home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A kézmosás fontossága
(Összeállította: re)
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
A kézmosás fontossága

A nyári fertőzéseket megelőzhetjük egy alapos kézmosással. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a baktérium- és a vírusfertőzések nem csak a hideg téli időszakban veszélyeztetik egészségünket. Némelyek állandóan jelen vannak az életünkben, és bizonyos — kórokozók előidézte — megbetegedések pedig éppen a nyári időszakban szaporodnak meg. Nem is gondolnánk, hogy a legtöbb esetben elég „csak” alaposan megmosni a kezünket ahhoz, hogy elejét vegyük ezeknek a fertőzéseknek.

Nyáron nehezebb

A nagy melegben akár több száz kórokozó „leselkedhet” ránk. Mivel a magas hőmérséklet kedvez az elszaporodásuknak, kiemelten fontos, hogy még jobban odafigyeljünk nemcsak a saját, hanem családtagjaink higiéniájára is. Nyáron a leggyakrabban a szalmonella, valamint a kólibaktérium okoz megbetegedést, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítanunk kezünk és az ételeink tisztaságára, valamint azok szavatosságára.

A gyakori kézmosás a legegyszerűbb módja a fertőzések megakadályozásának. Nem vesz igénybe sok időt és energiát, mégis nagy segítségünkre lehet az akár hetekig is elhúzódó, sok kellemetlenséggel járó betegségek megelőzésében. Az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi Hivatala szerint korunk vírusainak és baktériumainak 80%-a szennyezett kézfelületen terjed tovább, ezért nagyon fontos az alapos, meleg vizes kézfertőtlenítés. A megfelelő antibakteriális készítménnyel való kézmosás tehát segíthet a leggyakoribb betegségek megelőzésében, de egy egyszerű, szappanos tisztítás is sokat számít. Fontos, hogy minden étkezés előtt és után mossunk kezet, valamint minden gyümölcsöt, zöldségfélét, sőt a főzni szánt húst, főzelékfélét is alaposan öblítsük le, mielőtt felhasználjuk.

Mit tehetünk?

A konyhai higiénia is legalább annyira fontos a fertőzések megelőzésében, mint a  rendszeres kézmosás, és ezzel nemcsak a vírusos, illetve a bakteriális megbetegedés, hanem az ételmérgezés kockázata is csökkenthető.

Fokozottan ügyeljünk a higiéniára az ételek elkészítésekor, tartsuk tisztán a munkafelületeket, mossuk meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket, és ne fogyasszunk nyers húst vagy pasztörizálatlan tejet.

Grillezéskor tisztítsuk meg alaposan a grillrácsot, és kerüljük a húsok angolos, félig angolos elkészítési módját. 

Mivel a legtöbb fertőzés a szájon át jut a szervezetünkbe, a közös tányérok, poharak, evőeszközök használatát is mellőzni kell. Különösen a nyári táborozások alkalmával érdemes erre nagy gondot fordítani, mivel ott a higiénés feltételek nem biztos, hogy olyanok, mint otthon. Utazás előtt tájékozódjunk az adott országban tapasztalható higiéniai feltételekről, de bárhová utazunk, egyébként is érdemes beszereznünk antibakteriális hatású kézmosószereket, melyeket bármilyen váratlan helyzetben használni tudunk. Az utazáson kívül a nyári időszak veszélyforrásai között mindenképpen meg kell említenünk az állóvizeket és a ritkán tisztított medencéket. Ezek ugyancsak kiemelkedően kockázatosak a fülledt melegben még gyorsabban szaporodó vírusok és baktériumok miatt. 

Hogyan mossunk kezet?

Első szabály: lehetőség szerint minél gyakrabban mossunk kezet! Például az étel elkészítése előtt (ha a szabadban sütögetünk, használjunk antibakteriális kézfertőtlenítő gélt), nyers ételek előkészítése előtt, közben és után (különösen, ha nyers húsokkal dolgozunk), evés előtt (még fagyizás vagy gyümölcsfogyasztás előtt is!), a szabadban való tartózkodás, játék, kertészkedés, állatsimogatás stb., valamint a háztartási vagy kerti hulladék, illetve az ezzel szennyezett tárgyakkal való érintkezés után. Hasonlóképpen fontos kezet mosni a gyógyszerekkel és a fertőző betegekkel való érintkezés után, kontaktlencse behelyezése és kivétele előtt, WC-használat és pelenkázás után, orrfújás, köhögés, tüsszentés, valamint sebek és egyéb sérülések ellátása előtt és után. Külön figyeljünk oda kisgyermekeink kezének, valamint játékainak tisztaságára, a kicsik ugyanis szinte mindent a szájukba vesznek. Ha gyermekünk még mászik, ügyeljünk a padlózat tisztán tartására is!

A hatásos kézmosás mindig alapos. Használhatunk antibakteriális kézmosószert vagy szappant. A kézfejet és a tenyeret jól dörzsöljük át a mosószerrel meleg, folyó vízen. A kézmosás során a legtöbben kihagyják a hüvelykujj fölötti részt, erre külön figyeljünk oda. A mosószerrel legalább egy percig mossuk a kezünket, majd folyó vízzel (langyossal vagy meleggel) alaposan öblítsük le. Ezután papírtörlővel vagy saját törülközővel töröljük szárazra, mivel a nedves bőrön a baktériumok könnyen megtelepszenek. 

Érdekesség:

Kisgyermekünket úgy tudjuk a legkönnyebben rászoktatni a kézmosásra, ha a játékait folyó csapvíz alatt mosatjuk vele. Lehetőleg játék babák kezét mosassuk vele (használjon szappant vagy kézmosószert is!), közben többször is hívjuk fel a figyelmét a gyakori kézmosás fontosságára. A másik módszer, hogy a mosdó szélére állatos vagy mesefigurás szappant helyezünk el, mely csak az övé, és ezt hangsúlyozzuk is, ahogyan azt is, hogy szeretnénk látni, miként fogy el a szappan. Egy idő után a gyerek maga fogja kérni, hogy kezet moshasson!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..