home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A jó szárma titka
Lőrinc Natália
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám
A jó szárma titka

November elején tartották meg Tóbán a III. szármafőző fesztivált. A részvevőket a sűrű köd és a csípős hideg sem riasztotta vissza. Miután a csapatok megérkeztek, kiválasztották a megfelelő helyet, felállították a bográcsokat, és már főhetett is az otthon előkészített, feltekert szárma.

A versenyzőket, vendégeket Ördög Szilvia, a női szervezet tagja köszöntötte. Elmondta, hogy a tizenhat csapat Magyarcsernyéről, Kisoroszról, Szerbcsernyéről, Tamásfalváról, Tordáról, Aleksandrovóról és Ótelekről érkezett. A rendezvényen, melyet a magyarcsernyei önkormányzat és a tartományi titkárság támogatott, a helybelieket öt csapat képviselte. 

Az ótelekiek nevében Mezei Árpád nyilatkozott:

— Vendégként már tavaly is itt voltunk, a mostani alkalom azonban egészen más, hiszen főzünk is. Nagyon izgulunk, hogy jól sikerüljön az ételünk. Romániából nyolcan érkeztünk, és a munkában mindenki részt vesz: ki kavargat, ki tüzel, ki ízesít, a főszakácsunk pedig Mezei Julianna. Az ő receptje alapján készül a székely típusú töltött káposzta, disznó- és borjúhúsból. Emellett kolbász és füstölt gömböc is került a bográcsba. A fűszernövények közül babérlevelet, kaprot és csombort használtunk.

Kora délután a zsűri meghozta a döntését: az első helyen a szerbcsernyei női szervezet végzett, második lett a tamásfalvi Lila Akác kézimunkacsoport, a harmadik helyezést pedig az aleksandrovói női szervezet érdemelte ki. Különdíjat kapott a nagykikindai csapat, a magyarcsernyei női szervezet és a tóbai Konyhatündérek.

Radovan Subin amatőr királyi szakács Nagykikindáról érkezett. Elmondta, hogy a bírák az étel színére, ízére és kinézetére helyezték a hangsúlyt.

— Az étel — melyből kihagyhatatlan a füstölt csont és a kolbász — levének áttetszőnek kell lennie. A jó szárma titka a lassú tűzön való főzés, a húsba viszont nem szabad köménymagot és tojást keverni. A legjobb szárma futaki káposztából készül — hangsúlyozta a zsűri elnöke. 

A hangulatfelelős Nyerges Ármin tordai zenész volt. Sokan táncra is perdültek, hogy egy kicsit felmelegedjenek.

A tóbai női szervezet 22 tagja kitett magáért. Meleg teával és zsíros kenyérrel kedveskedtek a jelenlévőknek. Mindenki tudta a feladatát, és a program zökkenőmentesen folyt. A nap közös ebéddel ért véget a szépen feldíszített teremben, ahol természetesen finom szármát tálaltak fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..