home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A hosszú snittek éjszakája
Brasnyó Zoltán
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
A hosszú snittek éjszakája

Ha egy cseppnyi késéssel is, de a megfelelő alázattal és érdeklődéssel szeretnék írni a Birdmanről. No nem azért, mert a legutóbbi Oscar-gála fődíjasáról van szó, mely az Amerikai Filmakadémia négy aranyszobrocskáját zsebelte be, hanem azért, mert ilyen tisztességes iparosmunkát, egyszersmind művészi szempontból már nehezebben megfogható filmet régen láttam.

Szerethető? Élvezhető? Igen. Követhető, érthető és megmagyarázható? Kevésbé vagy inkább időnként. (Ember)kísérleti hosszú snittes önmarcangolás egy olyan rendezőtől, aki eddig szinte mindent jól csinált.

Nem véletlenül használtam az alázat szót: Alejandro González Iñárritu mozijának elkészítéséhez embertelen mennyiségű munkára, kőkemény összpontosításra és kitartásra volt szükség. Hogy mindez mennyire térült meg a nézőknél, annyin múlott, mint egy drótkötéltáncos élete, ha netán másnaposan mászik fel a tartórúdra. Az alkotás sikert aratott, bár a bemutatók előtt Iñárritunak bizonyára volt néhány álmatlan éjszakája. A drótkötéltáncos-párhuzam sem véletlen, hiszen ezzel példálózott maga a mexikói rendező is: a forgatás előtt egy felhőkarcolók között egyensúlyozó artistáról készült fotót küldött körbe a színészeknek azzal az üzenettel, hogy „ebbe vagy belebukunk, vagy óriási siker lesz”. Az utóbbi történt, és sokszor még a legfinnyásabb kritikusok sem tudták lehúzni a Birdmant, már csak azért sem, mert miután végignézzük, ha katarzist nem is, mély tiszteletet azért mindenképpen érzünk.

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című 119 perces mozi Riggan Thomas életének sorsdöntő napjait mutatja be. Az egykori hollywoodi filmcsillag egyre inkább a feledés homályába vész. Sem Twittere, sem Facebook-oldala, de még csak celebpartikon készített szelfijei sincsenek. Korosodó sztárként egyre inkább érzi, esélyei lassacskán elfogynak. A nagy durranás ugyan már megvolt, a reflektorfény azonban manapság már elkerüli. A Michael Keaton által egyébként zseniálisan megformált karakter valaha egy legendás képregényhőst alakított a mozikban. Hiába szárnyalt akkor Birdmanként, azóta nem nagyon keresik, és most egyetlen utolsó kétségbeesett rohammal próbálja visszahódítani magának a népszerűséget. A Broadwayn próbál szerencsét: íróként, producerként és főszereplőként vesz részt egy színházi előadásban, már ha egyáltalán összeáll a produkció.

A három napot felölelő történet során folyton-folyvást összetűzésbe kerül a családjával, a kollégáival, az ellenségeivel és a kegyetlen kritikusokkal. Az előadás létrejöttét az is nehezíti, hogy saját belső démonaival, kényszerképzeteivel és meghasonlott személyiségével is viaskodik. Edward Norton már egy másik generációt képvisel, a babonás, öntelt fiatal művészt, aki úgy érzi, bármihez nyúl is hozzá, az arannyá válik a kezében. A látszat azonban csal: mindketten hasonló komplexusokkal és félelmekkel küzdenek, a feledéstől, a közömbösségtől és a középszerűségtől rettegnek. Számos párhuzam vonható a filmben megforduló karakterek és az őket játszó színészek között: Michael Keaton maga is alakított már szuperhőst: ő volt az első Batman Tim Burton mozijában, a Denevéremberben — talán nem túlzás, ha azt mondjuk, ő rakta le a még mindig népszerű képregényfilmek alapját. A legtöbben Bruce Wayne-ként azonosítják. Edward Nortont egyébként végletekig maximalista színészként jellemzik a kollégái.

Ha úgy ülünk le megnézni a 87. Oscar-gálán a legjobb filmként díjazott Birdmant, hogy szinte semmilyen információink nincsenek a filmről, akkor néhány perc után jövünk csak rá, hogy mit is látunk valójában: egy látszólag teljesen vágatlan, folyamatosan lüktető és hullámzó történetfolyamot, melyet nem lesz könnyű megérteni, és melybe csak nagy odafigyelés árán tudunk majd valahol belekapaszkodni. Miközben megpróbáljuk a fejünkben valahogyan elrendezni a sztorit és a szereplők dialógusait, azon kezdünk majd el agyalni, vajon hol volt a vágás, és milyen boszorkányos módszerekkel hajtották végre. Mert végrehajtották. A látható vágások száma azonban mindössze tizenhat.

A Birdmant két hónap alatt forgatták le, Michael Keaton pedig hat éve nem szerepelt a mozivásznon, és a világ legnehezebb szerepeként jellemezte Riggan karakterét. A Birdman utolsó jelenetéről vélemények, kritikák, elismerő vagy éppen elmarasztaló szavak garmadája jelent meg a bemutató után. Hogy ki hogyan értelmezi, azt mindenkinek magának kell eldöntenie, a legfontosabb kérdés azonban az, hogy hogyan emlékezünk majd a 21 gramm és a Biutiful rendezőjének technikai szempontból mindenképpen korszakalkotó munkájára. Merész stílusgyakorlat vagy létünk mély, emberi érzésekkel, félelmekkel és gyarló hibákkal illusztrált kórképe? Nézzék meg, amikor csak tehetik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..