home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A hatékonyabb oktatás a cél
Bíró Tímea
2019.02.23.
LXXIV. évf. 8. szám
A hatékonyabb oktatás a cél

Hasznos és élményekben gazdag szombat délelőttöt tudhatnak maguk mögött azok a pedagógusok, akik ellátogattak a 12. Közoktatási Konferenciára.

Az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete jóvoltából szervezett előadássorozat nagy mértékben hozzájárul a pedagógusok szakmai fejlődéséhez és az oktatásbeli problémák megoldásához.

A szabadkai új városházán a regisztráció után tíz órakor vette kezdetét a konferencia, amely színes programokkal várta az érdeklődőket. De Negri Ibolya, az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke szerint ez a találkozó fontos állomás a fejlődni vágyó pedagógusok számára:

— Úgy gondolom, hogy napjainkban új szemléletekre és ismeretekre van szükség, amelyeket be kell építenünk az oktató-nevelő munkába, és ehhez kapcsolódó témaköröket választottunk. Egy konferencia mindig gondolatindító, hiszen rövid előadások sorából áll, amelyek során az előadók rámutatnak a jelenlegi helyzetre, amit talán boncolgatni kell közösen vagy egyénileg. Fontos elgondolkodni azon, hogy hol tart a XXI. század oktatómunkája, mik a feladataink, hogyan tudunk hatékonyan oktatni ahhoz, hogy olyan sikeres diákokat neveljünk fel, akik valamiféle pluszeredményt fognak elérni az életük folyamán.


A szerző felvétele

Az idei konferencia előadásai az iskolafejlesztés, a tudásmegosztás és az együttműködés témák köré szerveződtek. Miután De Negri Ibolya köszöntötte az egybegyűlteket, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtóbizottságának elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a mai pedagógusoknak fel kell készülniük az oktatásban is bekövetkező változásokra:

— A nevelés és az oktatás terén megjelentek az új kihívások és az új változások. Az önök diákjai már a z és az alfa generáció diákjai, akik az interneten szocializálódtak. A mindennapi környezetüket okos készülékek sokasága tölti meg, gyakorlottan használják az érintőképernyős készülékeket, és ezek a gyors változások hatást gyakorolnak a mindennapi pedagógiai munkára is.

Jerasz elmondta, hogy a konferenciára egész Vajdaság területéről több mint kétszáz magyar ajkú pedagógus érkezett, akik sok kérdésükre választ kaphatnak az előadások meghallgatása során.

Ezt követően Turu Virág Ildikó ismertette az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének 2018. évi tevékenységeit, majd kezdetét vette az előadássorozat.

Elsőként A hálózat csapdájában címmel dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke tartott előadást. Elmondta, hogy a pedagógiában sok mindenhez kapcsoljuk a hálózat kifejezést, hiszen gondolunk itt például az internetes, az iskolák közötti, vagy a gyerekek közötti kommunikációs hálózatra is:

— Alapvető kérdés, hogy olyan hálózatról beszélünk-e, amelyben mi is benne vagyunk, vagy mi magunk alkotjuk a hálót. Valószínűleg az a kulcsa a dolog használhatóságának, hogy érezzük azt, hogy mi alkotjuk a hálót, és ennek aktív részei vagyunk, ennek következtében pedig nem leszünk csapdában. Azt gondolom, hogy az iskolákon belül és között rendkívül nagy a bezárkózás, tehát a túlélésnek egy záloga érvényesül. Fontos lenne tanulni egymástól.

Dr. Setényi János oktatási szakértő Budapestről érkezett és az Alulteljesítő iskolák fejlesztési tapasztalatai című előadásában azt a kérdést járta körül, hogy lehet-e egy gyengébb iskolából jó iskolát csinálni:

— Ez egy olyan út, amin el lehet indítani az intézményeket. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy van egy Országos Kompetenciamérés nevű intézménye, amely több éve részletes, gazdag, és megbízható adatokat szállít az iskolák teljesítményéről. Sok európai országban nincs még kiépítve ez a rendszer. Fontos lenne kimondani a meglévő problémákat, és közös erővel megoldani őket, főleg abban az esetben, ha egy intézményen belül a gyerekek nem érik el a nemzeti minimumot.

A konferencia harmadik vendége, Szél Dávid tanácsadó szakpszichológus arról számolt be a jelenlevőknek, hogy mi a család a szerepe a XXI. században:

— Gyakran felmerül, hogy a család, mint intézmény válságos helyzetben van, én pedig megcáfolnám ezt az állítást. Lényeges tisztában lenni azzal, hogy egy családon belül kinek milyen szerepei vannak, milyen családi életciklusok és problémák merülhetnek fel, és mit tudunk átörökíteni a gyerekeinkre. Nem tudom, hogy Vajdaságban milyen a helyzet, de Magyarországon megfigyelhető az a jelenség, hogy egész oktatás folyamán megfigyelhető az, hogy milyen családban él a gyerek. Sokkal nagyobb ereje van a családi háttérnek, mint bármi másnak, amit az iskola bele tud tenni a nevelésbe.

A szakpszichológustól megtudtuk, hogy a mai rohanó világban a családokból leginkább a biztonság és a kiszámíthatóság hiányzik, ezeknek a kifejezésére kellene több hangsúlyt fektetni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..