home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kukorica jegyében
Tóth Tibor
2017.10.19.
LXXII. évf. 41. szám
A kukorica jegyében

Magyarkanizsán immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Kukoricafesztivált

Magyarkanizsán immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Kukoricafesztivált, melynek célja a kukoricához, illetve a kukorica betakarításához kapcsolódó hagyományok, népszokások bemutatása, népszerűsítése, hogy a már elfeledett szokás ismét életre keljen, része legyen mindennapjainknak, rohanó világunk színes pontjává váljon. A háromnapos rendezvény során minden korosztály megtalálhatta a számára legmegfelelőbb programot, hiszen művelődési események, szakelőadások, gyerekprogramok egyaránt szerepeltek a gazdag kínálatban.


Gazdag kézművesvásár színesítette a rendezvényt

Pénteken a művelődésé volt a főszerep, hiszen a Dobó Tihamér Galériában megnyílt Pesti Emma szabadkai képzőművész Horizontok című kiállítása, majd Resócki Rollandnak, a Népművészet Ifjú Mestere díj tulajdonosának bemutatója következett, aki a bácskai Tisza mente néptánckincséből adott elő egy válogatást. A pénteki nap táncházzal zárult, melynek során a zenéről a csantavéri Mendicus tamburazenekar gondoskodott.


Fogatos felvonulás a főutcán

Szombat reggel a néptáncosok táncos-zenés hívogatóval indították a napot a magyarkanizsai piactéren, majd a vidám társaság, fiákerekkel kiegészülve, a városháza előtti térre vonult.

A XII. Kukoricafesztivált Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere nyitotta meg. Gratulált a szervezőknek, megköszönte az önkéntesek munkáját, hiszen ők mindannyian időt és energiát nem kímélve azon fáradoztak, hogy az idén is egy színvonalas rendezvénnyel kedveskedjenek a Magyarkanizsára látogatóknak. A polgármester hozzátette, ha jövőre is akad szervező és önkéntes, akkor újra lesz kukoricafesztivál, hiszen elő fogják teremteni a szükséges támogatást erre a népszerű rendezvényre.


A XII. Kukoricafesztivált Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere nyitotta meg

A megnyitó után a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tangazdaságának előadótermében egy kukoricáról szóló szakelőadás kezdődött, a városháza előtti kisparkban pedig a kézműves-kirakodóvásár és -alkotóműhely remekművei közül válogathattak a járókelők. Kukoricából készített étkeket is meg lehetett kóstolni, hiszen lenmagos kukoricagörhe, tökmagos torta, kukoricatallér, kukoricamorzsából alkotott golyócskák, sajttal töltött puliszka, málé (proja) és afféle kakukktojásként töktorta is sorakozott Úri Erzsébet asztalán.


A gyerekek nagy élvezettel vetették bele magukat a kukoricatengerbe

Ha már kukoricafesztivál, akkor természetesen szót kell ejteni az idei termésről is. Nagy Ferenc nyugdíjasként már nem termeszt tengerit, családja viszont igen.

— Nagyon sanyarú volt az idei termés. Több tényező is közrejátszott abban, hogy a hozam ilyen alacsony lett. Voltak, akik azt tanácsolták a termelőknek, hogy sűrűre ültessék a kukoricát, ez azonban melléfogásnak bizonyult, hiszen ezeknek a gazdáknak szinte semmi sem termett. Akik 36-40 centiméter távolságra ültették a növényeket, azok 40-50%-os hozamot értek el. A másik tényező pedig a nagy forróság. Igaz, hogy a kukorica bírja a kánikulát, viszont csapadékra is szüksége van, melyből az idén nagyon kevés hullott. Ennek a haszonnövénynek az ára 16-17 dinár körül mozog, de mire kifizetik, már kevesebb lesz. Ha ugyanis a cséplés után a kukorica nedvességtartalma több mint 14%-os, akkor már faragnak az összegből. Tehát maga a megszabott ár sem magas, a kifizetett viszont még ennél is alacsonyabb.


Néptáncosok a főtéren

A forgatagban összefutottunk Tóth Ágnessel, a Tisza Néptáncegyesület elnökével, a Kukoricafesztivál fő szervezőjével. Elmondta, hogy minden alkalommal megpróbálnak valami újjal előállni, illetve igyekeznek bővíteni az előző évi programot.

— A mai nap a gyerekekről szól, a rendezvényekre a városháza előtti téren és a kisparkban kerül sor. A legkisebbek számtalan kukoricával kapcsolatos vetélkedőn vehetnek részt, mint amilyen például a csutkavárépítés, a kukoricafosztás vagy a morzsolás. A kézműves-foglalkozások keretében különféle alkotásokat hozhatnak létre, az egész napos kirakodóvásár pedig elsősorban ugyancsak a kézművestermékekre alapul.


Épül a csutkavár

A délután folyamán kihirdették a rajzpályázat, a plakáttervezés, az ügyességi vetélkedők és a görhesütő verseny eredményét. A szombati nap a vajdasági népzenészek és szólisták gálaműsorával, illetve táncházzal fejeződött be, melyen a szegedi Korinda zenekar húzta a talpalávalót. Vasárnap a meghívott hazai és külföldi néptáncegyüttesek közös gálaműsorával ért véget a XII. Kukoricafesztivál.

A háromnapos eseményt a Tisza Néptáncegyesület, Magyarkanizsa önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatás és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..