home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A herceg nyugdíjba vonul
Talpai Lóránt
2017.05.15.
LXXII. évf. 19. szám
A herceg nyugdíjba vonul

Visszavonul a közszerepléstől Fülöp herceg — Emmanuel Macron lett Franciaország új elnöke — Nyolcéves mélyponton az euróövezeti munkanélküliségi ráta

Világkép

Összeállította: TALPAI Lóránt

 

Visszavonul a közszerepléstől Fülöp herceg

A brit királyi ház tisztviselőinek rendkívüli értekezletén jelentették be, hogy Fülöp herceg elbúcsúzik a közügyektől, vagyis nyugdíjba vonul. Az első számú londoni királyi rezidencia hivatalos közleménye szerint a herceg augusztus végéig eleget tesz az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogad el meghívást ilyen eseményekre. A most kilencvenöt éves Fülöp egész életében nyíltszívű volt, a legunalmasabb eseményeket is érdekesebbé tette néhány humoros megjegyzéssel. Sosem félt kimondani azt, amit valójában gondol, és bár ebből eredően olykor igen negatív hangvételű szalagcímek kerekedtek, sosem fogta vissza magát. Bátran sértegette a világ legnagyobb sztárjait, ha éppen az idegeire mentek, Elton John és Tom Jones sem úszta meg a kioktatást. Baklövései és poénjai tették őt szerethetővé.

Emmanuel Macron lett Franciaország új elnöke

Harminc százalék előnnyel győzte le Emmanuel Macron Marine Le Pent. Az új elnök a szavazatok 65,8 százalékát kapta meg, ellenfele pedig 34,2 százalékot szerzett. A modern kori francia történelemben most először fordult elő, hogy sem a hagyományos jobb-, sem a baloldal jelöltje nem jutott be az elnökválasztás második fordulójába. Mint ismeretes, két hete Macron a szavazatok 24 százalékát kapta meg, Le Pen pedig 21 százalékkal jutott be a második fordulóba. A jobbközép jelölt, François Fillon 20, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon pedig 19,6 százalékot kapott. Az elmúlt öt évben kormányzó Szocialista Párt hatalmasat bukott, jelöltje alig több mint 6 százalékot szerzett. A közvélemény-kutatók mindvégig egybehangzóan azt állították, hogy Macron az egyértelmű esélyes, ha Le Pennel kerül szembe a második körben.

Nyolcéves mélyponton az euróövezeti munkanélküliségi ráta

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legújabb kimutatása szerint márciusban nyolcéves mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. Az unió 28 tagállamában a februári 8,1 százalék után márciusban 8 százalékon állt a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta. Ez a legalacsonyabb szint 2009 januárja óta. Egy évvel korábban, 2016 márciusában 8,7 százalék volt. Márciusban az Eurostat adatai szerint csaknem 20 millióan voltak munka nélkül az EU-ban, ebből az euróövezetben 15,5 millióan. Februárhoz képest a munkanélküliek száma 56 000-rel csökkent az EU-ban és 5000-rel az euróövezetben. A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát márciusban a Cseh Köztársaságban regisztrálták, 3,2 százalékosat, ezt követi Németország 3,9, Málta 4,1, majd Magyarország 4,3 százalékkal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..