home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A kick-box királynője
Tóth Tibor
2017.12.04.
LXXII. évf. 48. szám
A kick-box királynője

A zentai Kéri Valentina aranyérmet nyert a budapesti kick-box világbajnokságon.

A 60 kg-os kategóriában indult huszonegy éves versenyző a döntőig vezető úton az osztrák és a francia riválisát is leverte, a fináléban pedig az orosz Julija Kuznyecova ellen is sima győzelmet aratott.

Tina, ahogy sportberkekben nevezik, tizenhárom éves korában került kapcsolatba a küzdősportokkal: előbb az ökölvívás alapjait sajátította el, első versenyére francia bokszban (savatéban) került sor, és csak ezután kezdte művelni a kick-boxot.


Az újdonsült világbajnok

— A bátyám szintén kick-boxszal foglalkozott, viszont nem a zentai Budo klubban, hanem egy másik egyesületben. Akkoriban kézilabdáztam, így a bátyámmal nem járhattam küzdősportra, habár mindig vonzódtam a hasonló sportágak iránt. Már-már lemondtam arról, hogy valaha is kipróbálhatom őket, amikor az iskolában megláttam egy plakátot, melyen az állt, hogy a zentai Budo új tagokat keres. Utolsó esélyként tekintettem erre a lehetőségre, és megragadván az alkalmat, beiratkoztam a klubba, melyben már akkor is a jelenlegi edzőm, Halász Mihály foglalkozott velem — mondta a fiatal világbajnok.

A többszörös országos és Balkán-bajnok, junior Európa-bajnok (2015) és világbajnoki ezüstérmes (2014) a rendkívül erős, tizenkét versenyzőt számláló mezőnyben szerezte meg élete első felnőttvilágbajnoki titulusát.

— Egy érem reményében utaztunk Budapestre, azt azonban nem igazán hittem, hogy a legfényesebb lesz. Mindenképp szerettem volna bizonyítani, az elvárásom szerinti lehető legjobbat nyújtani. Úgy voltam vele, hogy a maximumot adom, és meglátjuk, melyik helyre lesz ez elegendő. Az aranyérem is megfordult a fejemben, leginkább azonban a bizonyítási vágy vezérelt — mondta Tina.

Riválisai közül egyikkel sem találkozott korábban. Edzőjével, Halász Mihállyal megtekintették az osztrák versenyző nyolcaddöntős mérkőzését, így a látottakat ügyesen alkalmazva Tina a negyeddöntőben sima 3:0-ás győzelmet aratott ellene. Az elődöntőben egy francia sportoló következett, aki sokkal szívósabb és nehezebb ellenfélnek bizonyult az osztrák lánynál, ám Tina számára is leküzdhetetlen akadálynak bizonyult.

— Edzőm azt mondta a meccs előtt, hogy a franciával úgy küzdjek, mintha a döntőt vívnám, mivel a fináléban az orosz ellen szinte biztos meglesz az aranyérem. Igaz, hogy Kuznyecovával valóban könnyebb dolgom volt, ám én tőle jobban féltem, mint a franciától. Az orosz sajátos technikával lépett ringbe. Misi azt tanácsolta, hogy ha az orosz leengedi a kezét, akkor ne várjak egy pillanatig sem, rögtön rontsak rá, üssem, ahol érem, és egy combrúgással fejezzem be az akciót. A tanácsokat megfogadtam, és Kuznyecovát is 3:0 arányban győztem le — avatott be a részletekbe Valentina, aki a kick-box low-kick szabályrendszerében (melyben a combrúgások is engedélyezettek) nyerte meg a világbajnokságot.

Már nem az első világbajnok került ki Halász Mihály kezei alól, hiszen a szakember korábban Halasi Éva mestere is volt.

— Nagy elvárásokat fogalmaztam meg a világbajnoksággal kapcsolatban, biztos voltam benne, hogy éremmel, sőt, aranyéremmel térünk haza. Tina végig magabiztosan versenyzett, kritikus pillanat egyik mérkőzésén sem fordult elő. Az osztrák lány inkább a K—1 stílust képviselte, mely nekünk is jobban fekszik, viszont egyik csapattársunkkal úgy egyeztünk meg, hogy ezt a harcmodort átengedjük neki, Tina pedig low-kickben indul. Az osztrák után a francia és az orosz lány sem okozott gondot, Tina mindvégig uralta a ringet. Kiváló volt közöttünk az összhang, hiszen ő a saját tanítványom, szavak nélkül is értjük egymást.

