home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A koalíciós szerződés
Összeállította: Talpai Lóránt
2016.08.27.
LXXI. évf. 35. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség tizenegy pontból álló koalíciós szerződést kötött a Szerb Haladó Párttal. A két párt a megállapodásban a társadalmi élet minden területét érintő célokat határozta meg. A szerződés külön figyelmet fordít az ország gazdasági tevékenységének erősítésére, a polgárok életszínvonalának növelésére és Vajdaság további fejlődésére.

Pásztor István a szerződéskötés kapcsán a többi közt azt emelte ki, hogy az európai uniós integrációról, a Vajdaság státusáról és pénzeléséről, a nagyberuházásokról, a mezőgazdaságról és a kisebbségi kérdésekről szóló elképzeléseik mind-mind belekerültek a megállapodásba. A Vajdasági Magyar Szövetség programbeli prioritásai röviden összegezve a következők:

* Európai integráció: A tárgyalási álláspontok meghatározása során a Szerbiában élő magyarok érdekeinek tiszteletben tartása az egyes tárgyalási fejezeteknél.

* Vajdaság helyzete: A Vajdaság Autonóm Tartomány pénzeléséről szóló törvény kidolgozása, az alkotmánymódosítás, valamint a politikai rendszer átalakítási folyamatának támogatása.

* Regionális fejlesztés, az infrastruktúra fejlesztése, nagyberuházások: A Budapest—Belgrád vasúti folyosó projektum mellett a Baja—Szabadka—Szeged vasútvonal felújítása. A Szerbia—Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében egy intermodális logisztikai központ technikai tervdokumentációjának elkészítése, valamint új határátkelők megnyitása, ipari parkok kiépítése Vajdaságban. Ezenkívül közutak és vasútvonalak fejlesztése is.

* Mezőgazdaság: Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó közös agrárpolitikája által meghatározott irányelvek tiszteletben tartása a mezőgazdasági támogatási rendszer módosítása kapcsán. A termőföldről szóló törvény állami termőföldek elidegenítését lehetővé tevő rendelkezései szigorú feltételeinek kidolgozása. Egy olyan új kistermelői szabályzat kidolgozása, amelynek értelmében a kistermelők az élelmiszerbiztonságról szóló törvénnyel összhangban feldolgozhatják és értékesíthetik termékeiket.

* A nemzeti kisebbségek részvétele a közszférában: A koalíciós szerződés a többi közt azt emeli ki, hogy a közalkalmazottak megfelelő nemzeti struktúrájának eléréséig minden szinten előnyt élvezzenek a nemzeti kisebbségekhez tartozók. Mindezt kedvező intézkedések alkalmazásával, törvények és egyéb jogszabályok összehangolásával lehet elérni. A cél a közszférában foglalkoztatott kisebbségiek munkajogi helyzetének rendezése.

* Kisebbségi jogok: A nemzeti kisebbségeket érintő jogok kapcsán a szerződő felek elsősorban arra vállalnak kötelezettséget, hogy a 23-as számú csatlakozási fejezetre vonatkozó akcióterv és a kisebbségi akcióterv megvalósítása érdekében fognak cselekedni. Emellett lényeges szempont a nemzeti tanácsok hatáskörének tiszteletben tartása.

* Egészségügy: A Vajdaság területén található közkórházak és egészségházak szolgáltatási színvonalának javítása. Az általános diagnosztikai szolgáltatások elérhetővé tétele minden speciális és közkórházban. Ezenkívül különféle egészségügyi fejlesztések és új mentőautók beszerzése.

* Szociális védelem: Források nyújtása a szociális szolgáltatást nyújtó nem állami intézmények (egyesületek, vállalkozók, gazdasági társaságok és más szervezetek) tevékenységeihez.

* Bűnüldözés és igazságszolgáltatás: Az 5000 dinár alatti értékű lopások elkövetőivel szembeni büntethetőség bevezetése. Az elsőfokú, a felső, a gazdasági és a szabálysértési bírósági elnökök, bírák, bírósegédek és bírósági gyakornokok megválasztásakor a lakosság nemzeti összetételi arányának tiszteletben tartása. Az igazságügyi intézmények és a lakóhely közötti távolság figyelembe vétele a bíróságok és az ügyészségek székhelyének, illetve területének meghatározásakor.

* Rehabilitáció, vagyon-visszaszármaztatás, az egyházakkal való együttműködés: A vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény módosítása, mely lehetővé teszi a csereingatlan útján történő kárpótlást a termőföldek, erdők és építkezési területek vonatkozásában. Az egyházi vagyon visszaszármaztatása kérdésének rendezése. A kollektív bűnösség elve eltörlésének figyelembe vétele a rehabilitációs eljárások során.

* Helyi önkormányzatok: A helyi közösségek jogi státusának (hatáskör, az eszközök odaítélésének kritériumai, felügyeleti mechanizmusok) rendezése annak érdekében, hogy a polgárok minél nagyobb számban kapcsolódhassanak be azokba a döntéshozatali folyamatokba, amelyek a helyi közösségeikben a mindennapi életminőség javítását segítik elő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..