home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A kishegyesi túrázás emlékezik és épít
Bíró Tímea
2017.10.11.
LXXII. évf. 40. szám
A kishegyesi túrázás emlékezik és épít

Az idén negyvenötödik alkalommal tartották meg a kishegyesi LITERAtúra elnevezésű rendezvénysorozatot, mely korábban a Csépe-emléknapok nevet viselte.


Koszorúk az emléktábla alatt

A szervezők motiváltságának és a nagyfokú érdeklődésnek köszönhetően egy év sem telt el a falu életében a már hagyománynak számító háromnapos esemény nélkül, melyet minden év szeptember utolsó hétvégéjén rendeznek meg.

A rendezvénysorozat egyik szervezője, dr. Virág Gábor mesélt a Csépe-emléknapok történetéről, illetve arról, hogy miért került sor névváltoztatásra.

— Először 1973-ban szerveztük meg ezeket a napokat, elsősorban korabeli jelentős írók, valamint Csépe Imre barátai, Fehér Ferenc és Urbán János szorgalmazták a létrejöttét. Csépe Imre irodalmi munkássága igen gazdag, ám nem végtelen, így az évek során alaposan ki is merítettük. Egyébként már nem csak róla van szó — persze nem marad el a koszorúzás, és egy-két verse is elhangzik —, mert úgy éreztük, jó lenne maibbá tenni ezt a találkozót. A Csépe-emléknapok nevet LITERAtúrára cseréltük, és a nagyérdemű három napon át hallgathat és láthat előadásokat, irodalmi beszélgetéseket, színdarabokat.

Az első napon, szeptember 27-én a községi Aranyeső vers- és prózamondó verseny indította el a programsorozatot. Dr. Virág Gábor elmondása szerint Fehér Ferenc ötlete volt, hogy az iskolás tanulókat is bekapcsolják a hagyományőrzésbe — ők Csépe Imre műveit adták elő. A helyi közösség tetőterében a kishegyesi és a bácsfeketehegyi általános iskolákból ezúttal tizenkét diák vett részt a megmérettetésen. Az idén is egy jubiláló szerző műveiből válogathattak a részvevők, ezúttal a száz éve született Burkus Valéria írónő prózáiból. A diákok háromtagú zsűri — Farkas Zsuzsa, Náray Éva és Patyerek Réka — előtt szerepeltek. Három kategóriában folyt a versenyzés, 3—4., 5—6., illetve 7—8. osztályos tanulók mérték össze tudásukat és tehetségüket.

Este az Irodalmi Kaszinó elnevezésű program keretében Patócs László a hetvenedik születésnapját ünneplő Böndör Pállal beszélgetett. A Forum Könyvkiadó az idén jelentette meg az elismert író és költő Finis című verseskötetét, mely ötven év munkásságát tartalmazza. A többi közt erről is szó volt az esten.

Másnap, 28-án, 19 órától Benedek Miklós és Bíró Tímea beszélgetésére került sor a kishegyesi könyvtárban. Szó esett a vajdasági magyar költészetről, az irodalom népszerűsítéséről, színházról, ezenkívül a szerzők egymás verseiből is felolvastak.


Vigh Rudolf is elhelyezte a koszorút

Szeptember 29-én, pénteken az érdeklődők az irodalmi emléknapon vehettek részt. 16 óra 30 perckor a helyi könyvtár előtt koszorúzásra került sor. Elsőként a falu díszpolgára, Vigh Rudolf helyezte el a koszorút az emléktáblánál, majd a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Náray Éva, az önkormányzat nevében Kerekes Zoltán alpolgármester és Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint a magyarországi testvértelepülésként számontartott Kelebiáról érkező vendégek.

Ezután a hatvanéves Forum könyvkiállítása következett, melyet ifj. Virág Gábor nyitott meg. A kiadó igazgatója kiemelte a könyv esztétikai értékét, a képzőművészek munkáinak fontosságát, és azt, hogy egy jól sikerült együttműködés után mennyire elválaszthatatlan egymástól a szerző és az illusztrátor. Mint mondta, a képi anyag egyszerűen beleolvad a szövegtestbe. A tárlat anyagát Dancsó Andrea állította össze.


