home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A kritikus tömeg
2016.06.19.
LXXI. évf. 24. szám

Egyre inkább duzzad a belgrádi Savamala városrész rombolásával kapcsolatos botrány. Maga a kormányfő jelentette be, hogy az ügy mögött a legrangosabb városvezetőket kell keresni. A főváros is forrong, tízezrek tüntettek. Šešelj ismét reflektorfénybe került, és a vagyoneredet vizsgálatáról szóló törvény is készülődik.

Šešelj és Vučić találkozása

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke a múlt héten találkozott Aleksandar Vučić miniszterelnök-jelölttel. A radikálisok vezetője kijelentette, hogy csak akkor hajlandó a kormánykoalícióhoz csatlakozni, ha az letér az európai útról, s Oroszország felé fordul. Šešelj azt is mondta az újságíróknak, hogy úgy érezte magát a megbeszélésen, mintha életében először találkozott és most ismerkedett volna meg Vučićtyal. (Tanjug)

A savamalai rombolás mögött a belgrádi hatóságok állnak

Aleksandar Vučić sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a savamalai, illegális, éjszakai bontás mögött a belgrádi hatóságok állnak, s az ebben érintettek viselni fogják a következményeket. Siniša Mali belgrádi polgármesterrel kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenlegi városelnök az egyik legjobb a város történetében, de az ügyben érintettek hibát követtek el, s ennek politikai, bűnvádi és jogi következményei lesznek. A belgrádi polgármestert a sajtó munkatársai nem tudták elérni, a B92 szerint azért, mert olyan döntés született, hogy Mali egyelőre nem fog nyilatkozni az ügyben. (Večernje novosti, B92)

Tízezrek tüntettek

A hétvégén tízezrek tüntettek a szerb fővárosban a savamalai rombolás miatt Kié a város? jelszóval. Élesen támadták a Belgrád építésével kapcsolatos terveket, s arra is rámutattak, hogy a polgármester távozása nem fogja megoldani a gondokat, mivel egészen biztosan nem egyedül döntött a rombolás kérdésében. (B92, Beta, N1)

Szerbia nem jogállam

A belgrádi épületrombolással kapcsolatban a Danasnak nyilatkozó jogászok azt mondták, Szerbiában nem működik a jogállam, s az ügyészség azért nem indított eddig vizsgálatot a savamalai ügyben, mert a miniszterelnök döntésére vár. (Danas)

Négyszáz euró felett a fizetés

Aleksandar Vučić kijelentette, hogy áprilisban az átlagfizetés 401 eurót tett ki. A kormányfő szerint ez annak a mutatója, hogy a magánszektorban növekedtek a bérek, és az év végéig vagy a jövő év elejéig a közszférában is emelésre lehet számítani. (Tanjug)

Szó sem lehet béremelésről

James Roaf, az IMF szerbiai vezetője kijelentette, hogy az idén szó sem lehet béremelésről a közszférában, s a nyugdíj összege sem növekedhet, mivel késésben van a közszféra racionalizációja. Az IMF vezetője szerint erre jövőre sem lehet számítani. A szakértők egyébként azt állítják, hogy mintegy 75 000 ember munkahelye válik majd feleslegessé, ha megkezdik az állami szektor újabb karcsúsítását. (Tanjug)

Šešelj Đinđićről

Vojislav Šešelj radikális pártvezér szerint a meggyilkolt Zoran Đinđić miniszterelnök nem érdemli meg, hogy köztéri szobrot emeljenek neki Belgrádban, mert számos bűnügyben volt érintett. A köztéri szobor felállítását egyébként Aleksandar Vučić jelentette be, az eseményre pedig a néhai kormányfő halálának tizenötödik évfordulóján fog sor kerülni. (Tanjug)

Készülőben a vagyoneredetről szóló törvény

A Kurir napilap úgy tudja, hogy folyamatban van annak a törvénynek a kidolgozása, amely a vagyoneredet vizsgálatát kívánja rendezni. A tervezet elsősorban a politikusokra, a kábítószer-kereskedőkre és az úgynevezett tajkunokra, vagyis az újgazdag befektetőkre fog fókuszálni. Ha a gyanúba keveredett személy nem tudja igazolni vagyona eredetét, 75%-os adót fognak rá kivetni. A belgrádi újság több politikus nevét is megemlítette, ők állítólag ilyen vizsgálat elé fognak nézni. Köztük van Tomislav Nikolić, Branko Ružić, Dragan Šutanovac és Zorana Mihajlović is. (Kurir)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..