Császárkertbe tömörült gazdák földjein termett; a hűsítő víz a Dani szódásüzemből érkezett; a vendégváró pálinkáról és borról pedig a muzslyai Szent Márton Borkedvelők Egyesületének tagjai gondoskodtak.

A mozgó konferencia zárásaként Karlócán szabadtéri szentmisét tartottak.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..