home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A japán autók jelene a világban
Lábadi Loránd
2018.05.26.
LXXIII. évf. 20. szám
A japán autók jelene a világban

Honda, Mazda, Mitsubishi, Suzuki, Subaru, Toyota, Nissan

Honda, Mazda, Mitsubishi, Suzuki

A Honda, a Mazda, a Mitsubishi és a Suzuki Japán autónagykövetei, melyek meghódították az egész világot, illetve sikeresen helytállnak a piacon. Benzin- vagy dízelmotor, esetleg elektromos autó — a siker minden esetben garantált, sőt, lehet, hogy ezek az autók az úttörők, és más gyárak igyekeznek lépést tartani velük. Ezek a járművek a japán munkamorál megtestesítői.

A Honda 1948 és 1950 között jött létre, viszont nem autókat gyártott, hanem motorkerékpárokat. És ez sem haladt zökkenőmentesen, így a kényszer azt diktálta a cég mérnökeinek, hogy a vásárolt benzinmotorokat ráépítsék a meglevő kerékpárokra. A kreativitásnak és a kitartásnak köszönhetően a Honda rövid idő alatt a világ vezető motorkerékpár-gyártója lett. Így valóra vált az álom, sikerült kifejleszteni egy tökéletes kétkerekűt. Honda úr szlogenje, mivel neki ilyen is van: Az álmok ereje. A cég hosszú ideig csak motorkerékpárok fejlesztésével és készítésével foglalkozott, viszont 1963-ban megjelent az első autó — kizárólag a japán piacon. E modellnek hihetetlenül magas a műszaki színvonala, ezért nagyon sok kimagasló helyezést ért el a motorsportban.

Következzék most néhány fontosabb dátum, mely a gyártó sikereit bizonyítja: 1965-ben győzelem a Formula--1-es versenyen, 1974-ben világhírűvé vált a Honda Civic, 1988-ban a Honda a Formula--1-es McLaren csapat partnere lett, és 16 versenyből 15 első helyezést szerzett, 2006-ban megjelent a Honda Jet repülőgép, ugyanebben az évben bemutatták a hidrogénmeghajtású autót, vagyis az FCX-et, és még sorolhatnánk, hiszen a Honda kisgépekről még nem is ejtettünk szót. És ugyanígy megemlíthetnénk az egymilliomodik Accordot is. A Honda ma a világ egyik vezető autógyártója, és emellett a legtöbb belső égésű motor előállítója is. Az sem véletlen, hogy nagymértékben uralja az európai, ezen belül pedig a magyarországi piacot. Hazánkban is egyre többen választják ezt a márkát.

*

A Mazda pályafutása 1931-ben kezdődött, amikor eladásra kínálta az első háromkerekű járművét, a Mazdagót. A háború szele azonban ezt a gyárat is elérte, ezért kénytelen volt fegyverkészítéssel foglalkozni. A nehéz évek után az üzemnek sikerült valamennyire talpra állnia, és az autógyártás felé kezdett el haladni. Az út nem volt zökkenőmentes, egyik pénzügyi válság követte a másikat, és csak 1960-ban sikerült új kocsit készíteni R360-as néven, majd ezt követte a Mazda Carol. Egyik modell sem húzta ki a céget a válságból, ezért szükségessé vált egy szorosabb együttműködés a Forddal.

Ez elindította a Mazdát a siker útján, amit manapság is tapasztalunk, látván a legújabb modelleket, a szép külalakot és vonalvezetést, sőt, az elektronikát, mely nem hiányozhat az autóból. Az összes modell közül a Mazda 2 és a Mazda 3, illetve a Mazda 6 hozta a várt sikert, ezekből fejlesztették tovább a többi típust is. A cég a korszerű és energiatakarékos motorok gyártásában is részt kíván venni, továbbá a környezetszennyezést is szeretné fékezni, ami a Mazda számára egy olyan kaland, amely során már eredmények is születtek. A hidrogén és a hidrogén-hibrid modellek révén, illetve az elektromos autók gyártásában, további fejlesztésében óriási siker várható. A jól szervezett pótalkatrészellátásnak köszönhetően, valamint a megbízhatóság miatt sokan választják ezeket a járműveket.

*

A Mitsubishi jelentése: három gyémánt. És ez a cég emblémája már 1914 óta. A gyár sokszínű profilja szavatolja a hírnevet — gondoljunk csak a teherautó- vagy gőzmozdonygyártásra, illetve az első repülőgépre is, mely 1921-ben emelkedett a levegőbe.

