home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A jó és a rossz küzdelme
Tóth Lívia
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám
A jó és a rossz küzdelme

- Szabó Attila fotói

Musicallel indult az évad a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Frank Wildhorn lebilincselően izgalmas darabját, a Jekyll és Hyde-ot láthatták az érdeklődők július 6-án, 7-én és 8-án. A borzongatóan démoni mű története alapján Henry Jekyll, a jó nevű orvos külön...

- Szabó Attila fotói

Musicallel indult az évad a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Frank Wildhorn lebilincselően izgalmas darabját, a Jekyll és Hyde-ot láthatták az érdeklődők július 6-án, 7-én és 8-án. A borzongatóan démoni mű története alapján Henry Jekyll, a jó nevű orvos különleges széruma, amely elválasztja egymástól az emberben lakozó jót és gonoszt, vérfürdőhöz vezet.
Magyarországon 2001-ben a Musical Színház mutatta be az alkotást, mely kisebb szünetekkel több évig volt látható Békéscsabán, Nyíregyházán, Szegeden, majd Budapesten is. Most, 11 évvel az első magyar premier után a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójában került ismét színre. Érdekessége, hogy a főszereplők ugyanazok, mint egy évtizede: Tunyogi Bernadett Emmát, Janza Kata Lucyt, Molnár László viszont nemcsak Jekyllt és Hyde-ot személyesíti meg, hanem a rendezést is jegyzi.
A skizofrénia témakörét előtérbe helyező darabban minden kétséget kizáróan Molnár Lászlónak van a legnehezebb dolga, hiszen az egész előadás során két jellemet kell magára öltenie, ám ezt kiválóan oldja meg. Habár a fizikai átváltozása minimális, szinte csak a haját engedi ki, illetve köti össze egyik vagy másik énje során, mégis nyilvánvaló a csere, mert az egész lénye tükrözi. A legzseniálisabb mindenképpen az a jelenet, amikor egy dalon belül küzd a kettősséggel, mert nemcsak hangnemet vált, hanem hol az egyik, hol a másik arcát fordítja felénk. Játéka képi szempontból is látványos, a kör alakú díszletrészben áll, amely kettéválik, és két gyűrűként mozog körülötte.
A kultuszmusical eseményeit kiegészítő monumentális díszletet Kentaur tervezte. A Dóm téri színpadon több mint húsz helyszín jelenik meg, közöttük egy templom, laboratórium, vasútállomás is. Ezúttal sem maradnak el a pirotechnikai effektusok, a laborasztal mellett egy ember is kigyullad, vér is folyik - habár az erőszakos cselekmények gyakoriságához mérten elég kevés.
A korabeli ködös London hátborzongató hangulatának felidézéséhez hozzájárul a többi szereplő is: Forgács Péter (John Utterson), Krasznai Tamás (Sir Danvers Carew), Borbás Erika (Nelli), Nagy Balázs (Simon Stride) stb. Közreműködik a Győri Nemzeti Színház Tánckara és Zenekara.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..