home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A jó együttműködés folytatását várják a magyar-szerb kormányüléstől a belgrádi kormány tagjai
MTI
2016.11.20.
LXXI. évf. 46. szám
A jó együttműködés folytatását várják a magyar-szerb kormányüléstől a belgrádi kormány tagjai

A jó magyar-szerb együttműködés folytatását várják a vasárnap a dél-szerbiai Nišben kezdődött közös kormányüléstől a szerb kormány tagjai. Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélése előtt a Pannon RTV helyszíni stábjának azt mondta: az ilyen kormányülések a jó és baráti viszony folytatását jelzik, és szinte már hagyománnyá váltak a két ország között.

A gazdasági és a politikai kapcsolatok is kiemelkedően jók — húzta alá a szerb diplomácia vezetője, majd örömének adott hangot, hogy a magyar kormányfő és a külügyminiszter is pozitívan nyilatkozik Szerbiáról a nemzetközi fórumokon. „Ez számunkra óriási politikai tőke” — szögezte le Ivica Dačić.

Hozzátette, hogy a gazdasági kapcsolatok mellett az oktatás, a kultúra, az infrastruktúra és az energetika területén számít további gyümölcsöző együttműködésre.

Goran Knežević gazdasági miniszter szintén a két kormány kiemelkedően jó kapcsolatairól beszélt a sajtónak. Mint mondta, ezeket a viszonyokat szeretnék tovább mélyíteni a vasárnap kezdődötthöz hasonló kétoldalú találkozókkal. Több nagy projektre is felhívta a figyelmet, mint amilyen az újabb határátkelők nyitása a két ország között, a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése, autóutak építése, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia számít a magyar vállalatok részvételére a szerbiai privatizációban, illetve arra a magyar segítségre, amelyet Budapest a kis- és közepes vállalkozások fejlesztése terén nyújtani tud.

Szerbia szeretne az Európát sújtó migránsválság megoldásának részévé válni — fogalmazott Zoran Đorđević védelmi miniszter. Belgrád arra keresi a választ, hogyan segíthet az Európai Uniónak a válság megoldásában. A nyugat-balkáni ország azt szeretné, hogy ne csak tranzitállomás legyen, vagy olyan ország, ahol összegyűlnek a migránsok, hanem a rendszer valódi és hatékony része.

A magyar-szerb kormányülést hétfőn tartják Nišben. A tárcavezetők elsősorban a gazdasági kapcsolatok erősítéséről, a migrációs válságról, valamint a regionális stabilitás biztosításáról tárgyalnak, emellett egyezményt írnak alá a szerb uniós csatlakozási tárgyalások támogatásáról, valamint a Tisza nemzetközi hajózási útvonallá nyilvánításáról. Délután üzleti fórumot tartanak, amelyen mintegy 250 vállalkozó vesz részt, valamint megnyitják az OTP Bank regionális központját.


Nyitókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balról) és Ivica Dačić szerb külügyminiszter Nišben 2016. november 20-án. A magyar miniszter a szerb-magyar csúcstalálkozóra érkezett a dél-szerbiai városba (MTI-fotó: KKM/Szabó Árpád)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..