Ifj. Virág Gábor megnyitja a hatvanéves Forum Könyvkiadó Intézet könyvkiállítását (a szerző felvételei)

A megnyitó végeztével mindenki átvonult a helyi közösség tetőterébe, hogy megnézze az Aranyeső vers- és prózamondó verseny első helyezettjeinek fellépését. A 3—4. osztályosok kategóriájában Bede Barbara, az 5—6. osztályosok közül Vajda Noa Pálma, a 7—8. osztályosok körében pedig Vanka Réka bizonyult a legjobbnak. A folytatásban a kishegyesi zeneiskola növendékei, Csőke András tanítványai — Brezovszki Márk és Kolompár Deján — mutatták be zongorajátékukat.

Az idén nyolcvanadik életévét betöltő Vigh Rudolf a kezdetektől részt vett az emléknapok szervezésében. Születésnapja alkalmából dr. Virág Gábor a költői és szervezői munkásságát bemutató beszéddel köszöntötte fel őt.

Ezután dr. Szőke Anna és dr. Jung Károly beszélgetése következett, melyen szó esett a néprajzkutató gombosi gyűjtéseiről és természetesen a legújabb könyvéről is, mely az idén jelent meg a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában, Folklór minden időben címmel.

A folytatásban Gazsó Hargita vette át a szót, és Irodalmi hagyatékok nyomában címmel tartott előadást, ezzel pedig véget is ért a tetőtérben megrendezett programsorozat.

Már besötétedett, amikor mindenki átvonult az iskola galériájába. Miroslav Jovančić Ha te tudnád, amit én című kiállítását Bíró Tímea nyitotta meg. Az iskolások is nagy számban megjelentek a színekben gazdag tárlaton.

A háromnapos programsorozat a topolyai Mara Amatőr Színház Paprikáscsirke című előadásával fejeződött be, melyen a közönség jókat derülhetett.

A 2017. évi LITERAtúra sikerét a tűzoltóotthonban megtartott állófogadással ünnepelték meg a szervezők, a támogatók és a részvevők. Linka Gabriella szervező elégedetten foglalta össze az idei rendezvénysorozatot:

— Néhány éve úgy döntöttünk, hogy a Csépe-bizottságnak többé nem lesz elnöke, hanem létrehozunk egy szervezőbizottságot, melyet az iskola, a könyvtár, a helyi közösség, a régi tagok közül dr. Virág Gábor, valamint a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója, ifj. Virág Gábor fog alkotni. Összeállt az új gárda, és úgy gondoljuk, jó szervezőmunkát végzünk, noha egy kicsit megtúráztatjuk az érdeklődőket. Igyekszünk a közönséget nevelni és ráhangolni az irodalom szeretetére. Az utóbbi időben sokat foglalkoztunk a folklórral, mivel úgy érezzük, Vajdaságban nagyon megerősödött. Nagyon szép és tanulságos könyvek jelennek meg, és kihasználjuk az alkalmat, hogy folklórjellegű előadásokat is bemutassunk. A háromnapos programsorozat eleje egy kissé nehezen indult, mert a régi rendszer követői talán egy kicsit azt érezték, hogy az újításaink mindent megtagadnak és elleneznek, ami régi. Nem értették, hogy a harminc-negyven éve működő rendszert miért kell megváltoztatni. Azt gondolom, hogy a változtatások miatt jöhetett létre például az idei LITERAtúra is. Próbáljuk összművészetibbé varázsolni az eseménysorozatot, hogy még többen érezzék jól magukat. Elégedettek vagyunk, mert nagyon szép könyveket láthattunk, rendkívül hasznos irodalmi esteken lehettünk jelen, és érdeklődők is szép számban voltak. Ahhoz, hogy a gyerekeket az irodalom és az olvasás szeretetére neveljük, a könyvtárnak és az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolának is igyekeznie kell. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénynek nyilvánította a LITERAtúrát. Az idei emléknapoknak nagyon sok visszatérő vendége, illetve részvevője volt, és az utánpótlás miatt sem kell aggódni, hiszen fiatalok is szép számban eljöttek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..