home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A közösségformálás fontossága
Rencsényi Elvira
2015.07.30.
LXX. évf. 30. szám
A közösségformálás fontossága

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete 2011 tavaszán, pontosabban a tavasz első napján alakult meg azzal a céllal, hogy egységgé kovácsolja a nagycsaládokat, programjaival, tevékenységével javítsa az életminőségüket. A nagycsaládok életének szépségeiről, az egyesület munkájáról Gajda Nóra elnökkel beszélgettünk.

* Az egyesület jelenleg öt településen működik. Melyek ezek, és milyen az együttműködésük a helyi közösségekkel?

— Hajdújáráson, Noszán, Ludason, Palicson és Királyhalmon tevékenykedünk, és örömmel mondhatom, hogy a helyi közösségekkel nagyon jó az együttműködésünk. Ehhez szükséges az a kétoldalú megértés és az egymás törekvéseinek tiszteletben tartása, amely jellemzi a közös munkát.

* Hány család tagja az egyesületnek?

— Hatvanöt családból áll az egyesület tagsága, és ez a szám — kisebb eltérésekkel —, úgy látszik, állandósul. Természetesen sok egy-két gyermeket nevelő család, sőt gyermektelen személyek is gyarapítják a szimpatizánsaink táborát. Mi nyitottak vagyunk mindenki felé, célunk, hogy népszerűsítsük a nagycsaládokat, illetve a közösségformálás fontosságát.


Gajda Nóra

* Milyen akciókkal, kezdeményezésekkel igyekeznek hozzájárulni céljaik eléréséhez?

— Programjaink nagyon széles skálán mozognak: a szabadtéri rendezvényektől kezdve a kézműves-foglalkozásokon keresztül az adománygyűjtésig bármit megszervezünk annak érdekében, hogy népszerűsítsük az egyesület munkáját, általa pedig segíteni tudjunk a nagycsaládosoknak. Rendszeresen megrendezzük a Gyermeknapot, a szelektív hulladékgyűjtést, az adományok gyűjtését és osztását, emellett kedvezményesen táboroztatjuk a gyermekeket, részt veszünk a különféle világnapok és nemzetközi napok alkalmából szervezett megmozdulásokon. Ilyen volt legutóbb a Séta a születés minőségének javításáért mottót viselő nemzetközi akció is, melyet a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Központ szervezett, mi pedig csatlakoztunk.


Séta a születés minőségének javításáért (Tóth Tibor felvétele)

* Kik támogatják az egyesület munkáját?

— Szabadka város önkormányzata, a tartományi illetékes titkárság, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Szekeres László Alapítvány, valamint magánszemélyek, cégek, vállalkozók. Természetesen pályázatok útján tudunk támogatáshoz jutni, a magánszemélyektől, cégvezetőktől pedig nem pénzt, hanem tárgyi adományt kérünk. Ez, úgy gondoljuk, többet számít, mint egy bizonyos pénzösszeg, hiszen az adományozó is szívesebben ad egy-egy rendezvényhez szükséges kelléket, mint annak az árát. Íratlan szabály továbbá az egyesületünkben, hogy támogatóinkat évente csak egyetlen alkalommal keressük fel. Ez nagyon fontos azért, hogy megőrizzük a támogatóink bizalmát, és fel se vetődjön bennük annak a gondolata, hogy kihasználjuk a segítőkészségüket.

* Az egyesület külön feladatként határozta meg az önkéntes munka népszerűsítését. Mit kell értenünk ezen?

— Az önkéntesség számunkra, kiváltképpen a mi munkánkban, rendkívüli jelentőséggel bír. A Caritas tevékenységéhez hasonlóan a mi önkénteseink is eljárnak nagycsaládokhoz, segítenek nekik a mindennapok során, különösen a gyermekek körüli teendőkben. Az aktivistáink ezt eddig juttatás nélkül csinálták, az idén viszont már közmunkaprogram keretében. A tartományi titkárság és a szabadkai önkormányzat által kiírt pályázaton ugyanis sikerrel jártunk, úgyhogy most az önkénteseinket 5-6 hónapig fizetett állásban tudjuk foglalkoztatni. Ez mindenképpen dicséretes, hiszen az a néhány hónapnyi bejelentett munkaviszony és a biztos havi jövedelem is nagyon sokat számít a mai világban.


A munkatársak

* Hány családnak tudnak ily módon segíteni, és minek alapján választják ki, hogy az önkéntesek kihez járnak el segédkezni?

— Elsősorban azokhoz megyünk, akik sérült vagy sok gyermeket nevelnek, illetve ahol a szülő egyedülálló. Sajnos egyre több az olyan család, ahol az édesapa külföldön dolgozik, az édesanya pedig egyedül maradt a gyermekekkel. A családokat minden alkalommal ajánlás alapján választjuk ki. Van, hogy a helyi közösség javasolja őket, néha pedig ismerősök, szomszédok, akik ismerik a helyzetüket.

* Az egyesületben működik baba mama klub is. Milyen tartalmakkal várják az érintetteket?

— Kismamákat és kisgyermekes szülőket várunk a klubunkban, melyet szakképzett védőnő vezet. Hasznos tanácsokat adunk a babavárás, gyermeknevelés, étkeztetés stb. területén. Mindenképpen érdemes részt venni ezeken a foglalkozásokon, mert olyasmiről is hallhatnak a leendő vagy már kisgyermeket nevelő szülők, amiről eddig talán nem. Ezenkívül az egyik tagunk könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges ételek receptjét osztja meg a Kolibri konyhája nevet viselő internetes oldalunkon.


A Kolibri baba mama klub

* Szó volt az adományok gyűjtéséről és szétosztásáról. Megvannak-e a feltételeik ahhoz, hogy ezeket az adományokat megfelelően tárolni, szállítani tudják?

— Sajnos ez az egyik legnagyobb gondunk. Saját irodánk sincs, nemhogy raktárhelyiségünk, pedig nagy szükség van rá. Adományként sokszor kapunk például bútort, melyet nem tudunk megfelelően tárolni. A közelmúltban egy nagyon kedves támogatónk 1500 tojást kínált fel, és mivel ebben a hőségben nem tudtuk hol tárolni, három óra alatt kellett szétosztanunk. Ez jól szervezett és összehangolt munkát igényelt, és sikeresen meg is oldottuk.

* Milyen egyéb terveik vannak?

— Szeptemberben megrendezzük a hagyományos Gyermeknapot, októberben szervezünk egy budapesti kirándulást, melynek során ellátogatunk a Csodák Palotájába, majd a zugligeti libegőt is kipróbáljuk. Az idén is, ahogyan eddig minden év novemberében, megrendezzük a Gyermek- és babaexpót, amikor is az otthon már feleslegessé vált holmik, kinőtt ruhák, játékok stb. cserélnek gazdát, emellett pedig szakemberek látják el tanácsokkal a nagycsaládosokat és minden érdeklődőt — mondta Gajda Nóra.


Pepi bohóccal a Gyermek- és babaexpón

Az egyesület munkáját figyelemmel kísérheti a Facebookon és a http://kolibrincse.org oldalon is!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..