home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A haza felé vezető út
Tóth Lívia
2005.04.27.
LX. évf. 17. szám
A haza felé vezető út

Megtelt a zentai városháza dísztermeHódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlése dr. Grezsa István képviselő úr javaslatára 2005. február 3-ai ülésén fogadta el és alkotta meg a ,,Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára” címet, amelyet felkínált valamennyi, a Kárpát-medencében élő mag...

Megtelt a zentai városháza díszterme

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlése dr. Grezsa István képviselő úr javaslatára 2005. február 3-ai ülésén fogadta el és alkotta meg a ,,Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára” címet, amelyet felkínált valamennyi, a Kárpát-medencében élő magyar részére. A kezdeményezők azt is kimondták, az adománylevél, amely nem jár anyagi vagy más előnnyel, nem pótolja az elszalasztott lehetőséget, de a hódmezővásárhelyiek elfogadják a határokon kívül élő nemzettársaikat. Ezzel a nemes gesztussal a közös szellemi haza építését kívánják szolgálni, de egyúttal mozgalmat indítottak, hogy az anyaországi önkormányzatok is alkossanak hasonló rendeletet. Értesüléseink szerint ez már be is következett, többen csatlakoztak a vásárhelyiek felajánlásához.
A tiszteletbeli polgár címet több módon lehetett kérelmezni, egyénileg levélben és e-mailben is, de Zentán, Hódmezővásárhely testvérvárosában, összegyűjtötték az igénylők névsorát és Juhász Attila polgármester március 15-ei látogatása során személyesen nyújtotta át az ötszáz nevet tartalmazó listát. Ezeknek a polgároknak a múlt héten bensőséges ünnepség keretében adták át a tiszteletbeli polgárság tényét igazoló adománylevelet a zentai városháza dísztermében. Az eseményen jelen volt Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város küldöttsége Csoba Mihály és dr. Kószó Péter alpolgármesterek, valamint dr. Korsós Ágnes jegyző vezetésével.
A program a Himnusz éneklésével kezdődött, majd a zentai Délibáb vegyes kórus Kossuth-dalcsokrot adott elő. Juhász Attila polgármester megköszönte az odafigyelést, és hangsúlyozta, a testvérvárosok vezetői és polgárai eddig is törődtek egymással. A hódmezővásárhelyiek a kezdeményezésükkel helyrehozták azt, amit a nagypolitika elrontott. Igyekeznek megszüntetni a határon kívülre szakadt magyarokban azt az érzést, hogy ahol élnek, ott nem hiányoznak, az anyaországban viszont nem kellenek. Véleménye szerint az Európai Uniónak a nemzet egyesítését kell megteremtenie, nem a széthúzást.
Csorba Mihály hódmezővásárhelyi alpolgármester dr. Lázár János polgármesternek a szívélyes üdvözletét tolmácsolta, aki betegség miatt nem lehetett jelen, és elmondta, eddig mintegy ötezer honfitársuk igényelte a tiszteletbeli polgár címet. Ezután dr. Grezsa István települési képviselő, a kezdeményezés beterjesztője fordult az összegyűltekhez. A rendezvényt első lépésnek nevezte a közös szellemi haza felé vezető úton. Kiemelte, hogy a legnagyobb veszélyt manapság nem a külső ellenség (tatár-török-orosz), hanem mi magunk hozzuk a saját fejünkre. Népességfogyással, erkölcsi zülléssel, vallástalansággal, az anyagi értékek mértéktelen hajszolásával, saját véreink megtagadásával pusztít korunk pestise. Akik december 5-én nemet mondtak, azok saját magukat is megtagadták.
- Ha nem tudnak a magyar kormányok és parlamentek 85 évvel Trianon után sem szembenézni a magyarság szellemi-lelki egyesítésének elemi igényével, akkor próbáljuk meg mi Hódmezővásárhelyen, és most már Esztergomban, Zentán, majd Sepsiszentgyörgyön, és a villámposta határtalan csatornáin keresztül a földrészekre szétszórt magyarsággal összefogva. Egyesítsük a magyar vágyakat! Hódmezővásárhely polgárai bebizonyították, élnek még magyarok Csonkamagyarországban! Nem csak Hódmezővásárhelyen, de ott bizonyosan. Megmutatkozott ez a népszavazáskor a kétharmadarányban kimondott vásárhelyi igenekben. És megmutatkozik ezekben az ünnepi pillanatokban, amikor testvéri kezünket nyújtjuk a délvidéki magyarság felé - hangoztatta dr. Grezsa István.
Barsi Márta, a zentai községi képviselő-testület tanácsnoka meleg szavakkal fogalmazott levéllel, Szloboda János nyugalmazott gimnáziumi tanár pedig saját versével fejezte ki köszönetét, majd Csorba Mihály és dr. Kószó Péter alpolgármesterek, dr. Grezsa István és a küldöttség többi tagja átadta a tiszteletbeli polgár címet igazoló adománylevelet a szép számban megjelent zentai, felsőhelyi, bogarasi, tornyosi és más környékbeli polgárnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..