home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A korszellemhez igazított tanterv
2017.05.08.
LXXII. évf. 18. szám
A korszellemhez igazított tanterv

Az informatika mint kötelező tantárgy — Új törvény a biomedikális módszerrel való megtermékenyítésről — Elektromosautó-töltőállomások Szerbiában

Az informatika mint kötelező tantárgy
 
A következő tanévtől az informatikát kötelező tárgyként oktatják majd az általános iskolák ötödik osztályától. Az ötödikesek tanterve ezenkívül még két új tárgyat tartalmaz: a torna és egészségnevelést, valamint a technikai és technológiai nevelést.

Az eddigi szabadon választható tantárgyakat a jövőben az emelt szintű foglalkozás keretében tanítják, de megmaradnak a kötelező választható tantárgyak, a hittan, a polgári nevelés és a második idegen nyelv.
Sok pedagógus attól tart, hogy bizonyos tantárgyak megszűnése miatt majd nem tudják kitölteni a munkaidejüket. Erre Vesna Nedeljković, az oktatási miniszter segédje azt nyilatkozta, hogy emiatt nem fogják csökkenteni a tanárok normáját.

Tavaly az oktatási minisztérium egyszer már elutasította az informatika kötelezővé tételének indítványát az általános iskolákban azzal az indokkal, hogy sok helyen nincs meg a kellő technikai felkészültség.
 
Új törvény a biomedikális módszerrel való megtermékenyítésről
 
A szerbiai parlament elfogadta a biomedikális módszerrel való megtermékenyítést, mely a jövőben Szerbiában is lehetővé teszi a reproduktív sejtek tárolását. A törvény célja, hogy megkönnyítse és sikeresebbé tegye a mesterséges úton való megtermékenyítést. A törvénnyel szabályozva van, ki vehet részt az eljárásban, valamint az ivarsejtek tárolása, ki- és behozatala, az állományok huzamosabb tárolásának folyamatos ellenőrzése. A törvény a házastársakra, az élettársi kapcsolatban élőkre, az állandó partner nélküli nőkre és az olyan egyénekre is vonatkozik, akik a jövőben szándékoznak majd megtermékenyítési beavatkozást igényelni. Kiterjed továbbá az olyan férfiakra és nőkre, valamint kiskorúakra, akiknél várható, hogy egészségügyi okokból belátható időn belül tartósan nem lesznek nemzőképesek, viszont szeretnének utódokat. A törvény meghatározza az állami egészségügyi intézmények, illetve a magánklinikák munkaügyi szabályzatát, ahol a szóban forgó beavatkozást lehet majd igényelni.
 
Elektromosautó-töltőállomások Szerbiában
 
Az amerikai Tesla óriásvállalat bejelentette, hogy az év végéig szuper-töltőállomásokat szeretne építeni Kelet-Európa három országában, köztük Szerbiában is. A gyár három-három elektromosautó-töltőt tervez Romániába és Szerbiába, valamint egyet-egyet Bulgáriába, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába és Moldáviába. A Tesla térképe szerint a hazai töltőállomások Belgrádban, Požegában és Nišben lesznek, a már meglevő horvátországi mellé pedig még kettőt építenek. Ezek az úgynevezett szuper-töltőállomások (superchargerek) jóval gyorsabban töltik fel a járművet, mint a hagyományosak. 2012 óta a cég 5400 töltőállomást épített világszerte, a közeljövőben pedig mintegy 10 000 további kiépítését tervezi — elsősorban szállodák, éttermek közelében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..