home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A közösségi csoda folytatódik
Tóth Tibor
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám
A közösségi csoda folytatódik

Dudás Károly, a VMMSZ régi-új elnökeCsütörtök délután a zentai Alkotóházban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) tisztújító közgyűlést tartott, melyen az eddigi elnök, Dudás Károly újabb négyéves ciklusra szóló megbízatást kapott. A gyűlés kezdetén Dudás Károly üdvözölte a megjele...

Dudás Károly, a VMMSZ régi-új elnöke

Csütörtök délután a zentai Alkotóházban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) tisztújító közgyűlést tartott, melyen az eddigi elnök, Dudás Károly újabb négyéves ciklusra szóló megbízatást kapott. A gyűlés kezdetén Dudás Károly üdvözölte a megjelenteket: Pirityiné Szabó Juditot, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetőjét és munkatársait, Korsós Tamást, Magyarország szabadkai főkonzultusának főkonzulját, Deli Andor tartományi jogalkotási, kisebbségügyi és oktatásügyi titkárt, Lovas Ildikót, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosát, Pál Károlyt, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnökét, Siflis Zoltánt, az MNT kulturális bizottságának elnökét és a tagszervezetek képviselőit. Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője Répás Zsuzsannának, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszonynak a levelét olvasta fel.
- A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok, a Magyar Kultúra Napjának délvidéki központi rendezvénye, a Durindó, a Gyöngyösbokréta meg más megannyi program közös kincsünk. A VMMSZ kellő szeretettel és gondoskodó odafigyeléssel ápolja és segíti a délvidéki magyar közösséget. Vezetői a magyar közösséget akkor sem hagyták cserben, amikor nemhogy a kultúra építésére, de gyakran az egzisztenciális dolgokra sem futotta. Személyes köszönetemet fejezném ki Dudás Károly elnöknek, Hajnal Jenő alelnöknek és dr. Szöllősy Vágó László főtitkárnak, akiknek odaadó, közösségszervező munkájuk mindannyiunk számára példaértékű lehet - áll egyebek között a levélben.
Deli Andor tartományi jogalkotási, kisebbségügyi és oktatásügyi titkár elmondta: a VMMSZ odaadó és elszánt vezetőségének óriási szerepe van abban, hogy a vajdasági magyar művelődési élet túlélte a 90-es éveket, és kiemelte, hogy ezt a kitartást tovább kell vinni a fiatal generációk által. Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa arról beszélt, hogy az elmúlt húsz évben több csoda is történt, olyan csodák, amelyek az elvégzett munkában gyökereznek.
- A 90-es években, a legnehezebb időszakban magyar művelődési egyesületek jöttek létre, újjáalakultak, megmaradtak a régiek, és ezt nem lehet kellőképpen megköszönni - hangsúlyozta egyebek között.
Dudás Károly elnöki beszámolójában elmondta, hogy a délvidéki magyarság kulturális ernyőszervezetének, a VMMSZ-nek a húsz évvel ezelőtti megalakulása közösségi csoda, mely több korábbi közösségi csodára épült.
- A szervezet az 1940 novemberében Újvidéken létrehozott Jugoszláviai Magyar Közművelődési Szövetség, az 1945. július 22-én megalakult Vajdasági Magyar Kultúrszövetség, az 1952 nyarán Palicson megrendezett Magyar Ünnepi Játékok, az 1990 nyarán Doroszlón létrehozott Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének biztonságot és folytonosságot jelentő tégláira épült. Apropóként a szabadkai Népkör fennállásának 120. évfordulója szolgált: az ünnepség keretében 1992. május 16-án szakmai értekezletre került sor A művelődési egyesületek szerepe a nemzeti azonosságtudat kialakításában és az önmegtartásban címmel. Az értekezlet résztvevői közfelkiáltással mondták ki a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség megalakítását. A hivatalos közgyűlésre 1992. július 11-én Szenttamáson került sor, 38 alapító kulturális szervezet részvételével. A VMMSZ hivatásos apparátus és felszerelés nélkül néhány elkötelezett amatőr kultúrmunkásra támaszkodva ekkor kezdte meg máig tartó tevékenységét a délvidéki magyar kultúra felvirágoztatásáért. Ma már száznál több tagszervezetünk van, s alig van a Vajdaságban olyan művelődési rendezvény, amelynek ne a VMMSZ lenne a szervezője vagy a társszervezője. Anyaországi támogatással mintegy ötven művelődési házat újítottunk fel a Vajdaságban, köztük harmincötöt a szórványban. A kulturális élet minden szereplőjének az MNT, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) és a VMMSZ háromszögében kell megtalálnia a saját feladatát, a VMMSZ-nek pedig a jövőben is az MNT kulturális stratégiájában kijelölt prioritások mentén kell meghatároznia tevékenységét. Honlapot hozunk létre, mely a délvidéki magyarság közművelődési adatbankja lesz, s nemcsak számunkra, hanem az anyaországi és a Kárpát-medencei magyarság számára is fontos lehet - mondta egyebek között Dudás.
A beszámoló után a közgyűlés elfogadta a szövetség alapszabályának módosításait is. Az elnökség tagjainak létszámát tizenöt helyett nyolc főre csökkentik, az eddigi három alelnök helyett a szervezetnek két alelnöke lesz, a főtitkári pozíció pedig megszűnik, a teendőket pedig a szakszolgálat operatív vezetője látja majd el.
Ezután a tisztújító közgyűlés megválasztotta az elnököt. Ezt a tisztséget az elkövetkező négy évben is a régi-új elnök, Dudás Károly látja el. Újraválasztása utáni első beszédében DUDÁS megköszönte az újabb bizalmat, az intézőbizottság és az elnökség eddigi tagjainak pedig a munkáját és a helytállását.
- Úgy látom, hogy igazuk volt azoknak, akik erőteljes frissítést, fiatalítást szorgalmaznak. Azt hiszem, ez kettőnk kivételével megtörtént, s úgy gondolom, hogy a művelődési szövetség a fiatalítással jó úton halad. A közösség érdekében néha egy kicsit a politika mezejére tévedtünk, de nekünk elsősorban a közművelődésre kell összpontosítanunk - fogalmazott Dudás.
A VMMSZ alelnöki tisztjét a csókai Kiss Tóth Erika és a bácsfeketehegyi Hajvert Ákos látja el, az elnökség új tagjai pedig: Vörös Imelda (Észak-Bácska), Kisimre Szerda Anna (Közép-Bácska), Koncz Lázár (Tiszamente), Lennert Tímea (Nyugat-Bácska), Ladisity Melinda (Dél-Bácska, Szerémség), Kovács Magdaléna (Észak-Bánát), Rozsi Adrienn (Közép-Bánát) és Rancz Emil (Dél-Bánát) lettek. A felügyelőbizottságot Bodrogi Béla, dr. Karcher Erzsébet és Krizbai Hajnalka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..