home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A kiskörei kikötőbe vontatták a korábban elszabadult kompot
MTI
2017.02.16.
LXXII. évf. 7. szám
A kiskörei kikötőbe vontatták a korábban elszabadult kompot

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörő hajója csütörtök délután a kiskörei téli kikötőbe vontatta a tiszacsegei kompot, amelyet a partról sodort el a Tiszán végigvonuló jeges áradat — közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-vel.

Mint felidézték: a Tiszacsege és Ároktő között közlekedő kompot még hétfőn ragadta magával a zajló jég, rajta egy emberrel, akit később helikopterrel mentettek ki.

A vízi járművet tovább sodorta a jeges folyó. Szerdán Tiszafürednél a 33-as út hídjánál, majd az éjszaka folyamán a jégfolyam közepén Tiszaörvénynél tűnt fel. Csütörtök délelőtt a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Az árhullám végül Dinnyéshát közelébe, a Tisza jobb parti övzátonyra sodorta. Csütörtökön késő délután a Jégtörő VIII. — miután végzett a vízlépcsőnél végzett feladatával — kiszabadította és elvontatta. Jelenleg a kiskörei téli kikötőben állomásozik — írta az OMIT.


Drónnal készült felvételen egy jégtörő hajó érkezik az elsodródott komphoz a magyarországi Sarudi-medencében (MTI-fotó: Ruzsa István)

Az OMIT korábban csütörtöki jelentésében külön kiemelték, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kisköre alatti folyószakaszon változó intenzitású jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít Szolnokhoz.

Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék jelenhet meg a következő időszakban. Ezért a szakemberek felhívták a vízi eszközök tulajdonosainak figyelmét, hogy lehetőség szerint távolítsák el azokat a mederből, vagy erősítsék meg rögzítésüket.

A kompok és pontonhidak tulajdonosai, üzemeltetői szintén számoljanak vízszintváltozással, jég, uszadék megjelenésével, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket — tették hozzá.


Drónnal készült felvételen a Tiszacsegén elszabadult kompot egy jégtörő hajó vontatja a kiskörei vízerőmű téli hajótárolójába (MTI-fotó: Ruzsa István)

Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, de az értékek mindenhol a elsőfokú készültségi szintek alatt, vagy annak közelében maradnak. Az átmeneti jégtorlódások hatására azonban továbbra is bekövetkezhetnek hirtelen, akár több tíz centiméteres vízszintváltozások, és ezek miatt rövid ideig elsőfokú szint feletti értékek is előfordulhatnak.

Ugyanakkor azt is kiemelték: összességében a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a „jégjelenségek”.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..