Az újdonsült világbajnok útja Budapest után, néhány napos hazai kitérővel, Nancyba vezetett, ahol 40 fokos lázzal francia bokszban vívott világbajnoki döntőt.

— Ha nem fog el a betegség, akkor talán jobban sikerülhetett volna a döntő. Nem tudom, legyőztem volna-e a francia ellenfelemet, de nyilván alaposan megszorongattam volna. A betegség sajnos sokat kivett belőlem.

A húszórás autóút és a betegség nemcsak a versenyzőt tette próbára, hanem az edzőt is. Tina minden erejét összeszedve ringbe lépett, és mind a négy menetet becsületesen végigküzdötte.

— Ilyen állapotban más el sem vállalta volna a mérkőzést. Ha a világbajnoki döntő szervezői betartják a kötelező egészségügyi előírásokat, akkor a sportorvos nem engedte volna Tinát a kötelek közé. A ringorvos azonban jóváhagyta a meccset, így az összecsapást nem lehetett elnapolni. Úgy egyeztünk meg, hogy addig harcol a ringben, ameddig bírja erővel. Az első menetben Tina a gyomrára kapott egy nagy ütést, de állva maradt, és tisztességgel küzdött egészen a végéig. Versenyzőm visszatámadásai alkalmával a francia lány néhányszor megtorpant, hiszen tudta, kivel áll szemben, emellett azt is érezhette, hogy a hazai pálya jócskán lejtett. Franciaországból világbajnoki ezüstéremmel tértünk haza, ami elégedettségre ad okot. Jó lenne, ha egyszer Szerbia is megszervezné a világbajnoki döntőt. A rendezés jogát a Szerb Savateszövetségnek már most kellett volna kérelmeznie. Az évi közgyűlésen meg is kérdezem majd, hogy ezt miért nem tették meg. Azt sem értem, miért nem szereztek repülőjegyet a francia városba, miért autóval kellett utaznunk a vb-döntőre. Ha a szövetségnek nincs erre pénze, akkor ne foglalkozzon ezzel a sporttal, a vezetőség pedig adja át a helyét olyanoknak, akik tesznek is valamit a versenyzőkért — tárja fel a jelenlegi állapotokat Mihály.


Halász Mihály és Kéri Valentina a zentai sportcsarnok előtt (Szabó Attila felvételei)

A hivatalosan 2006-ban alakult zentai Budo klubnak — mely előtte tíz éven át egy magyarkanizsai egyesület szakcsoportjaként működött — több mint száz tagja van, aki ötféle küzdősport közül választhat. A klub székhelye korábban a városközpontban levő régi épület volt, az objektum állapota miatt azonban az idén májusban a sportcsarnokba kellett költöznie.

— A gyönyörű, vadonatúj sportcsarnokban egy raktárhelyiségben edzünk, ahol csak ugrókötelezést és más hasonló gyakorlatokat tudunk végezni. Márpedig a küzdősport nem erről szól. A nagyteremben a kézi- és a kosárlabdaedzések közben sem igazán tudunk nyugodtan gyakorolni. A világbajnoki selejtezősorozat megrendezésére kiváló helyszín lehetne a sportcsarnok, viszont napi edzésre nem alkalmas. Létezik egy küzdősportterem, de oda csak nagyon kevesen férnek be. Bízom benne, hogy az illetékesek használhatóvá teszik a régi épületet, és hamarosan újra birtokba vehetjük. Lassan húsz éve az a mi otthonunk. Generációk nőttek fel abban a teremben, hiszen Halasi Éva is onnan kikerülve lett világbajnok, és Kéri Valentina is oda tért be az első edzésére — mondta Halász Mihály, a világbajnok Kéri Valentina edzője.

Tina jelenleg a megérdemelt pihenőjét tölti, ám gondolatban már a következő idényben jár. Jövőre az országos bajnokságokon kívül a kick-box és a savate-Európa-bajnokság vár rá, viszont az is elképzelhető, hogy K—1-ben is szerepelni fog.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..