home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A kávé szerelmeseinek nem indul jól az új év
2017.12.18.
LXXII. évf. 50. szám
A kávé szerelmeseinek nem indul jól az új év

Drágább lesz a mindennapi fekete — Csalódottság — Mikor szűnik meg a roaming az EU és a Nyugat-Balkán között? — Világörökség lett a szerb kóló

Drágább lesz a mindennapi fekete

Január 1-jétől legalább 10 százalékkal kerül majd többe a kávé, 2018 első napjától ugyanis megfizettetik a sokunk kedvenc italára kivetett jövedéki adót. Kilogrammonként több mint 100 dinárral emelkedik az ár, így például az eddig 220 dináros 20 dekás kiszerelésért az új esztendőben 242 dinárt kell majd fizetni. Habár a jövedéki adóról szóló törvény módosítása még az idén januárban hatályba lépett, bizonyos rendelkezéseinek alkalmazását a következő évre halasztották — így 2017-ben a kávé árát még nem emelték. Egyébként a cigarettára kiszabott jövedéki adó félévenkénti másfél dináros növelését is előirányozták 2020 végéig. Így a boltokban akár 6-7 dináros drágulással is számolhatunk — figyelmeztetnek a pénzügyi szakértők. (Blic)

 

Csalódottság

Csak két újabb uniós csatlakozási fejezet nyílt meg decemberben. Szerbia ezzel nem elégedett, több fejezet megnyitására állt készen az ország — nyilatkozta az európai integrációért felelős miniszter, Jadranka Joksimović a Szerbiai RTV-nek. A társasági jogról szóló 6. és a külkapcsolatokról szóló 30. fejezetet nyitotta meg az EU hétfőn Belgráddal. Szerbia legalább háromra számított, Németország, Svédország, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint Horvátország viszont nem támogatta a pénzügyi és költségvetési rendelkezésekről szóló 33. fejezet megnyitását. Az összesen 35 fejezetből ezekkel együtt eddig 12 nyílt meg. Szerbia abban reménykedik — fogalmazott a miniszter —, hogy ez nem politikai jelzés az unió részéről, és az ország csatlakozási folyamata nem lassul. Bizonyos várakozások szerint az év végéig akár a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó 9. és a halászatra vonatkozó 13. fejezet megnyitása is reális volt, hiszen Szerbia eljuttatta javaslatait Brüsszelnek. (Szerbiai RTV)

 

Mikor szűnik meg a roaming az EU és a Nyugat-Balkán között?

Egyelőre még biztosan nem. A digitális politikával megbízott európai biztos, Mariya Gabriel a jövő évi bulgáriai csúcstalálkozón ismerteti a roaming megszüntetésének tervét. Azt azonban hangsúlyozta, nem tudja, mikorra érhető el eredmény ezen a téren, hiszen az unión belül tíz évig folytak az egyeztetések. Az Európai Unióban június 15-én szűnt meg a roaming, az uniós polgárok az EU egész területén hazai díjszabás szerint telefonálhatnak, SMS-ezhetnek és mobilinternetezhetnek. Bulgária január 1-jén veszi át fél évre az EU soros elnökségét, május 17-én pedig Szófia lesz a házigazdája az unió és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójának. Ekkor kerülhet terítékre a téma, mely Szerbiát, Macedóniát, Montenegrót és Bosznia-Hercegovinát érinti. (Danas)

 

Világörökség lett a szerb kóló

A hagyományos szerb néptánc felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára — közölte csütörtökön a Szerb Néprajzi Múzeum. Erről az illetékes kormányközi testület a Dél-Koreában megtartott tizenkettedik rendes ülésén döntött. Szerbia UNESCO-nagykövete, Darko Tanasković azt nyilatkozta, minden ilyen elismerés hozzájárul az érintett nép és ország tekintélyének növeléséhez. A kóló esetében is erről van szó. Hozzátette, jelentős előkészületek folynak, hogy a guzlica, a szerbek körében népszerű egyhúros vonós hangszer is felkerüljön az emberiség szellemi kulturális örökségeit felsorakoztató listára. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..