home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A kör, ahova érdemes tartozni
Bíró Tímea
2019.02.02.
LXXIV. évf. 5. szám
A kör, ahova érdemes tartozni

A vajdasági magyar irodalom fiatal íróinak, kritikusainak, műfordítóinak, szerkesztőinek egy része egy összetartó, kis családot alkot, mely az idén a tizedik születésnapját ünnepli.

Ennek kapcsán beszélgettünk a Híd Kör Egyesület elnökével, Dancsó Andreával.

* Milyen évet zárt a Híd Kör?

— Az egyesület elmúlt esztendeje a korábbiakhoz viszonyítva látszólag visszafogottabb volt a programok terén, ám így is számos projektumot valósítottunk meg, például Kishegyesen a Dombos Visual képzőművészeti alkotótábort, mely a Dombos Fest kísérőrendezvényeként harmadik éve működő, fiatal képzőművészek számára meghirdetett művésztelep, továbbá Újvidéken a szintén hároméves Szenteleky—Leskovac Műfordító Tábort, mely a vajdasági magyar fordítóknak nyújt találkozási lehetőséget. Emellett számos alkalommal tartottunk tehetséggondozó műhelyeket az írás iránt érdeklődő fiataloknak, első ízben az oromi Malomfesztiválon az egyhetes Oromitológiák alkotótáboron, melyet Oláh Tamás vezetett, ám számos vendégelőadó is részt vett rajta. Ugyanitt a fesztivál idején nyitott irodalmi műhely működött a Híd Kör Egyesület és a magyarországi Fiatal Írók Szövetsége vezetésével, valamint az év végén valósult meg egyszerre öt városban a Próbaterhelés elnevezésű rendezvényünk, melynek során szintén fiatalok szövegeivel foglalkoztunk. 2018-ban a hangsúly inkább a belső alakulásokra helyeződött, hiszen úgy gondolom, hogy a Híd Kör az elmúlt tíz év alatt beért, „felnőtt”, és szükségessé váltak bizonyos változások. A munka javát az elmúlt időszakban a felszín alatt végeztük, ami felkészülés volt a 2019., jubiláris évre. A Híd Kör mint irodalmi csoportosulás 2009-ben alakult, ennek a folytatása a Híd Kör Egyesület, röviden: Híd Kör. A formai változásra 2013-ban került sor, és az egyesülettel számos programot valósítottunk meg különféle pályázatoknak köszönhetően vagy önerőből, önkéntes alapon. Ha visszatekintek, azt látom, hogy az elmúlt év a nyitásról szólt, az irodalom iránt érdeklődő fiatalokkal való közvetlen kapcsolatépítésről. A 2009-ben pályakezdőként induló íróink, költőink, fordítóink, kritikusaink, irodalmáraink, művészeink — nyugodt szívvel mondhatom — befutottak, így az egyesület feladata immár az, hogy a tagjainál még fiatalabb pályakezdőkkel foglalkozzon, átadja a tudását, és hozzájáruljon az irodalmi utánpótláshoz, bátorítsa és segítse az újabb nemzedékeket. A programokon részt vevők visszajelzéseire támaszkodva azt mondhatom: sikeres évet zártunk, és bízom benne, hogy 2019-ben újult erővel nézünk majd szembe a kihívásokkal.

* Jelenleg hány taggal büszkélkedhet az egyesület, és kikre vagytok nyitottak?

— A tavalyi év végétől folyamatban van a tagfrissítés. Körülbelül harmincöten vagyunk, és szeretnénk, ha a közösségünk fiatalodna. Tagjaink szerteágazó érdeklődési köre lehetővé teszi, hogy a programjaink is sokszínűek legyenek. Vannak sikeres köteteket megjelentetett íróink, költőink, dramaturgjaink, az irodalmárok között kritikusaink, tanulmányíróink, szerkesztőink, több fordításkötetet maguk mögött tudó, tapasztalt fordítóink, valamint képzőművészeink is.

* Mik a tervek az idei évre?

— Mint már említettem, 2019-ben a Híd Kör szellemi közössége tízéves lesz. Ezt több módon szeretnénk megünnepelni. Néhány programunkat újból repertoárra kívánjuk tűzni, mint például az Olvass be! kritikai beszélgetéssorozatot és a KultúrPass rendezvényünket, melynek keretében anyaországi irodalmi fórumokat hívunk meg és mutatunk be a vajdasági közönségnek. Továbbra is lesz Dombos Visual, Szenteleky—Leskovac Műfordító Tábor és Próbaterhelés, valamint tervben van egy közös produkció a Slam Poetry Vajdasággal. A korábbi együttműködéseinket továbbra is szeretnénk fenntartani, így az idén is jelen leszünk a Malomfesztiválon. A programokból ízelítőnek legyen ennyi. Mindemellett szeretnénk magunknak egy vonzó, új vizuális külsőt is, úgyhogy hamarosan leleplezzük a Híd Kör Egyesület új logóját. A megújult arculathoz társul a hamarosan debütáló honlapunk is, mely összefoglalja majd az egyesület tízévnyi működését. A weboldalunkon a tagfelvétel menetéről is tájékozódhatnak majd az érdeklődők. Számtalan egyéb tervünk is van a jubileum megünneplésére, ezekről a Facebook-oldalunkon lehet majd idejében értesülni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..