home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A környezettudatos gondolkodás kialakítása
Tóth Tibor
2017.05.10.
LXXII. évf. 18. szám
A környezettudatos gondolkodás kialakítása

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete 8. alkalommal szervezte meg az Öko-tudat elnevezésű környezetvédelmi csapatversenyt. Az Október 10. Általános Iskolában tartott megmérettetés az általános iskolások környezetvédelmi és környezettudatos szemléletének kialakítását segíti elő.

A tizennégy csapat A lakóhelyem és környékének természeti értékei, A lakóhelyem és környékének környezeti problémái és Az ökotudatos élet témakörökből választhatott. A háromtagú csapatok előbb egy prezentációval egybekötött, tízperces kiselőadást készítettek a három témakör valamelyikéből, majd bemutatták azokat a posztereket, amelyeket A 2017. év élőlénye című felhívásra készítettek.

De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy az ilyen versenyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek jobban figyeljenek környezetükre, kialakuljon bennük a környezettudatosság, és felelősséggel is viszonyuljanak környezetükhöz.

A háromtagú zsűri, Bicó Irén nyugalmazott földrajztanárnővel az élen a többi közt a gyerekek kreativitását, a kutató- és elemzőmunkájukat értékelte. Emellett az is fontos volt, hogy a munkán látszódjon, hogy a gyerekek készítették.

A gyakorlati részben a csapatok a Ripária Természetbarátok Egyesületével terepmunkát végeztek, melyen Palics élővilágával ismerkedtek meg.

A martonosi Kószó Vivien és csapata a tengelic madárról készített plakátot, az előadásában pedig Martonos környékének természeti értékeiről szólt.

— Nagyon sokat készültünk a versenyre, együtt tanultuk a szöveget, és a plakátot is közösen készítettük. Remélem, a sok munkának meglesz az eredménye, és jó helyezést érünk el. Környezetünket óvnunk kell, ahol csak lehet. Úgy érzem, sokkal többet kell tennünk érte — mondta Vivien.

Az első helyezett csapat jutalma, hogy elutazhat az orfűi környezet- és természetvédelmi táborba, a második helyezett együttes ajándéka a muzslyai logikai táborban való részvétel, a harmadik helyezett trió pedig a Ripária Természetbarátok Egyesülete által szervezett táborban tölthet el egy hetet.

Az Öko-tudat elnevezésű környezetvédelmi csapatversenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Szabó Attila felvételei az Október 10. Általános Iskolában és Palicson készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..