home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A kilencvenöt éves Szepesi Györgyöt ünnepelték
MTI
2017.02.07.
LXXII. évf. 5. szám
A kilencvenöt éves Szepesi Györgyöt ünnepelték

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték Szepesi György legendás sportriportert kedden a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesületben.

Az ünnepi eseményen elsőként az Olimpiai Bajnokok Klubja nevében Ihász Kálmán köszöntette Szepesi Györgyöt, aki 1948-ban tudósított először az ötkarikás játékokról, és aki a keddi köszöntőn is hangoztatta: számára örök szerelem a mikrofon.


Szepesi György rádióriporter (jobbról a hatodik) a 95. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület rendezvénytermében 2017. február 7-én (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

„Gyerekkoromban te voltál az, aki (...) megszerettette velem a sportot. Úgy érzem, nemcsak a magyar labdarúgás, hanem az egész ország megköszönheti neked, hogy elhoztad nekünk a sportot és az asztalunkra tetted” — mondta Ihász Kálmán.

Ezt követően Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének nevében üdvözölte régi jó barátját, akivel — és Ambrus Miklós kapussal közösen — felelevenítették az 1964-es tokiói olimpiai finálé legszebb pillanatait. A szovjetek ellen 5-2-re megnyert fináléban hangzottak el Szepesi legendássá vált szavai: „Lőj, lőj, lőj! Lőj Dömötör! Lő, góóól!”. Ezt a meccsrészletet az ünnepség során hangfelvételről is bejátszották.

Ezután Tar László olvasta fel a Szepesi Györgyöt méltató írást, amelyben három olimpiai bajnok, Kárpáti György, a gerelyhajító Németh Miklós és a futball-legenda Puskás Ferenc jellemezte néhány mondatban a kiváló sportriportert.

Szepesi György első magyar sportújságíróként kapta meg a Gerevich-díjat, birtokosa az Orth György-díjnak, az Aranytollnak. Kodály Zoltán közművelődési díjat vehetett át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriumától. 2004-ben a Prima Primissima-díj kitüntetettje lett, és ugyanebben az évben a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta. Birtokosa a NOB Olimpiai Érdemrend ezüst fokozatának, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének is. 1995-ben szűkebb pátriája, Budapest XIII. kerülete, majd 2005-ben a főváros is díszpolgárává avatta. 2012-ben az újonnan alapított Magyar Sportsajtó Halhatatlanja díjat és a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóbizottságának Média-különdíját vehette át. 2016-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Életműdíját kapta meg. A róla elnevezett Szepesi-díjat, amellyel a hazai újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák, először 2015-ben adták át.

Az ünnepségen köszöntötték 85. születésnapja alkalmából Som Ferencet, a Ferencváros korábbi válogatott kézilabdázóját, későbbi sportvezetőjét is.


A nyitóképen Szepesi György (balról) a 95. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen. Mellette Konrád Sándor Európa-bajnok vízilabdázó (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..