home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A közösség több mint csapatszellem és egyéni megvalósítás
Bíró Tímea
2017.11.29.
LXXII. évf. 47. szám
A közösség több mint csapatszellem és egyéni megvalósítás

November 18-án ismét a vajdasági jelent megerősítő és színesítő eseményre került sor Szabadkán

A felújított Donát Mór-ház a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak ad otthont. Kizárólag magyar nyelvű képzések, tovább- és átképzések folynak majd a tudás gyakorlati alkalmazásának intézményében.


Balog Zoltán, Magyarország emberierőforrás-minisztere (a szerző felvétele)

A műemlékvédelem alatt álló épület renoválását a magyar állam 1,3 millió euróval támogatta. Könyvtár, tantermek, irodák és szaktantermek adnak lehetőséget a vajdasági magyarság felsőoktatásának fejlesztésére. Az épület átadásának ünnepélyes megnyitóján számos magyarországi és itthoni vendég  vett részt. A rendezvény a nemzeti színű szalag átvágásával kezdődött, melyet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Balog Zoltán, Magyarország emberierőforrás-minisztere és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke végzett el. Ezután egy rövid körséta által a sajtó is betekinthetett az épület helyiségeibe. A Himnusz első versszakának eléneklése után Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondta el ünnepi köszöntőjét, melyben a többi közt kiemelte, hogy az intézmény létrehozása a létezésünk jele.

— Annak ellenére, hogy az elmúlt száz év alatt gyakran éreztük úgy, hogy tragikusan megfogytunk, anyanyelvűségben elszegényedtünk, mégsem adtuk fel, és szerencsére nemzettudatban sem rongyolódtunk le annyira, hogy ma ne tudnánk különbséget tenni a helyzet javítása és a nemzeti megmaradás segítése között, hála Magyarország kormányának és mindazoknak, akik nyíltan vallották és vallják, hogy anyanyelvünkben, kultúránkban és hitünkben akarunk megmaradni.

Hajnal Jenő köszönetet mondott a támogatóknak, a tervezőknek és a kivitelezőknek, akik nélkül a központ nem jöhetett volna létre. Ezután az egybegyűltek Török Noémi előadásában népdalokat hallhattak.

Pásztor István az ünnepi beszédében annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy az egy évvel ezelőtti tárgyalások után megszületett a kreatív sokszínűségen alapuló, egységes, Kárpát-medencei felsőoktatási tér. Kiemelte Magyarország segítségnyújtását Vajdaság számára, az Európa Kollégium népszerűségét és sikerességét, majd a felsőoktatásban felmerülő kérdésekről is szólt. Hangsúlyozta, hogy a központtal új lehetőségek nyílnak meg a fiatalok előtt.

Lőrinc Tímea Pataki-gyűrű díjas színművésznő szavalata után Balog Zoltán tartotta meg ünnepi beszédét, melyben az elvándorlás problematikájára is kitért. Mint mondta, tiszteletben kell tartani minden ember személyes döntését, nem ítélkezhetünk azok fölött, akik külföldre költöznek, viszont az itt maradottaknak lehetőségeket kell nyújtani, illetve okot adni a maradásra. A miniszter ezután az előrehaladáshoz nélkülözhetetlen közösség szerepéről beszélt. A határon túli szórványmagyarság megerősítése létfontosságú, és ennek lehetőségét meg kell teremteni, például az oktatási intézmények támogatásával, hogy a magyar nyelvű oktatás ezáltal is vonzóbbá váljon. Az óvoda és az iskola összetartó ereje különösen fontos. Balog Zoltán egy rövid tájékoztatót is tartott a Köldökzsinór programról, melynek keretében a 2018-ban született gyermekek után a határon túli édesanyák is egyszeri támogatásban részesülnek. A Makovecz-programmal pedig a külhoni magyar diákokat szeretnék segíteni, akik bárhová elutazhatnak a tanulmányaik során.

Az épület megáldása után a rendezvény az ünneplő közösség együtt elénekelt Szózatával ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..