home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A közgazdász tanár
Tomek Viktor
2007.02.14.
LXII. évf. 7. szám
A közgazdász tanár

A legutóbbi szerbiai parlamenti választásokon a VMSZ listáján 3 képviselő jutott be a képviselőházba. Mindhárman 35 évesnél fiatalabbak, jól beszélik a szerb nyelvet, és felsőfokú végzettségűek. Varga László 31 éves palicsi okleveles jogász, a Magyar Nemzeti Tanács jegyzője, Pásztor Bálint...

A legutóbbi szerbiai parlamenti választásokon a VMSZ listáján 3 képviselő jutott be a képviselőházba. Mindhárman 35 évesnél fiatalabbak, jól beszélik a szerb nyelvet, és felsőfokú végzettségűek. Varga László 31 éves palicsi okleveles jogász, a Magyar Nemzeti Tanács jegyzője, Pásztor Bálint 28 éves szabadkai okleveles jogász, a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának az elnöke, a harmadik VMSZ-es képviselő, a 33 éves Galgó Ferenci Andrea pedig okleveles közgazdász az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola tanára. A VMSZ reményei szerint a Köztársasági Képviselőházban mindhárman nagy erőfeszítéseket tesznek majd a magyar nemzeti közösség gazdasági felemelkedéséért és esélyegyenlőségének a megteremtéséért.
Galgó Ferenci Andrea a szerb nyelv mellett angolul és németül is beszél, sőt az olasz nyelvet is ismeri, a politikával elmélyültebben nemrég kezdett el foglalkozni.
- Helyi szinten már régebb óta politizálok, és tekintettel az eddigi aktivitásomra, nyilván a Tisza mentén is ismerős vagyok az embereknek. Politikával elmélyültebben foglalkozni, a politika mellett kötelezettséget vállalni, azt gondolom, nincs határvonalhoz szabva. Sajnos, a 90-es évek hozadékaként mi mindannyian itt a Vajdaságban kénytelen-kelletlen foglalkoztunk valamilyen szinten politikával. A VMSZ két évvel ezelőtt hívott a soraiba, és én elfogadtam, azóta az Óbecse községi helyi szervezet tevékenységében veszek részt. Pályázatok figyelemmel kísérésével, pályázatok írásával foglalkoztam, és a legjobb tudásom szerint segítettem a pártnak.
* Ön az egyetlen hölgy, aki a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben bekerült a Köztársasági Képviselőházba. Milyen érzéssel tölti el?
- Nagyon örültem a VMSZ felkérésének, valamint annak, hogy a fiatalokat elsőbbségben részesíti, és hogy a nőknek is figyelmet szentel, mert ezzel a döntésével európai irányultságról tesz tanúbizonyságot. Európában nincsenek nembeli különbségek, messzemenően érvényesül az esélyegyenlőség, és az, hogy ezt nálunk is alkalmazzák, az szerintem jelzésértékű. Amikor egy listára felkerül az ember, akár 250 vagy 300 név közé, az nem kis dolog. Kezdetben nem sok reményt fűztem ahhoz, hogy bekerülhetek a Köztársasági Képviselőházba, de a VMSZ kampányzáró rendezvényén, amikor az összes jelölt fenn állt a színpadon, eljátszottam a gondolattal, hogy vajon a sok diplomás és okos ember között ki lesz az, aki majd megfelelőképpen és kellő szaktudással képviseli majd a vajdasági magyarság érdekeit. Akkor úgy gondoltam, hogy talán én is képes vagyok erre a feladatra.
* Vajon a szakmai tudását kamatoztatja-e majd a parlamentben?
- Tekintettel arra, hogy végzettségem szerint közgazdász vagyok - a szabadkai Közgazdasági Karon szereztem diplomát -, azon belül is agrárközgazdász, egy ilyen jellegű civil szervezetnek a tagja vagyok Óbecsén. Ennek a munkának hála tapasztalatokat gyűjthettem ezen a téren, és igyekszem majd ennek az ágazatnak az érdekében tevékenykedni, mivel Vajdaság egy olyan terület, ahol a mezőgazdaság nagyon fontos szektor. Emellett tanári képesítésem is van, iskolában dolgozom, tehát nagyon jól ismerem a fiatalság helyzetét. Ezért lehetőségemhez mérten mindent megteszek, hogy ezen a téren is fejlődés, változás történjen: az idegen nyelv és a környezetnyelv tanításának szükséges reformjára gondolok, mert enélkül nem igazán tudunk továbblépni.
* Miért tartja ezt fontosnak?
- Azt gondolom, hogy évről évre egyre rosszabbul beszéljük a szerb nyelvet. Lépéseket kellene tenni az általános és középiskolai környezetnyelv-tanítás reformja érdekében. Bevett gyakorlat, hogy a gyerekek óvodában vegyes csoportokba járnak, ami szerintem jó dolog, viszont aztán, amikor a kisdiák elindul elsőbe, természetesen magyar osztályba - mert ezt szeretnénk, és ez az, amiért harcolunk -, elfelejti a környezetnyelvet, mert olyan gyerekekkel kerül egy csoportba, akik a nulláról indulnak. Teljes képtelenség a nyelvet egyáltalán nem beszélő és az azt alapfokon beszélő gyerekeket egy csoportban tanítani. Azt gondolom, hogy ezen kellene valamilyen módon változtatni. Biztos vagyok benne, hogy ha külön csoportba járnának a gyerekek, sokkal nagyobb eredményt lehetne elérni.
* Melyik volna az a minisztérium, amelynek munkájában szívesen részt vállalna?
- Tekintettel az idegennyelv-tudásomra, talán a külügyben vállalnék legszívesebben munkát, de természetesen a másik két VMSZ-es parlamenti képviselőtársam segítségére is számítok. Ezenkívül úgy gondolom, hogy a tanügyben, a mezőgazdaságban és a kultúra területén is helyt tudnék állni.
* Mi lesz az első feladatuk a majdani parlamentben?
- Képviselőtársaimmal együtt kijelöltünk néhány célt, tervet, melyeket következetes erőfeszítéssel mindenképp meg szeretnénk valósítani, illetve véghez szeretnénk vinni. Ezek közül talán a legfontosabb a nemzeti tanácsokról szóló törvénymódosítási javaslat meghozatala. Természetesen a választókkal együtt kidolgozott választási programunk az irányadó.
* Vajon a politika mellett kötelezi-e el magát inkább, vagy a tanári szakma mellett?
- Minden kezdet nehéz, de mivel én egy társadalmi szemléletmódú ember vagyok, úgy gondolom, hogy feltalálom majd magam ezen a téren is. Az igazság az, hogy nem pedagógusnak készültem, a szüleim sem a tanári pálya felé irányítottak, de a sors úgy hozta, hogy az óbecsei közgazdasági középiskolában helyezkedtem el. Ha az ember közvetlen kapcsolatba kerül a fiatalokkal, láthatja a pedagógusi pálya szépségeit, napos oldalát, de hát ott van az árnyoldala is. Mintha kicsit már kiégtem volna, hiszen tíz éve vagyok már az iskolában. De hát azt szokták mondani a szociológusok, hogy hét év után váltani kell. Önmagamat nem tanár közgazdásznak, hanem közgazdász tanárnak nevezem, vagyis úgy gondolom, hogy mindkét területen a tudásom legjavát tudom nyújtani. A diákjaimnak pedig azt üzenem: ne sajnálják, hogy nem vagyok velük, mert a leendő pozíciómban biztosan többet tehetek értük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..