A Mitsubishi Motors szakemberei óriási léptékű fejlesztéseket végeznek a kifinomult motortechnika terén. Többszelepes vezérlés, elektronikus befecskendezés, közvetlen benzinbefecskendezés, összkerékmeghajtás, elektronikus motor- és futóműfelügyeleti rendszer, valamint magas szintű biztonsági és környezetvédelmi megoldások jellemzik ezeket az autókat. A vállalat üzleti filozófiája talán furcsán hangzik: a vásárló kiszolgálása nem a jármű eladásával ér véget, hanem akkor kezdődik. A Pajero terepjáró a megbízhatóság és a kitartás terén bizonyított, ez az egyik legkelendőbb dzsip. Ezzel a modellel egy újabb fejezet kezdődött a terepjárók történetében. Ugyanez a változás tapasztalható az utcai autók terén is, hiszen egyre többen választják a Mitsubishit. Ezeket a gépjárműveket ritkán láthatjuk autójavító műhelyekben, ami a megbízhatóságukra utal.

*

A Suzuki autók története 1920-ban indult egy modern szövőgéppel, mely szinte sosem hibásodott meg, így az üzemeknek nem kellett újakat vásárolniuk. Ennek következtében csökkent a kereslet, ez pedig rosszul hatott a cég anyagi helyzetére. Ezért egy újfajta terméket kellett kitalálni, melyből a hiány fedezhető. A megoldás: segédmotorral meghajtott kerékpár. Siker volt a javából, ezért a cég vezetői úgy gondolták, ha már a szövőgép és a motorkerékpár is kelendő volt, akkor következhet a négykerekű is, a Suzulight. Ezt követte az LJ80-as négykerék-meghajtású Suzuki, melyben egy négyütemű, 800 köbcentis motor található.

A ’80-as években a Suzuki Maruti remek eladási mutatókat produkált. A Vitora a terepjárók piacán hódított, hiszen kisméretű, alacsony üzemanyag-fogyasztású és megbízható. A magyarországi és a szerbiai piacon is közkedveltté vált a Wagon R, mely teherhordásra is alkalmas. A vállalat több országban is gyárat nyitott, hogy a helyi piacra alacsony előállítási költséggel tudjon autót kibocsátani. A Suzuki évről évre növeli a termelést, bámulatos számokról beszélünk, ami az értékesített járműveket illeti. A Swift további nagy vásárlótömeget mozgósít, ezzel növelve az elégedett autótulajdonosok táborát. Nagyon sokan választják mind a kis, városi modelleket, mind a terepjárókat, valamint a családi autókat is. Természetesen ennek a márkának is meg van oldva a pótalkatrészellátása, illetve jól működő szervizhálózata is működik.

 

Subaru, Toyota, Nissan

A Subarut sem kerülhette el a háború vihara, hiszen nem az emberiség javára való termékeket állított elő — például autót, kerékpárt, szövőgépet vagy motorkerékpárt —, hanem repülőgépeket és egyéb felszereléseket. A háború után a megmaradt alkatrészeket és gépsorokat felhasználva — természetesen jó nagy átalakítás után — belefogtak a Fuji Rabbit robogó gyártásába. Mivel a cég vezetői egy újabb termékkel szerettek volna a japán piacon maradni, elkezdtek a személygépkocsik tervezésével foglalkozni.

A fáradságos munka meghozta a gyümölcsét, így 1958-ban megszületett a Subaru 360-as. A 356 köbcentis, léghűtéses, kétütemű motorú járművet a kisautók kategóriájába sorolták be, és olcsónak számított. Az üzemanyag-fogyasztása is rendkívül alacsony volt, tehát az átlagember is meg tudta engedni magának ezt a gépjárművet. 1956-ban egy több szempontból is igen formabontó autót gyártottak, hiszen itt szerelték be először a boxermotort, mely a Subaru védjegyévé vált. Szerették volna meghódítani a külföldi piacot is, az élre törni, ezért kénytelenek voltak kisebb módosításokat eszközölni, melyek kielégítették más országok követelményeit.

A könnyű gépjárműveken kívül hamarosan megjelentek a nehezebb modellek is, természetesen a megfelelő teljesítményű motorokkal. Az újítások között szerepelt az összkerékhajtás is. Nálunk sajnos nem hódított ez a márka, nem vált igazán ismertté. Sokan nem is sejtik, hogy milyen megbízható autóról van szó. A felszereltsége is szinte megegyezik bármely más modellével. Egyvalami azonban lehet, hogy segíteni fog a rohamosabb elterjedésben, ez pedig az ára, mely nem elhanyagolható szempont. Ami a pótalkatrészeket illeti, az sem okoz ma semmilyen gondot, mivel vannak márkaszervizek, ahol a legapróbb alkatrésztől a legnagyobbig minden megtalálható.

