home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A hazugok ellentámadásai
Talpai Lóránt
2010.06.02.
LXV. évf. 22. szám

A magyar parlament nagy többséggel szavazta meg a kettős álompolgárság könnyített eljárásban való megszerzéséről szóló törvényt. A szavazás szépséghibáját azok a körök okozták, amelyektől várható is volt: a szocialisták soraiból szinte bizonyosan szándékosan huszonegy képviselő távol maradt, pontosa...

A magyar parlament nagy többséggel szavazta meg a kettős álompolgárság könnyített eljárásban való megszerzéséről szóló törvényt. A szavazás szépséghibáját azok a körök okozták, amelyektől várható is volt: a szocialisták soraiból szinte bizonyosan szándékosan huszonegy képviselő távol maradt, pontosabban lekéste az ülést. Kiemelhető közülük a KovácsLendvai-duó, amely még a 2010. évben is (ki gondolta volna ezt harminc évvel ezelőtt!) képviseli az ún. homo kadaricus típust. A törvényre mindössze hárman szavaztak nemmel. Könnyen ki lehetett találni, hogy Molnár Csabán és Szanyi Tiboron kívül ki a harmadik. Hát persze hogy Gyurcsány Ferenc, a lehető legelképesztőbb küldetéstudattal született magyar politikus! Az ő módszerei azonban nem is annyira a Kádár-korszakban keresendők, hanem inkább a Rákosi-korszakban.
Érdemes elgondolkodni a szavazást követő szövegelésén, melyben újra az igaz szó vagy az igazság megszentségtelenítésének módszerével próbálkozik. Azért nem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mert szerinte az akarva-akaratlanul ,,egy rosszízű külpolitikai diktátumnak látszik" a régió más országaiból, jóllehet a törvény egy valóságosan létező történelmi sebet szeretne fertőtleníteni. A magyar Országgyűlés nemzeti lelkesültségében a tűzzel játszik, és mostani döntésével ,,kibillenti a biztonság és nyugalom kerékvágásából" a történelmet - írta blogjában Gyurcsány Ferenc.
Azt persze nem említette meg, hogy ő nemhogy csak a tűzzel játszott, hanem meg is mutatta, hogyan lehet tüzet szítani, tüntetések szétverésére parancsot adni, emberek szemét kilövetni, rendőrterrort alkalmazni, állandó gyűlöletet kelteni a határon túli magyarság ellen.
A ,,legszínvonalasabb" választ a kettős állampolgárságra azonban a szlovák kormány és kormányfője adta, aki saját paranoiájába lassan teljesen beleőrül. Szlovákia a lehető legszégyenteljesebb módon még aznap, azaz a magyarországi szavazás napján megszigorította az állampolgársági törvényt. A szlovák kormány döntése után az állampolgársági törvény megszigorításáról szóló javaslatot a parlament elé terjesztették. Ezen a rendkívüli ülésen a honatyák gyorsított eljárásban megvitatták a szlovák állampolgársági törvény módosításának tervezetét, melyet a kormány terjeszt a testület elé. A javaslatok, akár már június elsején törvényerőre léphetnek.
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter pedig azonnal megpróbált külföldön, pontosabban Hágában szövetségeseket keresni, illetve félretájékoztatni az amúgy is teljesen ''rózsaszín ködön át” látó európai politikusokat, bürökrátákat.
Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főbiztosa óvatosságra intett az olyan lépésekben, amelyek esetében egy állam a vele szomszédos állam polgárai jelentős számban ott élő csoportjának biztosítja az állampolgárság lehetőségét. ,,Állampolgárságot tömeges méretekben garantálni destabilizáló hatású lehet, ezért nem szabad támogatni. Minden más esetben azonban kétoldalú megbeszélésekre kell törekedni. Különösen érvényes ez Magyarországra és Szlovákiára, mely országok partnerek az Európai Unióban és a NATO-ban" - fogalmazott a norvég politikus.
Természetesen ''magától értetődik”, hogy a világtörténelemben minden negatív precedenst a magyarokkal kell kezdeni. Esztelenül fel lehet darabolni egy országot.
Az újonnan létrejött országoknak kötelességük széleskörű autonómiát biztosítani a magyar kisebbségnek, de ez nem valósult meg sehol sem. Persze, ennek elmulasztása miatt egyetlen ország sem kapott soha nemzetközi figyelmeztetést. És még az anyaország állampolgárságától is el lehet tiltani a határon túl rekedteket. Mintha hasonló törvényt nem hoztak volna a világ számtalan országában! Persze, mi ez ahhoz képest, hogy még az anyanyelvhasználatot is tiltják a ,,szuperdemokratikus” Szlovákiában. Csak remélhetjük, hogy a Knut Vollebaeckhez mérten ,,rendkívül tájékozott” személyek nem fogadják el Ficóéktól a tervezett - I love Slovakia - kitűzőt. Mert akkor ők is ugyanolyan díszes kitűzővel járhatnának-kelhetnének, mint Šešelj hívei.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..