home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A kimondással kezdődik a feldolgozás
Gyurkovics Virág
2012.07.18.
LXVII. évf. 29. szám
A kimondással kezdődik a feldolgozás

Meghallom, vagy nem hallom meg egy önismerettel foglalkozó könyv rám vonatkozó mondatait? Beismerem-e, vagy nem, hogy a törvényszerűségek alól én sem vagyok kivétel? Dr. Csernus Imre szerint a nem akarni tudásnak horrorisztikus következményei vannak. A pszichiáterrel a X. Vajdasági Szabadegyetemen beszélgettünk.

Szabó Attila fotója

* A könyvei által popularizálta a tudományát. Van-e ezeknek a könyveknek olyan jó értelemben vett hátsó szándékuk, hogy megelőzzenek egy-két problémát?

— Ezeknek a könyveknek szándékosan az volt a céljuk, hogy az emberek szemét felnyissák. Nem elég csak fizikailag odatenni magunkat az életünkbe, a belső világunkkal, az érzéseinkkel is törődnünk kell. Hogyan akarják megérteni a szülők a gyerekeiket, ha nem fejlesztik önmaguk érzésvilágát? Mit jelent a párkapcsolat létrehozásán kívül annak a megtartása, a folyamatos csiszolás, a félelmekkel való konfrontálódás? Ezek részemről tudatos lépések voltak, mert azt látom, hogy az emberek szeretnének boldogok lenni, miközben ezekről a törvényszerűségekről fogalmuk sincs. Egyre több az önismerettel kapcsolatos felvilágosítás, ennek ellenére nagyon sok ember úgy viselkedik, mintha ez nem vonatkozna rájuk.

* Mit tehet a pszichiáter olyan esetben, amikor családon belüli erőszak traumái miatt keresi fel valaki, de magát a traumát kiváltó szituációt nem tudja megszüntetni?

— A szituációt törvényesen fogják szankcionálni. A félelmek megoldhatóak. Ezek a félelmek, amelyekről beszélünk, görcsössé teszik az embert. Nem véletlenül született meg a mondás, hogy a szegény embert az ág is húzza. Ha valaki megérzi, hogy én félek, akkor ki is fog használni. De ha én a kezembe veszem a dolgot, és vállalom azt, ami ezzel jár, vállalom, hogy az eddigi túrós kalács helyett zsíros kenyeret eszek, sóval, de legalább szabad vagyok. És ha bent van egy csomó félelmem és rettegésem, akkor elmegyek egy szakemberhez, hogy feldolgozzam mindezt. Mért lettem én az erőszak áldozata? Mert kettőn áll a vásár.

* Hogyan segít a traumák feldolgozásában?

— A pszichoterápia azt jelenti, hogy az emberben megtörtént dolgok érzéseket váltanak ki benne. Ezek az érzések vagy örömet vagy fájdalmat generálnak. Mi az örömöket megéljük, a fájdalmakat általában elfojtjuk. A kommunikációval egy csomó elfojtott érzés a felszínre kerül, és amikor kimondódik, akkor ez a fájdalom adott esetben blokkolódik vagy manifesztálódik. Eltorzul, sír, rosszul érzi magát, de mindenképpen elkezdődik a feldolgozás. Majd utána meg lehet kérdezni, hogy mennyi az illető ember felelőssége. Az intő előjelek észrevétele, illetve nem akarni észrevétele, és szépen lassan kibomlik a felelőssége. Akkor helyre rakja a dolgokat, és rájön arra, hogy ha nem vigyáz, akkor ismét áldozattá válhat. A kimondással kezdődik a feldolgozás.

* A pszichiáter nem oldhatja meg a beteg helyett a problémáit, csupán megmutathatja az utat, amelyiken megtalálhatja a megoldást. Mi a helyzet az öngyógyítással? Szükség van-e hozzá egyfajta tudatosságra, vagy elég ha rábízzuk magunkat az öngyógyító ösztöneinkre?

— A spontán öngyógyításkor azt csináljuk, hogy elkerülünk egy szituációt, de ez adódhat gyávaságból. A gyávaságnak egy idő után sokkal több a negatív hatása az ember viselkedésére, mint a sikerélmény. Látszólag öngyógyítást végzek, mert az nagyon jó, ha én konfliktuskerülő vagyok, de hogyan lesz nekem sikerélményem, hogyan fogom megoldani a zűrös szituációkat, ha állandóan hagyom, hogy mások oldják meg? Hogyha nincs tudatosság, akkor az öngyógyítás a vak tyúk is talál szemet elv alapján egy ideig funkcionál, de a hatékonysága nagyon kicsi.

* Mi történik a drogfüggők személyiségével, amikor az egyén a szer irányítása alá kerül?

— Személyiségzavar alakul ki. A függőségnek sokkal szélesebb a spektruma, mint hittem. Annak idején, amikor elkezdtem narkósokkal dolgozni, azt hittem, hogy az alkoholisták mások. Aztán rájöttem, hogy nem, őnáluk is ugyanolyan folyamatokat látok. Majd rájöttem, hogy ugyanazokat a folyamatokat látom gyógyszerfüggők esetében, a játékszenvedély rabjainál és az internetfüggőknél, és akkor ráébredtem arra, hogy én egyetlenegy függőséget tudok megfogalmazni: a félelmeinktől való függőséget. Ekkor aztán elkezdünk menekülni, és a menekülés során rengeteget feladunk önmagunk tiszta törvényeiből, és ez nagyon súlyos feszültséggel jár. A feszültséget pedig mindenki a saját eszközeivel oldja meg, ki piával, ki droggal, ki társfüggőséggel, ki szociálisan elfogadott munkamániával. De a rettegés foka az épp olyan magas lesz egy munkamániás emberben, amikor hazamegy a négy fal közé, mint a narkósban. Semmi különbég, csak az egyik látszólag egészséges. De csak látszólag. Van egy régi buddhista mondás, így hangzik: Az emberek azt hiszik, hogy a bátrak nem félnek, miközben a bátrak nap mint nap meghitt viszonyban vannak a félelmeikkel.

* Milyen kérdések foglalkoztatják Önt mostanában?

— Gondolkodom egy könyvön, amelybe a többi között a szexuális erőszak és a szexuális abúzus is bele fog kerülni. Ez a szó visszaélést jelent. Mostanában azt látom, hogy a szexuális abúzus a családban sokkal több embert érint, mint hittem, lányt és fiút egyaránt. Múlt héten például hét ember jött el hozzám, és a hét ember közül négynek volt gyerekkori szexuális traumája, megerőszakolás miatt. Ez nagyon nagy százalék. Három nő és egy pasi, akit a legidősebb fiú erőszakolt meg a családban.

* Hogy tud ezekkel nap mint nap megküzdeni?

— Tiszteletben tartom, vagyis elfogadom. Abban a pillanatban én a katalizátor vagyok. Az én dolgom megőrizni az objektivitásomat, ajánlatokat tenni, hogy a másik hogyan mászhat ki belőle. Kétségtelenül egy csomó negatív energiát hallgatok végig, ez kihatással van rám. Nagyon fontos megtanulnom azokat a módszereket, amelyekkel energetizálni és szeretni tudom önmagamat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..