*

A Toyota története 1937-ben kezdődött, amikor is önálló autógyár lett. Ekkor változott a név Toyodáról Toyotára. Elkezdtek behatóbban foglalkozni a kéthengeres motorokkal, de ezek igen gyenge teljesítményűnek számítottak, ezért nem tudták felhasználni őket a kisebb teherautók gyártásánál. Érdekesség, hogy ebben az üzemben semmilyen alkatrészt nem raktároztak el, mivel a gyárba érkezésekor rögtön beszerelték a járműbe. Tehát nem volt szükség hatalmas raktárépületekre, így olcsóbbá vált a termelés és a végtermék is. SA néven 1947-ben megszületett az első autó — 995 köbcentis, 27 lóerős motorral, 87 kilométeres óránkénti végsebességgel. Olcsó és egyúttal megbízható kocsi, ezért a japánok tömegesen vásárolták.

A cég szakemberei behatóan tanulmányozták a német technológiát, sőt, a szakmai tapasztalatuk bővítése érdekében még német autógyárakban is megfordultak. Amikor az SA piacra került, a kritikusok szerint egy kicsit hasonlított a VW bogárra. Ez a megállapítás kívülről nézve talán meg is állta a helyét, ám a lemezborítás alatt egyáltalán nem lehetett találni semmi közöset a két kocsiban, hiszen a motor vízhűtéses volt, nem pedig léghűtéses, és egysoros négyhengeres. 1954-ben debütált az első kis haszonjármű, a Toyota Stout, melyet a vásárlók nagyon megszerettek, mivel teherhordásra is kiváló volt, és különösebb karbantartást sem igényelt. Ennek köszönhetően a ’80-as évekig a termelésben maradt. 1950-ben amerikai felkérésre elkészült az első terepjáró, mely egy 3,4 literes, soros hathengeres motorral rótta a járhatatlan utakat. A Land Cruiser sokadik generációja van jelen a dzsipek népes családjában, és a világon szinte mindenhol megtalálható, ahol a terepviszonyok olyan mostohák, hogy más jármű nem boldogul.

A ’60-as években a cég egy merész ötlettel állt elő, mellyel nem az átlagembert célozta meg, hanem inkább a jómódúakat. A gyárból kikerült drága járművek érzékeltették a vásárlókkal, hogy csúcsmodellekről van szó. Az átlagemberek nélkül azonban nem lenne igazi az autóipar, ezért a gyár ismét ehhez a réteghez szólt, és hogy egy kicsit kiengesztelje a tábort, újabbnál újabb kisautókat kínált, persze sok extrával. A Toyota autók bármely kategóriája messze földön híres a megbízhatóságról és a kort megelőző technikai újításokról.

*

A Nissan mint vállalkozás 1935-ben kezdett el gépkocsikkal foglalkozni, melyek akkor még Datsun néven futottak. 1983-ban szűnt meg ez a márka, és a Nissan lett az új elnevezés. Nagy elismerésnek tekinthető, hogy a Nissan Sunny a ’70-es években az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal üzemanyagtesztjén az első helyen végzett. Megemlíthetjük továbbá a Primerát vagy a méltán közkedvelt Micrát is, hiszen ezek is nagyon kevés üzemanyagot fogyasztanak. A terepjárók közül a Qashqai és az X-Trail vált igazán híressé. Ez a márka is szinte teljes mértékben kielégíti még a legigényesebb vásárlót is. A hazai gépkocsieladás nagyon csekély hányadát birtokolja ez a gyártó, ám meglehet, hogy változni fog a helyzet, hiszen a megfelelő ár, a jól működő szervizhálózat, valamint a pótalkatrészek biztonságos beszerzése ebbe az irányba mutat.

Végezetül következzen egy rövid összefoglaló a japán autók legjobb tulajdonságairól: megbízható motor, szép vonalvezetésű külalak, a legmagasabb biztonsági előírások maradéktalan betartása és korszerű elektronika. Ezek az autók mindenhol a legelőkelőbb helyen szerepelnek — köszönhetően a gyártásban részt vevő alkalmazottaknak, akik lelkiismeretes munkával járulnak hozzá a sikerhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..