home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A jubileumi tizedik
Tóth Tibor
2017.09.21.
LXXII. évf. 37. szám
A jubileumi tizedik

Tíz évvel ezelőtt néhány fiatal gondolt egyet, és a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ udvarában birkapaprikás-főző versenyt rendezett.

Az esemény évről évre egyre terebélyesedett, csakhamar kinőtte a legrégebbi vajdasági magyar művelődési egyesület udvarát, így a Gödör sportpályára helyezték át. A tartalom is bővült, a főzésen kívül egyre több program közül választhattak a helyszínre látogatók.

Az idei, jubileumi X. Hagyományőrző Nap még szikrázó napsütésben, birkapaprikás-főző versennyel kezdődött, melyre nemcsak Vajdaság egész területéről, hanem Magyarországról és Horvátországból is érkeztek részvevők. Lobogott a tűz a bográcsok alatt, a lágy nyári szellő villámgyorsan repítette az ínycsiklandó illatokat, így az is a bográcsok körül találta magát, aki nem rajong különösebben a birkáért. A zsűrinek — Németh József Venesz-díjas szakács, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnöke, valamint Slobodan Bedičin és Zelenka Antal helyi lakosok — ezúttal sem volt egyszerű dolga, végül hosszas kóstolgatás után a kalocsai Piros Rózsa tánccsoport csapatát hirdette ki győztesnek, a második helyen a pélmonostoriak végeztek, a képzeletbeli dobogó legalsó fokára pedig a kúlai Kis Péter és csapata állhatott fel. A dobogósok meghívást kaptak Kalocsára, a hétvégén megrendezendő Paprikanapokra.


Fotó: Szabó Attila

Amíg a bográcsokban főtt a finomság, addig a zöld gyepen négy kispályás csapat (Kalocsa, Topolya, Zenta, Kúla) szállt harcba az elsőségért. Fordulatokban, izgalmakban gazdag találkozók után az első helyet a zentaiak szerezték meg.

Az eseményen Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke az alapítvány eddigi eredményeiről tartott értékelőt. Elmondta, hogy Kúlán 56 gazdaság nyert támogatást 41 millió dinár értékben a Prosperitati Alapítvány mezőgazdasági jellegű pályázatain. Tájékoztatta a termelőket a negyedik pályázati kör nyújtotta lehetőségekről, majd a termelőkkel együtt megtekintette azokat a mezőgazdasági gépeket, amelyeket az alapítvány segítségével vásároltak a gazdák.


Fotó: Kozma Lívia

A művelődési műsor kezdetére viharfelhők gyűltek össze a Gödör fölött, ám a fellépők ezúttal is kitettek magukért, és az egyre intenzívebb eső ellenére is hozták a kiváló formájukat. Elsőként Valka Károly, Kúla község alpolgármestere üdvözölte a szép számban érkezett jelenlevőket, majd Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte a térségben élők példaértékű szorgalmát, további sikeres munkát kívánt a kúlaiaknak, és azt is elmondta, hogy képviselőtársaival együtt a jövőben is mindent megtesz a szórványban élő magyarságért.

Dr. Bálint József, Kúla testvértelepülésének, Kalocsának a polgármestere a nyolc éve létrejött testvérvárosi kapcsolat jelentőségét méltatta. A köszöntőket követő művelődési műsorban fellépett a Népkör MMK Napraforgó és Ibolya néptánccsoportja, Fenyvesi Petronella népdalénekes, a Durmitor Művelődési Egyesület tánccsoportja és a kalocsai Piros Rózsa néptánccsoport. A VMSZ Női Fórumának helyi szervezete könyvcsomagot ajándékozott annak a tizenhárom elsősnek, aki magyar nyelven kezdte meg a tanévet. Az ünnepségen külön köszöntötték Blaskó Erzsébetet, a helyi Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatónőjét, aki több mandátumon át vezette az oktatási intézményt.

Az ünnepi műsor befejeztével az óbecsei Jóbarátok zenekar húzta a talpalávalót egészen a késő esti órákig. A X. Hagyományőrző Napokon több kézműves kínálta portékáját, úgyhogy a látogatók számos hagyományos termék közül válogathattak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..